Novosti
11.02.2023.

Insulinska rezistencija

Plan ishrane by Marija Milanović

Marija Milanović je magistar farmacije - medicinski biohemičar, sertifikovani nuticionista po struci i trenutno je na specijalizaciji na Farmaceutskom fakultetu (oblast biohemijska dijagnostika). Nakon 3 godine rada u laboratorijskoj praksi i otkrivanja sopstvenog metaboličkog problema - insulinske rezistencije, kreće intenzivno da se bavi istim, kako bi pre svega sebi pomogla

  • Cilj je bio da na prirodan način (bez lekova) insulinsku rezistenciju stavim pod kontrolu i simptome dovedem u balans. I uspela sam. Od tada, moj pravac delovanja postaje nutricionizam, ali pre svega uska oblast – metabolički problemi.

...Kaže Marija, i dodaje:

  • Posle tri godine iskustva u praksi i sa preko 100 zadovoljnih klijenta, spremna sam na nove izazove. U poslednje vreme sve više se bavim insulinskom rezistencijom, dijabetesom, gestacionim dijabetesom, neredovnim ciklusima i disbalansom hormona. Moja formula se zasniva na balansiranoj ishrani, čija su osnova žitarice od celog zrna i u kojoj su prisutni svim makronutrijenti. Verujem, a i svojim primerom pokazujem, da je insulinsku rezistenciju moguće dovesti u balans, bez restriktivnih dijeta i izbacivanja ugljenih hidrata.

 

Predstavljam Vam Plan ishrane u tri različita oblika. Svaki traje 30 dana i podrazumeva sledeće:

  1. Upitnik sa pitanjima o životom stilu, navikama, bolestima, ishrani...
  2. On - line razgovore pri kojem odgovaram na  pitanja i nedoumice
  3. Plana obroka za svaki dan koji podrazumeva 7 potpuno različitih dana, čiji je redosled morate ispoštovati u toku prve nedelje, a zatim možete rotirati obroke i praviti kombinacije. Uglavnom su to 3 glavna obroka + užina. U planu su i svi recepti neophodni za pravljenje istih.
  4. Preporuke za namirnice koje je potrebno izbacite iz ishrane.
  5. Pojašnjenje o namirnicama koje su potrebne Vašem organizmu kako bi postigli cilj.
  6. Praćenje celog procesa putem vibera/ whatsapp-a, mejla...

Svaki plan ishrane je bioindividualan i uradjen prema potrebama klijenta.

Postoje tri tipa paketa Basic, Basic plus i Advanced. Različitost paketa dolazi usled različitog stepena razvitka insulinske rezistencije kod klijenta. Tj. što se pre krene sa promenom navika i primenom izbalansiranog plana ishrane, manje je novca i energije potrebno za rešavanje ovog zdravstvenog problema.

Basic paket – cena konsultacija za kreiranje paketa: 8400 din

Primer doručka

U osnovi svakog doručka su pahuljice od prosa, heljde ili polbe koje nisu preradjivane i procesuirane i koje obiluju vitaminima, mineralima i obezbeđuju zdravu energiju, ali samo ukoliko se kombinuju na pravi način. 

Zato su tu i biljni proteini koji su bitni za mnoge funkcije u organizmu,  obezbeđuju sitost i čine obrok kompletnim. 

Najčešći simptom osoba sa insulinskom rezistencijom je ogromna želja za slatkišima. Isto nadoknadjujemo zdravim slatkišem tj. kašom sa pahuljicama koja zapravo i nema dodatog šećera. Da bi obrok bio kompletan, dodaju se vlakna i zdrave masti koje smanjuju glikemijski index i pomažu bolji rad creva.

Glikemijski index(GI) je vrednost dodeljena hrani na osnovu toga koliko sporo ili brzo ta hrana izaziva povećanje glukoze u krvi. Namirnice se prema GI mogu podeliti u 3 grupe, namirnice sa visokim (primer su kiflice, pivo, konditorski proizvodi, industijski slatiši, torte...), koje treba maksimalno izbegavati, namirnice sa srednjim GI – koje se mogu jesti umereno i sa niskim GI – kakve najviše treba da budu zastupljene u ishrani.

Ukoliko želite da naručite Basic paket idite na ovaj link

https://www.naturehub.rs/on-line-edukacija/1314-basic-paket-za-insulinsku-rezistenciju-konsultacije

 

BASIC + cena konsultacija za kreiranje paketa: 9600 din

Podrazumeva Basic paket i dodatak sa čajevima i napicima

Čaj od djumbira jača imunitet i ima snažno antioksidativno i protivupalno dejstvo, poboljšava varenje, pomaže kod čestih infekcija u vidu kandide i helikobakterije a koje mogu biti udružene sa insulinskom rezistencijom. Preporučuje se i kod trudnica (gestacioni dijabetes) jer smanjuje jutarnju mučninu, poboljšava holesterol i pamćenje.

Rooibus čaj ili crveni čaj (posebno u kombinaciji sa crnom čokoladom, PREKO 75% KAKAA) Koristi se umesto zelenog čaja jer je bogat antioksidantima i za razliku od njega ne sadrži kofein, oksalate, tanine. On takodje snižava LDL, ne podiže HDL, štiti srce i krvne sudove, reguliše leptin - hormon sitosti.

Čaj od peršuna je odličan za izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

Organski kakao sadrži veliki broj vitamina, minerala i oligoelemenata. Takodje sadrži veliku količinu magnezijuma,  veliki broj antioksidanasa koji štite organizam od slobodnih radikala i jačaju imunitet. Kakao je bogat omega 3 i omega 6 masnim kiselinama te štiti srce i krvne sudove. Pomaže lučenje hormona sreće, serotonina i dopamina pa nije ni čudo što čokolada pozitivno utiče na raspoloženje. Odlična je i zamena za kafu koja se svakako treba smanjiti ili izbaciti po mogućstvu.

Ukoliko želite da naručite Basic + paket idite na ovaj link

https://www.naturehub.rs/on-line-edukacija/1315-basic-plus-paket-za-insulinsku-rezistenciju-konsultacije

ADVANCED – cena konsultacija za kreiranje paketa je 10800 din

Podrazumeva Basic plus paket i dodatak sa suplementima

Primer namirnica iz Advanced paketa

Puteri od orašastih plodova su sjajan izvor zdravih masti. Kikiriki puter, puter od badema ili lešnika su sjajni i ukusni deo užine sa voćem. Moja omiljena kombinacija je greni smit jabuka i puter od lešnika. Menja sve slatkiše i odličan je dodatak kašama. Takodje je zdrav dresing za obrok salatu koju načešće preporučujem za večeru. Naravno sa puterima treba biti umeren, jer 20g putera = 20g orašastih plodova.

KOKOSOVO ULJE preporučujem za pripremu hrane prženjem i dinstanjem. A može se koristiti i za negu kose, kože... Za razliku od maslinovog ulja koje pri visokim temperaturama otpušta slobodne radikale, kokosovo je idealno za prženje, kuvanje i pečenje. Takođe je odlična zamena za margarin u pripremi peciva i kolača, jer ne sadrži hidrogenizovane masti, kao ni transmasti. Pored toga, neki od zdravstvenih benefita su bolji rad sistema za varenje, sprečavanje taloženja masti u jetri...

DEUS BREAD je još jedan sastojak Advanced paketa. Kompaktan, hrskav i sa rokom trajanja od 6 meseci bez ijednog dodatka. Dobijate zdrav obrok ili užinu niskog glikemijskog indeksa koji je visoko nutritivan i sa malim brojem kalorija. Sastoji se isključivo od ovsa koji je žitarice celog zrna  i sjajan je izvor važnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata. 

Ukoliko želite da naručite Advanced paket idite na ovaj link

https://www.naturehub.rs/on-line-edukacija/1316-advanced-paket-za-insulinsku-rezistenciju-konsultacije

Čuvar jetre i krvnih sudova.
1.890,00 RSD
Detoksikacija 8606108119242
MORINGA je izvor većine esencijalnih aminokiselina, vitamina i proteina koji u ljudsk...
1.069,00 RSD
Mršavljenje 8607000076343
GARCINIA ili "sveti gral oblikovanja tela" je blagotvorna za stomak, smanjuje apetit i ...
1.487,00 RSD

Ostavi komentar

Slični članci

27.
May.
2023.
Novosti
Ima mnoga korisna svojstva za zdravlje, uključujući poboljšanje metabolizma i povećanje energije. Bogat je antioksidantima, koji štite ćelije o...
27.
May.
2023.
Novosti
Upotreba: Za zaslađivanje toplih i hladnih napitaka, kolača, torti, sosova. Čuvati na suvom i tamnom mestu.
string(0) ""