Novosti
09.01.2022.

Crvena maka i njene prednosti

Crvena je definitivno za ljubav

Superior maka crvene boje je napravljena od blago crvenih (rozikastih) do tamno crvenih (skoro ljubičastih) plodova make. Razlika plodova je u boji opne – a unutrašnjost svih maka je iste krem boje. Sve vrste (boje) make dolaze od istog semena, i sve zajedno rastu na plantažama u prirodnoj srazmeri otprilike 60% žuta, 25% crvena i 15% crna. Tradicionalno, maka se nikad nije odvajala i sve boje korena su se jele zajedno. Međutim, kada su istraživanja pokazala da se odnos količina biološki aktivnih komponenata blago razlikuje u žutoj, crnoj i crvenoj maki, proizvođači su počeli da nude odvojene vrste make. Sadržaj makro i mikro nutrijenata u svim ekotipovima je skoro isti. Ograničen broj naučnih istraživanja je pokazao da ukoliko se izdvoji samo neka vrsta (boja), ona može imati neka specifična dejstva ili neka dejstva malo izraženija u odnosu na druge dve make, kada je u pitanju način funkcionisanja organizma.

Za koga je korisna maka crvene boje?

Smatra se da je crna maka za muškarce, dok crvena dejstvo pokazuje na ženama, a zlatna maka je za starije osobe i decu.

  • Za žene i muškarce kojima je potrebna podrška za zdravlje i gustinu kostiju. Smatra se važnijim benefitom za žene zbog osteoporoze  i da zbog ovog efekta pomaže u regulaciju hormona. Takodje, dobra je za žene koje imaju poremećaj štitne žlezde pri kojem je potrebno da se stabilizuje lučenje njenih hormona u krvotok, i samim tim reguliše rad
  • Za muškarce koji imaju problem sa prostatom
  • Za žene i muškarce koji žele da podignu libido, energiju i raspoloženje

Superior maka crvene boje dolazi sa istih plantaža kao i maka miks i za nju tvrde da je jedna od najkvalitetnijih maka u svetu.

  1. Sve superior make se gaje na svega nekoliko manjih plantaža u najplodnijem delu Anda (oblast koja se smatra postojbinom make i daje najkvalitetniju maku zbog nadmorske visine i kvaliteta zemljišta)
  2. Suše se prirodno na suncu na tradicionalan način koji se pokazao u istraživanjima kao najefektniji za očuvanje biološki aktivnih komponenti u maki
  3. Sertifikovano su organske
  4. Sarađuju direktno sa plantažerima i uvoze direktno iz Perua
  5. Komuna na Andima sa kojom sarađuju se bavi isključivom uzgojem i prodajom make na malo, i maku uvoze svake godine, što znači da uvek imaju najsvežiji rod (maka može u velikim firmama da se čuva osušena nekoliko godina pre mlevenja)

 

Crvena maka upotreba – kako je uzimati 

Crvenu maku u prahu uzimajte u količini od 3g (jedna puna kafena kašičica). Možete je uzimati umesto miksa neko vreme, ili dodati malu količinu crne make (1-2g) uz miks sve 3 make.

Kada se konzumira ovaj tip make, upotreba je najjednostavnija ukoliko je pomešate sa čašom vode i popijete. Možete je dodati i u čašu tople vode, iscedite pola limuna, i kašičicu meda ili nekog biljnog zaslađivača. Ako crvenu maku umešate u toplo (ne vruće) pirinčano mleko, dobićete sasvim ukusan napitak.

Naučna istraživanja o crvenoj maki

- Benefiti za prostatu

Prostata je pomoćna polna žlezda kod muškaraca, čiji produkti čine do 30% ukupnog sastava semene tečnosti. Sekreti prostate imaju funkciju pružanja oplodnog kapaciteta spermatozoidima, što znači da se samim tim povećava šansa za začeće ploda. Od 40. godine, kod skoro polovine muškaraca, primećuje se povećanje prostate poznato kao benigna hiperplazija prostate (BPH), koju karakterišu znaci i simptomi donjeg urinarnog trakta koji utiču na kvalitet života. Zbog nuspojava lekova koji se koriste za benigno uvećanje prostate, poslednjih godina pojavljuju se informacije o upotrebi fitoterapije za ovu namenu. Među njima je istaknuta maka u crvenoj boji koja utiče na ovu vrstu problema.

Rezultati istraživanja pozitivnog uticaja crvene make benigno uvećanje prostate dosta obećavaju, pokazajući da je efektnija i od finasterida (leka koji se koristi za lečenje benignog uvećanja prostate). Napominje se da treba uraditi tj ponoviti ova istraživanja i van Perua, kao i na ljudima.

Iako je maka crvene boje pokazala mnogo veći efekat na smanjenje veličine prostate od crne i žute make, razlog tome možda ipak nije sadržaj glukozinolata (kako se inicijalno pretpostavljalo), jer razlika u sadržaju ovih biološki aktivnih komponenti nije značajna među različitim ekotipovima (bojama) make. Tako da je mehanizam putem koga ova vrsta make deluje na smanjenje prostate ostao nepoznat do danas.

U studiji koja je analizirala efekat kratkoročnih i dugoročnih tretmana sa tri ekotipa make na spermatogenezu kod pacova je pokazano da ova maka nije uticala na težinu testisa, ni na pokretljivost i broj spermatozoida ali je ona jedina imala efekat na smanjenje težine prostate.

Druga studija je potvrdila da samo maka crvene boje značajno smanjuje veličinu prostate kod pacova. U ovoj studiji nijedan od ekotipova make nije uticao na nivoe testosterona i estradiola u serumu. Maka u crvenoj boji je takođe smanjila porast težine prostate veštački izazvan injekcijama testosterona, nakon 42 dana tretmana. U drugoj studiji ova maka je smanjila težinu prostate nakon 21 dana lečenja. Lečenje koje podrazumeva crveni maka prah nije uticalo na težinu semenskih vrećica i testisa. Prostata se smanjila 1,59 puta.

Jedna studija je pokazala pozitivnu korelaciju imeđu smanjenja prostate i doze benzil glukozinolata iz make. Ovo je potvrdila i i druga studija gde je kao pozitivan kotrolni test korišćen lek za smanjenje prostate finasterid. Ova studija je pokazala i da je 0,1 i 0,5 g/kg crvene make (0,64% benzilglukozinolata) efikasnije u suzbijanju rasta prostate bez uticaja na težinu semenskih vrećica od 0,6 mg/kg finasterida.

- Jačina i gustina kostiju  (osteoporoza)

U 2010. godini tim od 6 istraživača poredilo je efekat sve tri boje make kao i leka estradiola na strukturu kostiju kod miševa kojima su odstranjeni jajnici. Utvrđeno je da su crvena i crna maka podjednako efikasne kao i lek za osteoporozu u poboljšanju i zaštiti koštane strukture (ali bez ispoljavanja estrogenih efekata i bez uvećanja težine materice do kojih dolazi pri uzimanju estradiola).

Ostala istraživanja na ovu temu rađena su sa miksom sve tri boje make. Međutim, naučnici pretpostavljaju da maka crvene boje može imati dodatne pozitivne efekte na kosti zbog njenog dejstva na smanjenje prostate. Prostata je organ regulisan ravnotežom steroidnih hormona, pri čemu je aktivnost estrogena od velike važnosti, pa se pretpostavlja da maka u crvenoj boji igra važnu ulogu u homeostatskoj ravnoteži ostalih funkcija regulisanih steroidnim hormonima u koje spada i metabolizam kostiju. Ovu pretpostavku da maka ima uticaja na hormonalni balans je neophodno istražiti i eventualno potvrditi.

- Raspoloženje i energija

Randomizovana, dvostuko slepa, placebom kontrolisana studija sa ukupno 175 učesnika koji su dobijali 3 g placeba koji su bili dodaci ishrani, u vidu crne ili crvene make dnevno, pokazala je da obe make značajno utiču na raspoloženje i kvalitet života sa zdravstvenog aspekta. Međutim nakon više nedelja ocena raspoloženja bila je bolja kod subjekata koji su uzimali crvenu maku, a samim tim i nivo energije. U 12. nedelji, više od 90% ispitanika koji su konzumirali crvenu maku manifestovalo je porast energije i vitalnosti.

- Kognitivne funkcije (učenje i fokus)

Jedna uporedna studija na ženskim pacovima pokazala je da sva tri oblika make (crna, crvena i zlatna maka) poboljšavaju kognitivne funkcije, što je procenjeno zadatkom pronalaska vode, ali crna maka je imala najveći efekat.

Energija 1111111111457
Preporučuje se osoba koje imaju problema sa varenjem.
1.110,00 RSD
Energija 1111111111456
Crna maka se najviše koristi za plodnost i dodatnu energiju.
1.172,00 RSD
Energija 1111111111455
Crvena maka se najviše koristi za rešavanje problema sa prostatom.
1.070,00 RSD

Ostavi komentar

Slični članci

string(0) ""