Novosti
22.05.2022.

Čuveni riblji sos

Nema jela bez Tiparosa

Tiparos je tajlandski brend začina za riblji sos pod kompanijom Tang Sang Hah, osnovanom u provinciji Čonburi 1919. godine.  Osnivač kompanije, Laichaing Sae Tang, prvi je počeo da formuliše svoj recept za riblji sos 1910. godine. Opisao je Tiparos kao riblji sos u „tajlandskom stilu“, sa drugačijim i smelijim ukusom od vijetnamskih stilova.
Riblji sos je zapravo tečni začin napravljen od ribe ili krila koji su obloženi solju i fermentisani do dve godine. Koristi se kao osnovni začin u kuhinji istočne i posebno jugoistočne Azije. Zbog svoje sposobnosti da jelima doda ukusan tzv. umami ukus, kuvari i domaći kuvari su ga prihvatili širom sveta. Umami ukus u ribljem sosu je zbog sadržaja glutamata.
Riblji sos se koristi kao začin tokom ili posle kuvanja i kao osnova u sosovima za potapanje. Neki na Zapadu smatraju sojin sos vegetarijanskom alternativom ribljem sosu, iako se veoma razlikuju po ukusu.
Umaci koji su uključivali fermentisane riblje delove sa drugim sastojcima kao što su meso i soja su zabeleženi u Kini, pre 2300 godina. Tokom dinastije Džou u drevnoj Kini, riba fermentisana sojom i solju korišćena je kao začin. U vreme dinastije Han, zrna soje su fermentisana bez ribe u sojinu pastu i njen nusproizvod soja sos, sa fermentisanim sosovima na bazi ribe koji su se zasebno razvili u riblji sos. Preteča kečapa može biti riblji sos, nazvan koechiap na kineskom Hokkien, ili kecap u Indoneziji.
Do 50–100 godina pre nove ere, potražnja za ribljim sosovima i ribljim pastama u Kini je drastično opala, a proizvodi od fermentisanog pasulja postali su glavna roba za trgovinu. Riblji sos je, međutim, razvio ogromnu popularnost u jugoistočnoj Aziji. Naučnici koji se bave ishranom tradicionalno dele istočnu Aziju na dva različita regiona začina, odvojena podelom pasulja i ribe: jugoistočnu Aziju, uglavnom koristeći fermentisanu ribu (Vijetnam, Tajland, Kambodža), i severoistočnu Aziju, koristeći uglavnom fermentisan pasulj (Kina, Koreja, Japan) . Riblji sos je ponovo ušao u Kinu u 17. i 18. veku, a doneli su ga kineski trgovci iz Vijetnama i Kambodže uz obale južnih provincija Guangdong i Fuđijan.
U EVROPI
Riblji sosevi su bili široko korišćeni u drevnoj mediteranskoj kuhinji. Najranija zabeležena proizvodnja bila je između 4. i 3. veka pre nove ere od strane starih Grka, koji su fermentisali komadiće ribe zvane garos. Rimljani su pravili sličan začin koji se zvao ili garum ili likuamen. Prema Pliniju Starijem, „garum se sastoji od ribljih creva i drugih delova koji bi se inače smatrali otpadom, tako da je garum zaista piće od truljenja. Garum se pravio u rimskim predstražama Španije skoro isključivo od skuše soljenjem ostataka ribe, a zatim fermentacijom mesa na suncu dok se ne raspadne, obično nekoliko meseci. Smeđa tečnost bi se zatim procedila, flaširala i prodavala kao začin. Još uvek se mogu videti ostaci rimskih objekata za soljenje ribe, uključujući Alhesiras u Španiji i blizu Setubala u Portugalu. Proces je trajao do 16. veka kada su proizvođači garuma prešli na inćun i uklonili unutrašnjost riba.
Garum je bio sveprisutan u klasičnoj rimskoj kuhinji. Pomešan sa vinom bio je poznat kao oenogarum, ili sa sirćetom, okigarum, ili pomešan sa medom, meligarum. Garum je bio jedan od trgovačkih specijaliteta u Hispania Baetica. 
Na engleskom se garum ranije prevodio kao riblji krastavac. Originalni Vusterširski sos je srodan proizvod jer je fermentisan i sadrži inćune.

Sačuvano u omiljne
Korejska 1111111111559
Riblji sos je gurmanski začin, neophodan za kinesko kuvanje ima primenu u dnevnim obroc...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
760,00 RSD

Slični članci

25.
Mar.
2024.
Novosti
mikronutrijentI organskih plodova kupine, maline, cvekle i stabljika celera. flavonoidi za bolji rad srca, vitamin C za jači imunitet i ...
17.
Mar.
2024.
Novosti
Lekovita dejstva đumbira: - protiv mučnine i povraćanja, regulisanje telesne težine i holesterola, ublažava upalu mišića, može pomoći kod osteoporoze,...