Recepti
27.05.2023.

Priča o maku

I recept za makovnjaču

Mak je dugo korišćen kao simbol sna i smrti: sna zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje, i smrti zbog njihove krvavo crvene boje. U grčko-rimskim mitovima, mak je korišćen kao dar mrtvima. Mak je korišćen kao amblem na nadgrobnim spomenicima kako bi označio večni san.

Cvet maka koji se mnogim zemljama engleskog govornog nosi kao uspomena na pale vojnike u Prvom svetskom ratu je bulka - divlji mak. To je običan korov u mnogim delovima Evrope, uključujući i Flandriju, gde su se vodile neke od najkrvavijih bitaka u Prvom svetskom ratu. Kanadski vojni hirurg, Džon MekKre napisao je pesmu "U poljima Flandrije" 3. maja 1915, nakon što je svedočio pogibiji prijatelja, poručnika Aleksisa Helmera. Uvodni stih pesme živopisno opisuje kako vetar niše cvetove divljeg maka (bulki) među krstovima koji obeležavaju grobove poginulih vojnika. Stoga je biljka postala simbol mrtvih vojnika u Prvom svetskom ratu.

Seme maka se široko koristi u andrskoj, bengalskoj, orijskoj, nemačkoj, ukrajinskoj, malabarskoj, rumunskoj, mađarskoj i austrijskoj kuhinji.

Naš, domaći mak, sami meljemo na mlinu i pakujemo u pakovanja od po 250g.

Ima mnoga korisna svojstva za zdravlje, uključujući poboljšanje metabolizma i povećanje energije. Bogat je antioksidantima, koji štite ćelije od oksidativnog stresa i smanjuju upale u organizmu. Često se koristi kao osnova za kolač, dekoracija za torte ili sastojak u slatkišima i napicima. Jedan od popularnih recepata sa mlevenim makom je makovnjača, tradicionalni kolač koji se priprema u mnogim delovima Srbije.

Za pripremu makovnjače, potrebni su sledeći sastojci:

- 500 gr brašna

- 150 ml mleka

- 50 gr kvasca

- 100 gr šećera

- 2 jaja

- 250 gr mlevenog maka

- 100 gr šećera u prahu

- 1 limun (sok)

- 1 kašičica vanilin šećera

- korica jednog limuna

- 100 gr putera

- so

Zagrevajte mleko i dodajte kvasac i šećer. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira. U veliku činiju dodajte brašno i prstohvat soli. U sredini napravite udubljenje i dodajte kvasac i jaja.

Zamesite testo i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Za to vreme u drugoj činiji pomešajte mleveni mak i šećer u prahu. Dodajte limunov sok, koricu limuna i vanilin šećer. Dodajte rastopljeni puter i promešajte.

Nakon što je testo podignuto, rastanjite ga na brašnom posutoj površini u oblik pravougaonika. Nanesite fil od maka na testo i uvijte testo kako biste dobili rolat. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.

Sačuvano u omiljne
Zdravija hrana 1111111111877
Meljemo i pakujemo mak za mmmmmakovnjače.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
175,00 RSD

Slični članci

04.
Jun.
2023.
Recepti
Eterično ulje anisa se koristi kao antiseptik, sedativ, insekticid i sredstvo za ublažavanje grčeva
23.
Apr.
2023.
Recepti
Koristi se u borbi protiv iscrpljenosti, depresije i slabosti. Takođe, odlična je prevencija gripa i prehlada. Ima snažno antiseptičko, antibakterijsko i ant...