Novosti
20.12.2020.

Etarsko ulje Tamanu

Tradicionalno tajvansko ulje za probleme sa kožom

Tamanu je kultna biljka iz ekvatorijalnih obalnih područja Tihog i Indijskog okeana. U etnomedicini tih krajeva Tamanu stablo se koristi celo (i nadzemni i podzemni delovi), a nama su interesantni njegovi orašasti plodovi. Iz njih se dobija ulje sa snažnim obnavljajućim učinkom, a veoma blago i bez agresivnih i iritantnih komponenti. Koristi se isključivo kao bazno ulje, isključivo za spoljnu upotrebu.

Njegovo dobijanje zahteva puno vremena. Sveži plodovi uopšte ne sadrže ulje, tek nakon sušenja na suncu koje traje četiri meseca se povećava sadržaj ulja. Nakon toga se vrši ekstrakcija.

Sadrži sve tri grupe lipida, fosfolipide, triacilglicerole i glikolipide. 90% sastava predstavljaju neutralni lipidi, a lipidi deluju na obnavljanje ćelijskih membrana kože, i na taj način učestvuju u obnavljanju i zaceljivanju kože. Ulje ima posebnu konzistenciju zbog visokog procenta voska ( 7%), a sadržaj masnih kiselina je uravnotežen. Glavne aktivne komponente su oleinska, palmitinska i linolna kiselina. Takođe sadrži terpenoide I aktivne sterole.

Način upotrebe:
Kada se nanese na kožu u prvom momentu deluje teško, ali se brzo i potpuno upije bez ostavljanja masnog traga. Kod osetljive ili iritirane kože, vrlo se brzo vide efekti, npr. kod alergijskog dermatitisa.
Izuzetan protivupalni efekat se oseća kod reumatskih bolova i upala zglobova.

Na kozmetičkom polju, osnovna uloga Tamanu ulja je zaceljivanje oštećene kože, pri čemu učestvuje i u regeneraciji kapilara i aktivira limfni sistem i cirkulaciju. Može se koristiti za zaceljivanje ogrebotina, posekotina, tragova ugriza, osipa, iritacija, raznih oštećenja i upala. Koristi se i kod hroničnih stanja (akne, dermatitis, ekcem, psorijaza)

Tamanu je dobro hidrirajuće ulje i preporučuje se za negu suve i osetljive kože kao i posle sunčanja. Važno je napomenuti i antiinfektivna svojstva. Laktoni i kumarinska jedinjenja prisutni u ulju, imaju umerenu aktivnost protiv bakterija i gljivica. Aktivno dejstvo je na kulture koje se nalaze na temenu i telu i mogu biti odgovorne za gljivične infekcije poput lišajeva vlasišta i atletskog stopala. Antimikrobne komponente ulja Tamanu mogu biti korisne kod raznih infekcija kože. Tradiciionalno se koristi kod čestih virusnih infekcija kao što su Herpes simplex (herpes i genitalni herpes), ovčijih boginja i Herpes zostera.

Sačuvano u omiljne
Eterična ulja 8606109321019
Odlično za probleme sa kožom. Regenerativne osobine duguje dvema komponentama - kalofil...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
585,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Eterična ulja 8606109321026
U Ajurvedskoj medicini, koristi se za jačanje imulološkog sistema, protiv stresa i tesk...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
745,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Eterična ulja 8606105262514
Odlično je za uklanjanje virusa, gljivica i bakterija. Smatra se najefikasnijim prepar...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
430,00 RSD

Slični članci

25.
Mar.
2024.
Novosti
mikronutrijentI organskih plodova kupine, maline, cvekle i stabljika celera. flavonoidi za bolji rad srca, vitamin C za jači imunitet i ...
17.
Mar.
2024.
Novosti
Lekovita dejstva đumbira: - protiv mučnine i povraćanja, regulisanje telesne težine i holesterola, ublažava upalu mišića, može pomoći kod osteoporoze,...