Organsko kakao zrno lomljeno - Cacao nibs 200g
Dtc

Organsko kakao zrno lomljeno - Cacao nibs 200g

Šifra artikla: 8606108318386
Lomljeno sirovo kakao zrno može pomoći kod dijareje, dijabetesa, štiti od srčanih bolesti i pomaže opšte raspoloženje.
670,00 RSD
670,00 RSD
670,00 RSD
Ušteda: 0,00 RSD
Obavesti me o sniženju
  • 200 g
Količina: 1 Kom
2
1
Sačuvajte u listi želja
Kakaovac (Theobroma cacao) je tropsko drvo iz roda Theobroma, koje pripada porodici slezova. Ovo drvo daje plod koji je ovalan i krupan (ima oblik izdužene dinje) dužine od 15 do 30 cm, unutar svakog ploda se nalazi između 20 i 60 krupnih semenki bubrežastog oblika raspoređenih u nekoliko redova i okruženih beličastom pulpom. Osušene i mlevene semenke (sa odstranjenim kakao puterom) nazivaju se kakao prahom, a osušene lomljene semenke se nazivaju kakao nibs ili lomljeno zrno kakaa. Sirovi kakao nibs se pravi od negrejanog kakao zrna, pri čemu je temperatura procesa proizvodnje ispod 42°C kako bi se sačuvali svi enzimi i minerali koji su veoma bitni za svu sirovu hranu. Sirovi kakao ima mnogo izražajniji ukus i miris od “običnog” kakaa i sasvim mala količina omogućava izuzetan „čokoladni doživljaj“. Lomljeno kakao zrno je odličan izvor antioksidanata, vlakana, gvožđa i magnezijuma. U upotrebi je od pre 3.000 godina. Glavne zdravstvene koristi od kakaa potiču od epikatehina i flavonola koji se nalazi u njemu. Proces proizvodnje tamne čokolade zadržava epikatehin, dok mlečna čokolada ne sadrži značajne količine epikatehina. I epidemiološke i kliničke studije ukazuju na blagotvorno dejstvo tamne čokolade na krvni pritisak, lipide i upale. Prednosti korišćenja sirovog kakaa uključuju povećanu biološku raspoloživost azot-oksida i poboljšanu strukturu i funkciju mitohondrija. Da biste dobili ove prednosti, kakao mora biti čist. Kakao nibs poseduje intenzivan čokoladni ukus i divnu bogatu aromu. Ne sadrže rafinisan šećer ili mlečne proizvode. Idealni su sastojak u receptima za sirovu čokoladu i druge zdrave poslastice. Sadrži vitamin C, minerale, gvožđe, hrom, mangan, cink i bakar. Bogat je magnezijumom. Sadrži vlakna, omega-6 masne kiseline i PEA (feniletilamin) i malu količinu triptofana, teobromina, anandamida i teofilina Sušeni su i obrađeni na niskim temperaturama kako bi zadržali optimalan broj njihovih prirodnih nutritijenata. Kakao nibs su vegetarijanska, veganska i sirova hrana. Prednosti korišćenja: 1. Održavanje funkcije mišića i nerava Kakao zrno je jedan od najboljih prirodnih izvora magnezijuma. Magnezijum je mineral potreban za više od 300 biohemijskih reakcija u našim telima, a kakao nibs sadrži oko 250 miligrama na 100 grama. Magnezijum je ključ u funkciji mišića i nerava, čime se održava srčani ritam. Zahvaljujući visokom sadržaju magnezijuma, zajedno sa efektima epikatehina, kakao poboljšava mišićnu strukturu i poboljšava funkciju nerava. 2. Kakao je hrana za mozak Studija koju su vodili istraživači na Univerzitetu Northumbria u Engleskoj ispitali su efekte konzumiranja kakaa na kognitivnu aktivnost. Subjekti koji su konzumirali kakao pre obavljanja matematičkih zadataka završili su ih brže i preciznije od kontrolne grupe koja nije konzumirala kakao. Vodeći profesor studije sugerisao je da visoki sadržaji polifenola u kakao zrnu mogu sprečiti opadanje kognitivne funkcije. Zaključak je bio da je kakao pametna užina pred testove i ispite! 3. Štiti od srčanih bolesti Flavanoli su anti-inflamatorna i antioksidativna grupa koja se nalazi u kakao zrnu. Studije pokazuju da mogu zaštititi od kardiovaskularnih bolesti, smanjiti rizik od moždanog udara i pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi. Kakao sadrži preko 700 jedinjenja, kompleksni antioksidanti koji se nalaze u njemu poznati kao polifenoli pomažu u smanjenju “lošeg holesterola” i sprečavaju očvršćavanje arterija. Studije sa univerziteta širom Sjedinjenih Država pokazale su da konzumiranje neprerađenog kakaa može podržati kardiovaskularni sistem i smanjiti krvni pritisak. 4. Stabilizacija šećera u krvi Flavonoli prisutni u organskom sirovim kakao zrnu mogu igrati važnu ulogu u smanjenju rizika od dijabetesa. Istraživači na Univerzitetu Tufts i na Univerzitetu L’Akuilla otkrili su da kakao bogat flavonolom reguliše nivo glukoze u krvi i povećava funkciju ćelija koje proizvode insulin. 5. Poboljšava raspoloženje Kakao sadrži sredstvo za poboljšanje raspoloženja, anandamid – poznat kao blažen molekul, koji stvara osećaj euforije. Još jedno jedinjenje za poboljšanje raspoloženja pronađeno u kakao je PEA ili fenetilamin, što pokreće oslobađanje endorfina i prijatnih neurohemija. Nešto slično neurohemikalijama koje se oslobađaju prirodno kada se zaljubljujemo i tokom seksualne aktivnosti. (Jedina druga hrana na zemlji koja sadrži PEA je plavo-zelena alga.) Pored toga, ove hemikalije poboljšavaju libido, što je verovatno i dovelo do toga da čokolada bude toliko popularna kao poklon za dan zaljubljenih. Kod žena za vreme PMS-a, nivo serotonina drastično opada, dokazano je da kakao može da pomogne u ovim situacijama jer povećava moždane nivoe serotonina i vraća osećaj blagostanja. 6. Promoviše opšte zdravlje Istraživanja sugerišu da konzumiranje hrane bogatom flavonoidom, kao što je organsko kakao zrno, može smanjiti rizik za kardiovaskularne bolesti, kancer i neke hronične bolesti. Studija koju su vodili istraživači Harvardove medicinske škole razmatrali su uticaj potrošnje kakaa na ljude koji žive na ostrvu Kuna, koji su konzumirali kakao kao deo svoje redovne ishrane. Otkrili su da su ljudi iz Kune imali znatno nižu incidencu kardiovaskularnih bolesti i raka nego ljudi koji žive na kopnu koji nisu konzumirali sirovi kakao. 7. Pomaže u sprečavanju prevremenog starenja Polifenolni antioksidanti koji se nalaze u kakao zrnu su u istoj grupi antioksidanata kao što su zeleni čaj i crveno vino. Ovi anthocianini (pronađeni u tamno obojenim plodovima) i katehini (pronađeni u zelenom čaju) štite naše ćelije od prevremene oksidacije ili uništenja i mogu nam pomoći da se duže osećamo vitalno i izgledamo mlado. Mineralno bogat, kakao energizuje telo bez previše stimulisanja nervnog sistema, dajući vam neverovatnu dugotrajnu energiju! 8. Poboljšava metabolizam Ako ne dobijete dovoljno antioksidanata u vašoj ishrani može imati opasne dugoročne zdravstvene posledice. Švajcarska studija pokazala je da je za manje od dve nedelje kakao smanjio kortizol, hormon stresa, poboljšao metabolizam i čak poboljšao mikrobnu aktivnost creva. 9. Pomaže u sprečavanju opekotina od sunca Nedavna studija londonskih naučnika otkrila je da su učesnici koji su konzumiralii 20 grama dnevno sirovog kakaa, 12 nedjelja, bili u stanju da ostanu na suncu, bez opekotina, dva puta duže od onih koji nisu konzumirali. 10. Pomaže kod dijareje Kakao zrno je kroz istoriju korišćeno kao tretman za dijareju zbog polifenola, koji inhibiraju određene crevne sekrecije. U studiji koja je sprovedena na Šangajskom univerzitetu tradicionalne kineske medicine, ispitivani su efekti flavonoidnih jedinjenja prisutnih u kakau i molekularno blisko povezanim jedinjenjima, i dalo je rezultat u mogućoj prevenciji nastanka tečnosti u tankom crevu koja je povezana sa dijarejom Način upotrebe: Preporučeni dnevni unos je 1-2 supene kašike (10-15g). Može se dodati u smutije, granolu, musli, keks i sl. Lomljena zrna se mogu samleti u kakao pastu od koje se mogu praviti čokoladne poslastice i napici. Zbog kofeina i teobromina preporučuje se umerena upotreba kakaa, posebno u večernjim satima.
Zrno kakaa
Karakteristika Vrednost
Kategorija Energija
Brend Dtc
Dobavljač Dimitri trade
Način proizvodnje Gluten-Free, Non Gmo, Organski proizvod, Vegan, Vegetarian
Namena Anti stres, Dijareja, Energija, Holesterol, Krvna slika, Vitalnost
Nutritivne informacije bez transmasti, nizak nivo masti (manje od 3g na 100g)
Oblik pakovanja Natron kesa
Pol Unisex
Sadržaj pakovanja Zrno

Slični proizvodi

Sačuvano u omiljne
Energija 1111111111743
Poboljšava cirkulaciju, umanjuje depresiju, stimuliše rad moždanih ćelija, reguliše hor...
1.475,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Energija 1111111111722
Maka rešava problem sa hormonima, podiže vitalnost i energiju, povećava plodnost i libi...
456,00 RSD
Ušteda 20%
570,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Energija 1111111111721
Crvena maka se najviše koristi za rešavanje problema sa prostatom.
588,00 RSD
Ušteda 20%
735,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Energija 1111111111457
Preporučuje se osoba koje imaju problema sa varenjem.
1.160,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Energija 1111111111455
Crvena maka se najviše koristi za rešavanje problema sa prostatom.
1.278,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Energija 1111111111344
Prepoznata kao afrodizijak, poboljšava cirkulaciju, umanjuje depresiju i anksioznost, p...
495,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Energija 1111111111343
Odličan za libido i povećanje energije. Rešava probleme sa bolnim PMS-om.
590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Energija 1111111111342
Rešava hormonalni balans kod žena, podiže imunitet, nivo energije i vitalnosti! Vrlo ef...
615,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Energija 1111111111319
Studije pokazuju da kakao može da izbalansira krvni pritisak i da smanji nivo holestero...
670,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Energija 8606107342313
Koristan kod anemije, kod sindroma hroničnog umora,podiže energetske nivoe kao žen šen ...
850,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Energija 8606107342047
Noni prah efikasno se koristi da ublaži bol u mišićima, smanji hronične bolove i simpto...
1.166,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Energija 8606107342702
Prah ATMA čine Ašvaganda, Tribulus, Mukuna, Amla i tako sjedinjeni su afrodizijak najja...
1.485,00 RSD
670,00 RSD
670,00 RSD
670,00 RSD
Ušteda: 0,00 RSD
Obavesti me o sniženju
Izaberite količinu:
2
1