Novosti
20.02.2022.

Peruanska maka čini čuda

Super hrane rade svaka na svoj način i zato je najpametnije da svako nadje svoju meru

U prvom delu intervjua smo razmeli šta je IZVORNO UZGOJEN proizvod i kako je moguće da postoji kvalitet iznad organskog. Nabrojali smo i osam koraka koje je potrebno napraviti pre pokretanja uzgoja organskih proizvoda.

U ovom delu intervjua Tamara Sedmak Golubović će pričati o prednostima korišećnja super hrane i o njenom pristupu za uspešan i izbalansiran život.

Uživajte...

Ti si pre ovoga bila profesor na mašinskom fakultetu. Pretpostavljam da sa fakulteta dolazi racionalni i sistematičan pristup u poslu? I kako si se uopšte odlučila za ovaj posao?

Jeste, pomoglo mi je, ali se kombinuje sa kreativnim delom. Meni je ceo taj rad i doktorat na Mašinskom fakultetu pomogao da naučim kako dobro da proučim problem. Da budem temeljna, sistematična i da dodjem do proverenih informacija.

Pre ovog, bavili smo se drugim poslovima, ali usled promene stila života i usled toga što su nam biljke (super hrana) pomogle da prevazidjemo odredjene poteškoće, i naravno uz pomoć izučavanja, došli smo do prvih - najuticajnijih proizvoda, koje smo odmah plasirali: maka, spirulina, kurkuma, kakao , ašvaganda... Zapravo to su biljke sa najširim spektrom delovanja. Sa druge strane, gledali smo da ono što možete da dobijete od tih biljaka, ne možete lako ili uopšte da dobijete iz biljaka sa domaćeg podneblja. Zapravo, ideja je da kupci ne troše ni novac ni energiju na nešto što im daje manje u odnosu na realno. Bitno je što su i benefiti biljaka različiti, pa gledamo da i to bude podeljeno.

Sedimo u Djumbir superfood baru, oazi biljne ishrane, pa se nameće pitanje o tvojoj ishrani i tajni tvog dobrog izgleda?

Hvala na komplimentu.

Za početak, ne jedem procesirane, industrijske, stvari.  Mene interesuje celovita ishrana, uglavnom pripremljena kod kuće. Uz dovoljne količine super hrane. Pravim superfood šejkove koje pijemo bar 4,5 puta nedeljno. Uključujući i moje dete koje koristi superfood proizvode od druge godine. I to mi je jako, jako važno. I tako se mi u kući hranimo već sedam godina. I kod mene je osnovno da je to organska ili barem domaća, hrana, bez pesticida, hormona, teških metala... Od proverenog dobavljača.

I nije samo hrana. I menadžment stresa, i spavanje i voda, i treninzi. Sve pomalo. I sve kad se uklopi, daje dobre rezultate.

Naravno, mi udišemo teške metale usled zagađenja, ali ako smanjimo unos kroz hranu i ako koristimo neku dobru biljku za detoks (npr. spirulina) onda smo neuporedivo zdraviji od onih koji unose teške metale kroz ishranu i ne koriste spirulinu.

Hajde zajedno da ubedimo osobu koja nije probala peruansku maku, da to uradi?

Evo ja ću krenuti. Imam višak eneregije i možda i ne bi trebao da pijem maku previše. Uzimam pola kašićice svaki dan u jutarnjem smoothie-u, i ona mi fantastično ravnomerno rasporedi energiju.

Tako je, ne radi ono što kafa radi. Malo se razbudiš, pa onda boom tras. Maka ne daju psihičku, nego emotivnu energiju.

Ja sam zaključio da moram da budem u treningu da bi došlo do toga. Ranije nisam trenirao i maka me potpuno drugačije radila, a sada je to energija u kolenima, rukama, u glavi jer je, verovatno, sve prokrvljeno pa se energija fino rasporedi. I to je kao neki oreol energije. Ja to tako zamišljam... I količinom unosa make, toniraš koliko ti tog oreola treba. Ja kad bih uzeo dve kašičice make, leteo bih. I ne bih mogao da spavam.

Bravo. Individualno je jako bitno. Preporuka jeste da se uzima 3 do 5 grama, ali individualnost je ključna. Jer ljudi su različitih kilaža, polova, različitog nivoa energije... Tako da svako mora da nadje svoju meru.

Jasno. Ali kako onda prepisuju lekove? Treba da popiješ dve kapsule i to je to? Ista je logika...

Jako dobro pitanje, koje niko ne postavlja. I za suplemente je isto. U istraživanjima na životinjama određena količina leka/suplementa se daje na određenu kilažu. I to u analizama piše. Ali posle toga nema na etiketi. Što je prilično pogrešno. I moraće svet da se pozabavi time, šta piše na suplementima i lekovima.

Međutim, super hrane su prirodne i rade svaka na svoj način i zato je najpametnije da svako nadje svoju meru. To naročito važi za adaptogene biljke. One se same prilagođavaju organizmu. Za maku i ašvagandu, čovek sam treba da nađe svoju meru. Dešava nam se često da ljudi uzimaju propisano (jedna kašičica) i da to nema efekta. I kada nam se jave, samo im kažemo da pojačaju. Jer im je organizam u takvom stanju trenutno. Muškarac koji je krupan i ima 100 kila, ne može da uzme isto kao i žena od 50 kg.

Šta tebi radi maka?

Ja sam žensko, a maka ženama radi čuda.

Mi imamo te naše hormone koji iz meseca u mesec idu gore pa dole, menjaju se. I kad se oni poremete, sve se poremeti u organizmu. A nažalost, faktori iz okruženja i stres koji svi imamo, kao i loša hrana, remete hormone. A onda hormoni koji nisu u balansu imaju niz posledica po organizam i kod žena je to dosta evidentno kod bolnih i neredovnih ciklusa. Pa onda i PMS gde muškarci opisuju svoje žene kao da su lude i sl.

Osobama koje koriste maku, posle nekog vremena (po našoj proceni oko 85% slučajeva) se izbalansiraju te pojave i posledice krenu da se peglaju. PMS simptomi su mnogo manji. Imamo jednog kupca koja nam se javila preko Instagrama sa porukom: Muž me podsetio da kupim maku.  Jer on prati kad maka nestaje i ne da mu žena ostane bez iste.

Pa onda maku treba reklamirati muškarcima koji žele mir u kući...

Tako je. Žene dobiju energiju, smire se malo, anksioznost se spusti. Ašvaganda možda ima veći trenutni efekat na anksioznost, ali maka ima dugoročniji. I popravi im se fokus.

Maka rešava i ozbiljnije probleme. Npr plodnost. Parovi ostaju u drugom stanju i posle deset godina borbe.

I naravno, ako se trenira, onda i snaga. Jer ako neko leži ceo dan i ništa ne trenira, može da uzme šta god hoće ali nema povećanja snage. Ali ako trenira, maka će mu povećati snagu.

Maka pokreće hormone i motiviše žlezde da ih luče. Kad kažemo vežbanje, to ne mora biti prevashodno teretana. Maka se odlično povezuje sa tibetancima ili qui gongom koji rade istu stvar telu. Tj pokreću žlezde. Dovoljno je da ljudi jedan dan probaju tibetance u kombinaciji sa makom i shvatiće o čemu se radi. Razlika je neverovatna.

A sa druge strane može se povezati i sa našom liturgijom u kojoj treniramo fokus i mirovanje/strpljenje. Ta unutrašnja borba je epska a liturgija je pravo mesto, barem meni, gde mogu neometano da pustim misli i da dozvolim svetlosti da uđe u moj organizam. Da se iscelim. Jer to je za mene liturgija. Svetlost i lek. A maka to još intezivira.

Maka pomaže i kad neko nema zdrave navike, oseća se bolje. Ali taj puni efekat, ide uz životni stil. Naravno, preduslov je da neko koristi dobru maku.

Scena 2

Tamara vozi auto i pričamo o poslu. U momentu shvata da treba da promeni pristup i u roku od minute razgovor postaje interesantan, provokativan i obećavajući. Odakle ta veština slušanja i brzog razmišljanja?

Ja mislim da su to veštine koje mogu da se nauče i postoje super knjige na tu temu i svako to može da razvije kod sebe, ali kod mene je to prirodno. Od malena. Ako sam u komunikaciji sa ljudima, onda ih čujem i vidim, ili nisam u komunikaciji. Zato imam strašno uzak krug svojih ljudi. To naravno važi, kad mi se privuče pažnja. A ako se ne privuče, onda ništa ne vredi. I onda to baš nije dobro. Ako odem u kafić sa nekim, ja sam sa njim. I neću videti ništa drugo. Jer moj fokus je na jednoj stvari i pratim šta se tu dešava.

To je retka osobina. Obično su ljudi defokusirani. Pokušavaju da prate više stvari odjednom?

Tako je. Ali to može da se nauči. Postoji mnogo knjiga na tu temu, koje objašnjavaju šta i kako funkcioniše. Moja sreća je da to već imam i da ne moram da učim.

A šta nemaš? Šta moraš da učiš?

Uf. Da budem strpljivija. Da budem tolerantnija prema sebi. Da ne mora sve da bude savršeno, uvek. Mada je za našu firmu ta osobina super, jer ljudi na kraju dobiju najbolji mogući proizvod. E sad što svi poginemo i što se naši dobaljači izmaltretiraju... To se ne vidi. Uglavnom se ne vidi taj uložen trud.

Ali tu smo partner i ja jedinstveni. Jer nam je osnovna ideja da: Dostavimo kupcima najbolji mogući proizvod.

Naporna osobina ta savršenost, ali kao i svaka ima svoje prednosti i mane.

Scena 3

Fotografije Tamare sa ćerkom. Sreća, sreća radost...

Hajde zajedno da približimo ljudima kako je to vaspitavati dete i voditi kompaniju ili biti zadužen za deo posla? Kako se prebacuješ/svičuješ sa posla direktorke na posao majke, za 15 min? Kako to rešavaš?

To nije jednostavno. Taj nivo energije koji imam tokom celog dana za različite uloge koje imam u životu, održava se sa celim životnim stilom i dosta mi pomažu ašvaganda i maka. I treninzi i način ishrane su preduslovi da imam dobru energiju i usmeravam je tamo gde treba. Jer mi je potrebna celodnevna energija na različitim stvarima. Jer mi smo mala firma i radimo različite stvari, te i tu treba sa jednog segmenta skoči na drugi i tako u krug. Ja to dobro hendlujem ali to nije bez svojih poteškoća. I ne treba to tako da bude uvek. Sve ima svoj vek trajanja.

Kad je Lara bila mala, 90% fokusa je bilo na njoj, jer firma i nije postojala u ovom obliku. Ali kako je rasla lagano sam je uključivala u sve. I šta ja radim i kako to izgleda. I pije sve te šejkove. Igra se sa mnom kad radimo dizajn. Učestvuje u svemu. Ali je ona i dosta samostalno i dobro dete. I sama se igra i u školi je dobra. Nekako plivamo. Da niko nigde ne zakida.

Naravno, kad neko nema porodicu, dete... onda je on uspešniji u tome šta radi, tj. brže stiže do rezultata. Zavisi ko šta želi od života. Ja lično želim da pokrivam sve oblasti u životu. I to mi je jedino prihvatljivo.

Energija 1111111111457
Preporučuje se osoba koje imaju problema sa varenjem.
1.110,00 RSD
Energija 1111111111456
Crna maka se najviše koristi za plodnost i dodatnu energiju.
1.379,00 RSD
Energija 1111111111455
Crvena maka se najviše koristi za rešavanje problema sa prostatom.
1.258,00 RSD
Energija 8607000164842
Maka rešava problem sa hormonima, podiže vitalnost i energiju, povećava plodnost i libi...
890,00 RSD

Ostavi komentar

Slični članci

22.
May.
2022.
Novosti
Napravljen od čilija sazrelog na suncu, spreman za upotrebu sa pečenim ili hladno rezanim mesom, ćevapom ili bilo kojem vašem omiljenom jelu.
22.
May.
2022.
Novosti
Riblji sos je zapravo tečni začin napravljen od ribe ili krila koji su obloženi solju i fermentisani do dve godine. Koristi se kao osnovni začin u kuhinji is...
16.
May.
2022.
Novosti
Proteini iz surutke se porede sa proteinima majčinog mleka i preporučuju se onima koji su alergični na proizvode od kravljeg mleka.
string(0) ""