Novosti
03.04.2022.

Tajna tajvanske spiruline

Zašto astronauti koriste spirulinu?

Spirulina je plavo-zelena mikroalga (cijanobakterija) koja postoji na našoj planeti milijarde godina i predstavlja iskonsku “superhranu”, zbog izrazito visoke koncentracije nutrijenata koju sadrži. Superior spirulina je potpuno autentična, organska i 100% proverena! Kontrolisano je gajena u izvorskoj planinskoj vodi, ekološki čiste oblasti na jugu Tajvana.

Spirulina je jedna od najnutritivnijih namirnica na planeti, zbog čega i jeste poželjno je koristiti je u ishrani. Sdrži i do 70% kompletnog proteina, ova mikroalga predstavlja jedan od najboljih izvora biljnih proteina na svetu. Tri do deset grama dnevno sadrži impresivne količine kompleksa B vitamina, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, mangana i cinka, kao i različitih fitonutrijenata – fikocijanina, beta (i drugih) karotena, hlorofila, gama-linolenske kiseline (GLA), itd. 

Studije su pokazale da naš organizam hranljive materije i vitamine iz nje lako apsorbuje i koristi. Svetska Zdravstvena Organizacija (WHO) je opisala spirulinu kao jednu od najznačajnijih superhrana na planeti, a NASA i ESA je smatraju izvrsnom hranom za svemirska putovanja, jer jako mala količina može da obezbedi širok spektar hranljivih sastojaka u značajnoj količini. Deo proteina iz nje čini fotosintetski pigment po imenu C-fikocijanin, koji važi za možda i najpoznatiji fitonutrijent iz nje jer poseduje antiinflamatorna, antioksidativna, antikancerogena i imunostimulirajuća svojstva, što samo dokazuje koliko spirulina za zdravlje može biti neprocenjiva.

Antioksidativna i antiinflamatorna svojstva

Do oksidativnog stresa dolazi kada slobodni radikali prevaziđu, odnosno nadjačaju antioksidativnu zaštitu organizma. Danas, u industrijalizovanom svetu sa svim njegovim zagađenjima, ovo se nažalost dešava prakično svakom čoveku.

Kvalitetna spirulina u prahu poseduje izrazita antioksidativna svojstva, zbog svog sadržaja fikocijanina, karotena, ksantofil pigmenata, alfa-tokoferola i fenolnih jedinjenja. Antioksidant fikocijanin se može naći samo u njoj, a ova superhrana takođe važi za najbogatiji prirodni izvor dva moćna antioksidansa: vitamina E i beta-karotena. Dodatno, u studijama je pokazano da fikocijan iz nje blokira oslobađanje histamina i neutrališe procese u organizmu koji dovode do preterane inflamacije, stabilišući tako procese u organizmu. Time je pokazano da ona deluje i kao antiinflamatorno jedinjenje. Kao posledica antioksidativne i antiinflamatorne aktivnosti spiruline, u studijama su pokazani pozitivni njeni efekti na različita zdravstvena stanja. Neki od primera su: zaštita od dijabetesne nefropatije (komplikacija sa bubrezima); sprečavanje transformacije hroničnog hepatitisa u cirozu jetre; delimičan korektivni uticaj na aterosklerotske procese kod pacijenata sa kardiovaskularnim problemima; neuroprotektivni efekat kod bolesti kao što su Parkinson i Alchajmer; i snažan antiartritički efekat (podjednako efikasan kao neki lekovi za artritis). Svi ovi potencijalni efekti zahtevaju dodatna, temeljna istraživanja, ali već na osnovu navedenih, pojedinačnih studija je jasno da potencijal definitivno postoji.

Sačuvano u omiljne
Detoksikacija 8606107970875
SPIRULINA je alga bogata hlorofilom i poboljšava krvnu sliku i podiže imunitet.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.688,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Energija 8607000164842
Maka rešava problem sa hormonima, podiže vitalnost i energiju, povećava plodnost i libi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
889,00 RSD
Ušteda 15%
1.045,00 RSD

Slični članci

20.
Mar.
2022.
Novosti
Hlorela ima izražene detoks efektie i čuvanjem zdravlje jetre, dodatno jača imunitet, poboljšava varenje i čini kožu zdravom i lepom.