Novosti
07.05.2024.

Tamna (crna) maka za svetliji život

Rešava libido, energiju i rad hormona

Crna maka je zaista blagotvorna biljka i jedna od najefektnijih prirodnih namirnica koju možete da uzimate.  Spada u korenasto povrće koje se gaji i koristi kao hrana i kao lek na peruanskim Andima, već hiljadama godina.

Danas je nauka pokazala, a stotine hiljada iskustava korisnika potvrdilo, da svakodnevni unos samo jedne kašike dnevno kvalitetnog praha crne make može značajno povećati energiju, izdržljivost, fokus, libido, raspoloženje i plodnost, bez i jednog neželjenog dejstva!

Razlika crne make i drugih ekotipova

Postoji preko 13 različitih ekotipova ove čudesne biljke, koji se grupišu u 3 ‘glavna’ ekotipa tj 3 glavne boje – žuta, crna i crvena maka. Razlika ovih plodova je u boji opne, a unutrašnjost svih plodova je iste – krem boje. Sve vrste dolaze od istog semena, i sve zajedno rastu na plantažama u prirodnoj srazmeri otprilike 60% žuti, 25% crveni i 15% crni plod.

Tradicionalno, plodovi se nikad nisu odvajali i sve boje korena su se jele zajedno. Međutim, kada su istraživanja pokazala da se odnos količina biološki aktivnih komponenata blago razlikuje u žutoj, crnoj i crvenoj maki, proizvođači su počeli da nude odvojene vrste. Sadržaj makro i mikro nutrijenata u svim ekotipovima je skoro isti, ali neka istraživanja su pokazala da ukoliko se izdvoji samo određena vrsta (boja), ona može imati specifična ili izraženija dejstva u odnosu na druge dve. Takođe, kako je počela da se konzumira izdvojena crna maka, iskustva ljudi su potvrdila njene zdravstvene benefite.

Kada kupujete organske proizvode, osim što na najbolji način vodite računa o sebi i onima koje volite, nemojte zamenariti ni Vaš doprinos koji takvim izborom dajete očuvanju naše planete, jer je svaki taj doprinos od ključne važnosti. Dodatno, kupujući Superior proizvode, zajedno sa nama kroz direktnu saradnju podržavate male plantažere, njihove porodice i male lokalne zajednice, koji tradicionalno gaje svoje kulture i za to dobijaju fer cene.

Komuna na Andima sa kojom direktno sarađujemo se bavi isključivom uzgojem i prodajom najkvalitetnije peruanske make. Crna maka sušena je na suncu, na tradicionalan način (ne mehanički, ni u plastenicima) koji se pokazao u istraživanjima kao najefektniji za očuvanje biološki aktivnih komponenti u biljci. Gaji se u oblasti Anda koja se smatra postojbinom make i daje najkvalitetniju maku zbog nadmorske visine i kvaliteta zemljišta.

Za koga je namenjena čista crna maka?

Rasprostranjeno je mišljenje da crna maka najbolji efekat pokazuje kod muškaraca, crvena kod žena, a žuta kod starijih osoba i dece. Ova tvdrnja nikako nije podržana naučnom ni drugom literaturom.

Ono što je za sada nauka pokazala je da su sve tri boje korisne i za muškarce i za žene, zavisno od toga koji zdravstveni efekat treba postići. Što se tiče količine aktivnih bioloških komponenti koje biljci daju njena zdravstvena svojstva, naučna istraživanja daju vrlo oprečne rezultate, međutim, činjenica je da čista crna peruanska maka ima intenzivniji ukus, tako da se može pretpostaviti da sadrži veću koncentraciju određenih fitonutijenata, ali se ne zna još uvek kojih.

Da se ne može reći da je crni plod za muškarce, a crveni za žene najbolje ilustruju činjenice da su kliničke studije pokazale da je jedino crvena maka efikasna za poboljšanje funkcije prostate, kao i da je efikasna za umanjenje anksioznosti i stresa podjednako kod oba pola, dok je pozitivan uticaj crne peruanske make na kognitivne funkcije i sportske performanse jednako izučavan i kod žena i muškaraca.

  • Crna maka za muškarce koji žele da poboljšaju kvalitet, broj i pokretljivost muških polnih ćelija, prah crnog ploda je pravi izbor
  • Za sportiste, i muškarce i žene, koji žele da rade na podizanju nivoa fizičke izdržljivosti i snage.
  • Za svakog ko želi da poboljša pamćenje, fokus i koncentraciju.
  • Crna maka za žene i muškarce koji žele da podignu libido, energiju i raspoloženje je odlično rešenje.

Upotreba i preporuke za korišćenje

Crnu maku uzimajte u količini od 3g (jedna puna kafena kašičica). Možete je koristiti umesto miksa neko vreme, ili dodati manju količinu crne make uz miks sve 3 vrste.

Najjednostavnije je da je pomešate sa čašom vode i popijete. Možete je dodati i u čašu tople vode, iscedite pola limuna, dodati kašičicu meda ili nekog biljnog zaslađivača. Ako jeumešate u toplo (ne vruće) pirinčano mleko, dobićete sasvim ukusan napitak!

Sačuvano u omiljne
Proteini i fitness 1111111111720
Crna maka se najviše koristi za plodnost i dodatnu energiju.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
735,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Proteini i fitness 1111111111456
Crna maka se najviše koristi za plodnost i dodatnu energiju.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.425,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Mozak 8606107970851
Pomaže kod nervnih oboljenja, depresije i anksioznosti.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
905,00 RSD
Ušteda 15%
1.065,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Energija 8607000164842
Maka rešava problem sa hormonima, podiže vitalnost i energiju, povećava plodnost i libi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.045,00 RSD

Slični članci