Nutricionisti
11.02.2023.

Insulinska rezistencija

Plan ishrane by Marija Milanović

Marija Milanović je magistar farmacije - medicinski biohemičar, sertifikovani nuticionista po struci i trenutno je na specijalizaciji na Farmaceutskom fakultetu (oblast biohemijska dijagnostika). Nakon 3 godine rada u laboratorijskoj praksi i otkrivanja sopstvenog metaboličkog problema - insulinske rezistencije, kreće intenzivno da se bavi istim, kako bi pre svega sebi pomogla

  • Cilj je bio da na prirodan način (bez lekova) insulinsku rezistenciju stavim pod kontrolu i simptome dovedem u balans. I uspela sam. Od tada, moj pravac delovanja postaje nutricionizam, ali pre svega uska oblast – metabolički problemi.

...Kaže Marija, i dodaje:

  • Posle tri godine iskustva u praksi i sa preko 100 zadovoljnih klijenta, spremna sam na nove izazove. U poslednje vreme sve više se bavim insulinskom rezistencijom, dijabetesom, gestacionim dijabetesom, neredovnim ciklusima i disbalansom hormona. Moja formula se zasniva na balansiranoj ishrani, čija su osnova žitarice od celog zrna i u kojoj su prisutni svim makronutrijenti. Verujem, a i svojim primerom pokazujem, da je insulinsku rezistenciju moguće dovesti u balans, bez restriktivnih dijeta i izbacivanja ugljenih hidrata.

 

Predstavljam Vam Plan ishrane u tri različita oblika. Svaki traje 30 dana i podrazumeva sledeće:

  1. Upitnik sa pitanjima o životom stilu, navikama, bolestima, ishrani...
  2. On - line razgovore pri kojem odgovaram na  pitanja i nedoumice
  3. Plana obroka za svaki dan koji podrazumeva 7 potpuno različitih dana, čiji je redosled morate ispoštovati u toku prve nedelje, a zatim možete rotirati obroke i praviti kombinacije. Uglavnom su to 3 glavna obroka + užina. U planu su i svi recepti neophodni za pravljenje istih.
  4. Preporuke za namirnice koje je potrebno izbacite iz ishrane.
  5. Pojašnjenje o namirnicama koje su potrebne Vašem organizmu kako bi postigli cilj.
  6. Praćenje celog procesa putem vibera/ whatsapp-a, mejla...

Svaki plan ishrane je bioindividualan i uradjen prema potrebama klijenta.

Postoje tri tipa paketa Basic, Basic plus i Advanced. Različitost paketa dolazi usled različitog stepena razvitka insulinske rezistencije kod klijenta. Tj. što se pre krene sa promenom navika i primenom izbalansiranog plana ishrane, manje je novca i energije potrebno za rešavanje ovog zdravstvenog problema.

Basic paket – cena konsultacija za kreiranje paketa: 8400 din

Primer doručka

U osnovi svakog doručka su pahuljice od prosa, heljde ili polbe koje nisu preradjivane i procesuirane i koje obiluju vitaminima, mineralima i obezbeđuju zdravu energiju, ali samo ukoliko se kombinuju na pravi način. 

Zato su tu i biljni proteini koji su bitni za mnoge funkcije u organizmu,  obezbeđuju sitost i čine obrok kompletnim. 

Najčešći simptom osoba sa insulinskom rezistencijom je ogromna želja za slatkišima. Isto nadoknadjujemo zdravim slatkišem tj. kašom sa pahuljicama koja zapravo i nema dodatog šećera. Da bi obrok bio kompletan, dodaju se vlakna i zdrave masti koje smanjuju glikemijski index i pomažu bolji rad creva.

Glikemijski index(GI) je vrednost dodeljena hrani na osnovu toga koliko sporo ili brzo ta hrana izaziva povećanje glukoze u krvi. Namirnice se prema GI mogu podeliti u 3 grupe, namirnice sa visokim (primer su kiflice, pivo, konditorski proizvodi, industijski slatiši, torte...), koje treba maksimalno izbegavati, namirnice sa srednjim GI – koje se mogu jesti umereno i sa niskim GI – kakve najviše treba da budu zastupljene u ishrani.

Ukoliko želite da naručite Basic paket idite na ovaj link

https://www.naturehub.rs/on-line-edukacija/1314-basic-paket-za-insulinsku-rezistenciju-konsultacije

 

BASIC + cena konsultacija za kreiranje paketa: 9600 din

Podrazumeva Basic paket i dodatak sa čajevima i napicima

Čaj od djumbira jača imunitet i ima snažno antioksidativno i protivupalno dejstvo, poboljšava varenje, pomaže kod čestih infekcija u vidu kandide i helikobakterije a koje mogu biti udružene sa insulinskom rezistencijom. Preporučuje se i kod trudnica (gestacioni dijabetes) jer smanjuje jutarnju mučninu, poboljšava holesterol i pamćenje.

Rooibus čaj ili crveni čaj (posebno u kombinaciji sa crnom čokoladom, PREKO 75% KAKAA) Koristi se umesto zelenog čaja jer je bogat antioksidantima i za razliku od njega ne sadrži kofein, oksalate, tanine. On takodje snižava LDL, ne podiže HDL, štiti srce i krvne sudove, reguliše leptin - hormon sitosti.

Čaj od peršuna je odličan za izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

Organski kakao sadrži veliki broj vitamina, minerala i oligoelemenata. Takodje sadrži veliku količinu magnezijuma,  veliki broj antioksidanasa koji štite organizam od slobodnih radikala i jačaju imunitet. Kakao je bogat omega 3 i omega 6 masnim kiselinama te štiti srce i krvne sudove. Pomaže lučenje hormona sreće, serotonina i dopamina pa nije ni čudo što čokolada pozitivno utiče na raspoloženje. Odlična je i zamena za kafu koja se svakako treba smanjiti ili izbaciti po mogućstvu.

Ukoliko želite da naručite Basic + paket idite na ovaj link

https://www.naturehub.rs/on-line-edukacija/1315-basic-plus-paket-za-insulinsku-rezistenciju-konsultacije

ADVANCED – cena konsultacija za kreiranje paketa je 10800 din

Podrazumeva Basic plus paket i dodatak sa suplementima

Primer namirnica iz Advanced paketa

Puteri od orašastih plodova su sjajan izvor zdravih masti. Kikiriki puter, puter od badema ili lešnika su sjajni i ukusni deo užine sa voćem. Moja omiljena kombinacija je greni smit jabuka i puter od lešnika. Menja sve slatkiše i odličan je dodatak kašama. Takodje je zdrav dresing za obrok salatu koju načešće preporučujem za večeru. Naravno sa puterima treba biti umeren, jer 20g putera = 20g orašastih plodova.

KOKOSOVO ULJE preporučujem za pripremu hrane prženjem i dinstanjem. A može se koristiti i za negu kose, kože... Za razliku od maslinovog ulja koje pri visokim temperaturama otpušta slobodne radikale, kokosovo je idealno za prženje, kuvanje i pečenje. Takođe je odlična zamena za margarin u pripremi peciva i kolača, jer ne sadrži hidrogenizovane masti, kao ni transmasti. Pored toga, neki od zdravstvenih benefita su bolji rad sistema za varenje, sprečavanje taloženja masti u jetri...

DEUS BREAD je još jedan sastojak Advanced paketa. Kompaktan, hrskav i sa rokom trajanja od 6 meseci bez ijednog dodatka. Dobijate zdrav obrok ili užinu niskog glikemijskog indeksa koji je visoko nutritivan i sa malim brojem kalorija. Sastoji se isključivo od ovsa koji je žitarice celog zrna  i sjajan je izvor važnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata. 

Ukoliko želite da naručite Advanced paket idite na ovaj link

https://www.naturehub.rs/on-line-edukacija/1316-advanced-paket-za-insulinsku-rezistenciju-konsultacije

Sačuvano u omiljne
Čuvar jetre i krvnih sudova.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.095,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Detoksikacija 8606108119242
MORINGA je izvor većine esencijalnih aminokiselina, vitamina i proteina koji u ljudsk...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.275,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Mršavljenje 8607000076343
GARCINIA ili "sveti gral oblikovanja tela" je blagotvorna za stomak, smanjuje apetit i ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.595,00 RSD

Slični članci

30.
Jan.
2022.
Nutricionisti
Poenta pravilno izbalansirane ishrane je da se osećamo dobro, da imamo dovoljno energije kako bi svoje poslovne obaveze pregurali bez teškoć...