Ovas je odličan izvor dijetetskih vlakana. Vlakna sadrže deo nesvarljivih i deo svarljivih satojaka. Jedan od sastojaka koje digestivni organi mogu svariti je beta-glukan, jedinstveni prirodni polisaharid, koji ima sposobnost da poboljša odbrambenu, imunološku reakciju organizma na viruse, bakterije i parazite a utiče i na smanjenje lošeg holesterola u krvi. Ovas je takođe jedan od najboljih izvora tokotrijenola koji uz tokoferole formiraju vitamin E. Tokotrijenoli takođe inhibiraju sintezu holesterola i tako utiču na njegovo snižavanje. Visok holesterol utiče na mnoga kardiovasularna oboljenja. Ovas ima najbolje dejstvo na snižavanje holesterola kada je deo ishrane sa malo masti i dosta dijetetskih vlakana, uz fizičku aktivnost.
Kontorolisanje nivoa glukoze i insulina u krvi je od suštinske važnosti za prevenciju dijabetesa. Beta-glukan iz ovsa usporava povišavanje nivoa glukoze u krvi nakon obroka i odlaže, usporava nejgov pad na nivo pre unosa hrane, tako što produžava apsorpciju ugljenih hidrata u krvi. Na ovaj način se izbegavaju nagli skokovi i padovi nivoa šećera u krvi. Sadrži gvožđe 26% DPV, kalcijum 5% DPV.
Priprema: 100 g opranog i oljuštenog ovsa staviti u sud, dodati 0.5 l vode. Kuvati 15-20 minuta, ali paziti da se zrna ne raskuvaju.
Energetska vrednost (kcal): 389
Masti: 7 g
Zasićene masti: 1 g
Ugljeni hidrati: 66 g
Vlakna: 11 g
Proteini: 17 g
Natrijum: 2 mg
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Žitarice
|
Način proizvodnje |
Organski proizvod, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Nadutost, Varenje |
Nutritivne informacije |
proteini (više od 10g na 100g) |
Oblik pakovanja |
Pet kesa |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Zrno |