Novosti
12.12.2021.

Gelatinizovana vs sirova maka

Ko šta voli, nek izvoli

Maka (Lepidium meyenii) je tradicionalno povrće sa perunaskih Anda koje pripada familiji krucifernog povrća (u koje spadaju i brokoli, karfiol i kupus) i raste isključivo na nadmorskim visinama iznad 2000 metara, u centralnom regionu peruanskih Anda. Ovaj region, gde skoro nijedna druga biljka ne uspeva, okarakterisan je ogoljenim i kamenitim terenima, intenzivnim zračenjem sunca, jakim vetrovima i niskim temperaturama. 

Ono što maku čini toliko moćnom biljkom su njeni sekundarni metaboliti (bioaktivne komponente ili fitonutrijenti). Ove farmakološki i nutritivno značajne mikrokomponente, koje uključuju polisaharide, polifenole, alkaloide, makaene, makamide, glukozinolate i makahidantoine, pokazale su niz bioaktivnosti u različitim modelima kao što su: pozitivan uticaj na reproduktivno zdravlje i osteoporozu, zaštita nervnog sistema, antioksidativna i antikancerogena svojstva, sposobnost imunomodulacije (stimulacije imunog sistema), povećanje libida i energije, itd.

Dva najviše korišćena i najefektnija oblika su sirova maka u prahu (dehidrirana i samlevena) i gelatinizovana maka u prahu (dehidrirana i samlevena pod visokim temperaturama i pritiskom).

Proces proizvodnje Sirove make u prahu podrazumeva sakupljanje svežih plodova make, koji se ostavljaju da se suše (dehidriranju) nekoliko nedelja prirodno na suncu, ili u dehidratorima ili plastenicima. Nakon sušenja, plodovi se melju u fin prah. Tokom ovog procesa maka ni u jednom trenutku ne bi trebalo da bude zagrevana preko 40 stepeni, jer se smatra da na taj način svi nutrijenti iz make ostaju netaknuti.

Gelatinizovana maka u prahu se proizvodi od 1990-tih godina. Nakon sušenja, plodovi se podvrgavaju procesu gelatinizacije (koji može biti urađen primitivnijim metodama kuvanja ili u specijalno razvijenom postupku gelatinizacije ekstruzijom), kako bi se skrob iz make razgradio. Smatra se da ovaj proces utiče negativno na neke nutrijente iz make (uključujući glukozinolate, enzime i vitamin C), ali da je čini lakšom za varenje. Ovaj postupak ima prednost u tome (kako neki smatraju) što organizam može bolje da apsorbuje nutrijente iz make, a manu u tome što ne zadržava 100% originalnih svojstava make

Šta je gelatinizacija? 

To je hemijski proces pri kom vodonične veze skroba pucaju pod uticajem kinetičke energije zagrejane vode. Molekuli skroba u vodi bubre sa povećavanjem temperature, sve dok ne dostignu temperaturu gelatinizcije. Pri ponovnom dodavanju vode, skrob može da nastavi da je upija bez produženog perioda zagrevanja. Na kraju puca i formira gel. I samim tim, lakše se vari. 

Šta je gelatinizacija ekstruzijom?  

Ekstruzija se smatra izrazito efektnim industrijskim procesom, primenjivim u biotehnološkoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, koji karakteriše kratko vreme proizvodnje i znatne uštede u energiji, a time i niža konačna cena gotovog proizvoda. Jedan od tri osnovna postupka ekstruzije je i gelatinizacija, koja po svojoj definiciji koristi visok pritisak i visoke temperature (od 90 do 120 stepeni), kako bi se omogućilo fizičko razbijanje molekula skroba. Tokom ekstruzije dolazi i do denaturacije proteina što dovodi do poboljšanja svarljivosti proizvoda. Takođe, visoka temperatura procesa i nizak procenat vlage dovode do promene boje proizvoda a kod masti dolazi do oksidacije.

Gelatinizacija ekstruzijom se decenijama koristi kao tehnoloski postupak u industrijskoj preradi žitarica i drugih skrobnih namirnica, pa je sličan postupak primenjen i u proizvodnji make (90-ih godina), sa očekivanjem sličnih rezultata kao kod drugih skrobnih namirnica (bolje svarljivosti).

Dakle, pri gelatinizaciji, maka se lakše vari i korisnost nutrijenata je samim tim veća, a korišćenjem sirove make unosimo više nutrijenata, ali je moguće da osobe sa slabijim stomakom, ne mogu sve da svare.

Ukratko, industrija je napredovala i nema izgovora za nekorišćenje perunaske make. I osobe sa slabim i jakim stomakom. I vegani i mesojedi. Svako kome je stalo do fine energije, balansa hormona, dobrog rasploženja, i dugog i dobrog zdravlja reproduktivnih organa treba da koristi peruansku maku u obliku koji mu najviše odgovara.

Sačuvano u omiljne
Energija 1111111111457
Preporučuje se osoba koje imaju problema sa varenjem.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.044,00 RSD
Ušteda 10%
1.160,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Mozak 8606107970851
Pomaže kod nervnih oboljenja, depresije i anksioznosti.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.065,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Energija 8607000164842
Maka rešava problem sa hormonima, podiže vitalnost i energiju, povećava plodnost i libi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
889,00 RSD
Ušteda 15%
1.045,00 RSD

Slični članci

12.
May.
2024.
Novosti
Organska ašvaganda (ashwagandha) u prahu je najefektivnije prirodno sredstvo za smanjenje anksioznosti i stresa koje u isto vreme daje energ...
12.
May.
2024.
Novosti
Agaricus blazei murili ima najjedinstveniji profil beta-glukana od svih pečuraka, pa samim tim utiču na proizvodnju belih krvnih zrnaca. Idealna za osobe sa ...
07.
May.
2024.
Novosti
Crna maka je za muškarce koji žele da poboljšaju kvalitet, broj i pokretljivost muških polnih ćelija. Odlična je za sportiste, i mu...