Novosti
09.01.2022.

Crna peruanska maka i njene prednosti

Najjača maka za jake rezultate

Crna maka slabije rađa od žute, i kada se kupuje njena cena je znatno veća.  Crnu maku ne možete proceniti po boji proizvoda, ali možete po ukusu. Ako probate bez ičega svaku maku na kašičicu, jasna je razlika između miksa sirovog, miksa gelatinizovanog, čiste crne i čiste crvene make. Što je ukus jači, pikantniji, gorči, kiselkastiji, to je crna maka bolja i čistija.

Postoji preko 13 različitih ekotipova make, čiji su plodovi od skoro skroz bele pa sve do crne boje. Ali se uglavnom grupišu u 3 ‘glavna’ ekotipa odnosno 3 glavne boje make – žuta, crvena i crna. Razlika ovih plodova je u boji kože (opne make) – a unutrašnjost svih maka je iste krem boje. Sve vrste (boje) dolaze od istog semena, i sve zajedno rastu na plantažama u prirodnoj srazmeri otprilike 60% žuta, 25% crvena i 15% crna peruanska maka. Tradicionalno, maka se nikad nije odvajala i sve boje korena su se jele zajedno. Međutim, kada su istraživanja pokazala da se odnos količina biološki aktivnih komponenata blago razlikuje u žutoj, crnoj i crvenoj, proizvođači su počeli da nude odvojene vrste make. Sadržaj makro i mikro nutrijenata u svim ekotipovima je skoro isti. Ograničen broj naučnih istraživanja je pokazao da ukoliko se izdvoji samo neka vrsta (boja) make, ona može imati neka specifična dejstva ili neka dejstva malo izraženija u odnosu na druge dve. Takođe, kako je počela da se konzumira izdvojena crna maka iskustva ljudi su potvrdila njene zdravstvene benefite.

Upotreba različitih boja make

Što se tiče količine aktivnih bioloških komponenti koje svakoj maki daju njena zdravstvena svojstva, naučna istraživanja daju vrlo oprečne rezultate, međutim, činjenica je da stvarno čista i crna peruanska čarobna maka ima intenzivniji ukus od miksa sve 3 make, tako da se može pretpostaviti da sadrži nešto veći koncentrat fitonutijenata.

Za koga je čista crna maka u prahu?

  • Za muškarce koji želje da poboljšaju kvalitet, broj i pokretljivost spermatozoida
  • Za sportiste, i muškarce i žene, koji žele da rade na podizanju nivoa fizičke izdržljivost i snage
  • Za svakog ko želi da poboljša pamćenje, koncentraciju i fokus
  • Za muškarce i žene koji žele da podignu libido, energiju i raspoloženje
  • Za muškarce i žene kojima je potrebna podrška za zdravlje i gustinu kostiju

Superior crna maka dolazi sa istih plantaža kao i naša maka miks, za koju proizvođač garantuje da je jedna od najkvalitetnijih u svetu.

  1. Sve superior make se gaje na svega nekoliko manjih plantaža u najplodnijem delu Anda (oblast koja se smatra postojbinom make i daje najkvalitetniju maku zbog nadmorske visine i kvaliteta zemljišta)
  2. Suše se prirodno na suncu na tradicionalan način koji se pokazao u istraživanjima kao najefektniji za očuvanje biološki aktivnih komponenti u maki
  3. Sertifikovano su organske
  4. Sarađuju direktno sa plantažerima i uvoze direktno iz Perua
  5. Komuna na Andima sa kojima sarađuju se bavi isključivom uzgojem i prodajom make na malo, i maku uvozimo svake godine, što znači da uvek imaju najsvežiji rod (maka može u velikim firmama da se čuva osušena nekoliko godina pre mlevenja

Preporuke i recepti

Crnu maku uzimajte u količini od 3g (jedna puna kafena kašičica). Možete je uzimati umesto miksa neko vreme, ili dodati malu količinu crne make (1-2g) uz miks sve 3 make.

Najjednostavnije je da crnu maku pomešate sa čašom vode i popijete. Možete je dodati i u čašu tople vode, iscedite pola limuna, i kašičicu meda ili nekog biljnog zaslađivača. Ako crnu maku umešate u toplo (ne vruće) pirinčano mleko, dobićete sasvim ukusan napitak.

Naučna istraživanja o crnoj maki

- Broj i pokretljivost spermatozoida

Od 2006. do 2016. sprovedeno je nekoliko animalnih studija o tome kako crna maka utiče i na proizvodnju i na pokretljivost sperme. Od toga su par studija istog autora poredile kakav uticaj imaju zasebno maka crne, crvene i žute boje, a ostale studije su analizirale samo crnu maku.

U prvoj studiji je pokazano da je dnevna proizvodnja sperme (DSP) značajno povećana u grupi koja je lečena crnom makom, dok je je u grupi lečenoj žutom makom ovaj efekat bio slabiji, a crvena maka nije imala efekta na ovaj parametar. Dodatno, maka crne boje je jedina povećala pokretljivost sperme kroz epididim. U odnosu na kontrolnu grupu, crvena maka nije uticala na težinu testisa i epididima, niti na pokretljivost spermatozoida i broj spermatozoida; međutim, težina prostate je smanjena. Crna ili žuta maka nije uticala na težinu prostate.

U drugoj studiji rezultati su pokazali da su crna i žuta maka povećale broj spermatozoida u epididimu dok su sve 3 make povećale broj  spermatozoida u semovodu (bez utiacaja na dnevnu proizvodnju sperme). Zaključak je bio da maka deluje kao modulator broja spermatozoida na nivou reproduktivnog trakta.

U trećoj studiji su poredili crnu i žutu maku i crna je rezultirala većom koncentracijom broja spermatozoida u epididimu i semovodu u poređenju sa žutom makom.

Ostale animalne studije izučavale su uticaj samo crne make na broj i pokretljivost spermatozoida. Jedna studija je pokazala da maka crne boje utiče na broj spermatozoida već 1 dan nakon početka lečenja.  U drugoj studiji je pokazano da miks ekstrakata iz crne make i jakona poboljšava broj spermatozoida.

Ostale studije koje pokazuju povoljan uticaj make na broj, pokretljivost i uopšte kvalitet semene tečnosti su rađene sa miksom sve tri make.

- Kognitivne funkcije

U jednom istraživanju pokazano je da iako su sve boje make doprinele smanjenju depresije, crna je takođe poboljšala koncentraciju i efikasnost učenja kod laboratorijskih miševa, a takođe se pokazalo da pospešuje memoriju. Miševi tretirani ekstraktom crne make tokom 4 nedelje zavisno od doze pokazali su povećane kognitivne performanse tokom zadataka pamćenja (posebno onih koji su povezani sa poboljšanim prostornim učenjem i pamćenjem). U drugoj studiji miševi hranjeni crnom makom tokom 7 dana imali su značajno bolje učenje i pamćenje. Treća studija je pokazala da miševi hranjeni crnom makom 35 dana pokazuju poboljšanje oštećene memorije i sposobnosti učenja. Jedna uporedna studija na ženskim pacovima pokazala je da sva tri oblika make poboljšavaju kognitivne funkcije, što je procenjeno zadatkom pronalaska vode, ali crna je imala najveći efekat. Studija sprovedena sa različitim dozama crne make u modelu alkoholnog oštećenja pamćenja tokom 28 dana, zaključila je da su sve doze crne make uspele da spreče povećanje vremena potrebnog da miševi izađu iz lavirinta i da je generalno to vreme bilo poboljšano u odnosu na kontrolnu grupu.

Sveukupno crna maka pokazuje trendove ka poboljšanju kognitivnih funkcija u animalnim studijama, i pokazala se kao moćan neuroprotektivni agens, samo mehanzmi dejstva još nisu poznati.

- Snaga i umor

Jedno istraživanje rađeno u Peruu pokazalo je da žuta maka tokom tri nedelje, povećava fizički otpor, mereno vremenom dostizanja zamora, za 41% od kontrolne vrednosti, dok crna make povećava fizički otpor za više od 500% (miks i crvena nisu testirani).

Iako je uticaj na snagu i povećanje izdržljivosti jedan od glavnih benefita koji se komunicira u nenaučnim izvorima kao benefit crne make, mi nismo uspeli da pronađemo nijedno istraživanje osim gore navedenog da je crna maka proučavana ili upoređivana sa drugim vidovima peruanske make za ove efekte. Sva istraživanja na temu snage, kao i po pitanju podizanja izdržljivosti, rađena su za miks sve tri make.

Sačuvano u omiljne
Energija 1111111111457
Preporučuje se osoba koje imaju problema sa varenjem.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.044,00 RSD
Ušteda 10%
1.160,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Proteini i fitness 1111111111456
Crna maka se najviše koristi za plodnost i dodatnu energiju.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.282,00 RSD
Ušteda 10%
1.425,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Energija 1111111111455
Crvena maka se najviše koristi za rešavanje problema sa prostatom.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.150,00 RSD
Ušteda 10%
1.278,00 RSD

Slični članci