Novosti
20.12.2020.

Etarsko ulje Tamanu

Tradicionalno tajvansko ulje za probleme sa kožom

Tamanu je kultna biljka iz ekvatorijalnih obalnih područja Tihog i Indijskog okeana. U etnomedicini tih krajeva Tamanu stablo se koristi celo (i nadzemni i podzemni delovi), a nama su interesantni njegovi orašasti plodovi. Iz njih se dobija ulje sa snažnim obnavljajućim učinkom, a veoma blago i bez agresivnih i iritantnih komponenti. Koristi se isključivo kao bazno ulje, isključivo za spoljnu upotrebu.

Njegovo dobijanje zahteva puno vremena. Sveži plodovi uopšte ne sadrže ulje, tek nakon sušenja na suncu koje traje četiri meseca se povećava sadržaj ulja. Nakon toga se vrši ekstrakcija.

Sadrži sve tri grupe lipida, fosfolipide, triacilglicerole i glikolipide. 90% sastava predstavljaju neutralni lipidi, a lipidi deluju na obnavljanje ćelijskih membrana kože, i na taj način učestvuju u obnavljanju i zaceljivanju kože. Ulje ima posebnu konzistenciju zbog visokog procenta voska ( 7%), a sadržaj masnih kiselina je uravnotežen. Glavne aktivne komponente su oleinska, palmitinska i linolna kiselina. Takođe sadrži terpenoide I aktivne sterole.

Način upotrebe:
Kada se nanese na kožu u prvom momentu deluje teško, ali se brzo i potpuno upije bez ostavljanja masnog traga. Kod osetljive ili iritirane kože, vrlo se brzo vide efekti, npr. kod alergijskog dermatitisa.
Izuzetan protivupalni efekat se oseća kod reumatskih bolova i upala zglobova.

Na kozmetičkom polju, osnovna uloga Tamanu ulja je zaceljivanje oštećene kože, pri čemu učestvuje i u regeneraciji kapilara i aktivira limfni sistem i cirkulaciju. Može se koristiti za zaceljivanje ogrebotina, posekotina, tragova ugriza, osipa, iritacija, raznih oštećenja i upala. Koristi se i kod hroničnih stanja (akne, dermatitis, ekcem, psorijaza)

Tamanu je dobro hidrirajuće ulje i preporučuje se za negu suve i osetljive kože kao i posle sunčanja. Važno je napomenuti i antiinfektivna svojstva. Laktoni i kumarinska jedinjenja prisutni u ulju, imaju umerenu aktivnost protiv bakterija i gljivica. Aktivno dejstvo je na kulture koje se nalaze na temenu i telu i mogu biti odgovorne za gljivične infekcije poput lišajeva vlasišta i atletskog stopala. Antimikrobne komponente ulja Tamanu mogu biti korisne kod raznih infekcija kože. Tradiciionalno se koristi kod čestih virusnih infekcija kao što su Herpes simplex (herpes i genitalni herpes), ovčijih boginja i Herpes zostera.

Eterična ulja 8606109321019
Odlično za probleme sa kožom. Regenerativne osobine duguje dvema komponentama - kalofil...
585,00 RSD
Eterična ulja 8606109321026
U Ajurvedskoj medicini, koristi se za jačanje imulološkog sistema, protiv stresa...
745,00 RSD
Eterična ulja 8606105262514
Ulje čajevca jedno je od najpopularnijih i najcenjenijih ulja u aromaterapiji. Koristi...
420,00 RSD

Ostavi komentar

Slični članci

03.
Mar.
2021.
Novosti
Poznata je po svom korenu koji može izrasti i preko 9 metara u dubinu, te tako crpi retke minerale: gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, sumpor, hlor, ...
28.
Feb.
2021.
Novosti
Jača imuni sistem, čisti telo od toksina, otpada, teških metala, poboljšava i ubrzava metabolizam.
14.
Feb.
2021.
Novosti
Nije bitno da li radimo u svojoj firmi ili kompaniji, već trenutak u životu kada shvatimo da ne živimo večno i da je život dar koji trebamo upraviti na umnož...
string(0) ""