Novosti
20.03.2022.

Rastavić za ozbiljne probleme

Štiti tkiva i pomaže stvaranje krvnih zrnca

Narodna imena:
Preslica, barska metlica, konjorep, zglobara, konjski rep, koseterka, njivska preslica, poljska preslica, šutkavac.

Rastavić je višegodišnja biljka sa tankim horizontalnim korenom. Trajna podzemna stabIjika cme je boje i poput niti rasprostranjuje se u dubinu i širinu. Jako je otporna. Stabljika je uspravna s tankim i brojnim listovima u pršljenu pa je zbog toga zovu konjskim repom. Raste u močvamom tlu , na peskovitim livadama, poljima, nasipima i padinama.

Hemijski sastav:

Sadrži alkaloide, flavonoide, glikozide, karotin, vitamin C, organske kiseline, tanine, smole, makro i mikroelemente.

Primena:

Rastavić sadrži silicijumovu kiselinu koja leči oštećena mesta u tkivima (npr. u plućima i zidovima krvnih sudova) i zbog toga se preporučuje kod tuberkuloze. Kod hirurške operacije pluća i kod arterioskleroze. Štiti tkivo mokraćnog sistema od oblaganja raspadnim produktima iz urina (sprečava nastanak kamenaca). Primenjuje se kod upale mokraćnih puteva i protiv krvarenja. Pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Recepti:
- Čaj:
Jednu punu malu kašiku popariti sa četvrt litre vode.

- Parni (vrući) oblog:
Punu pregršt rastavića staviti u sito koje se okači nad posudu sa kipućom vodom. Kada zelje omekša, još vruće ga umotati u pamučnu tkaninu i oblog staviti na bolno mesto. Obavezno je toplo pakovanje! Ostaviti da deluje nekoliko sati tokom noći.

- Sedeća kupka:
100 g rastavića ostaviti preko noći u hladnoj vodi, sledećeg dana ugrejati i dodati vodi za kupanje koje traje 20 minuta. Ne brisati se; na vlažno telo obući bade-mantil i u krevetu se pariti još jedan sat. Voda pri kupanju treba da je iznad bubrega.

- Tinktura:
10g svežeg rastavića potopiti u 50g domaće rakije od žita i 14 dana držati na suncu ili na toplom mestu. Svakoga dana promućkati!

- Oblog od kaše:
Sveži rastavić dobro oprati i gnječiti na dasci sve dok se ne pretvori u kašu.

Čajevi i napici 1111111111524
Sadrži silicijumovu kiselinu koja leči oštećena mesta u tkivima (npr. u plućima i zidov...
85,00 RSD
Čajevi i napici 1111111111520
Korisna je protiv crevnih parazita, narocito protiv dečjih glista. Preporučuje se kod g...
80,00 RSD
Sirupi 1111111111202
Koristi se kod poremećaja respiratornog trakta (smiruje suv kašalj), kao i kod iritacij...
188,00 RSD

Ostavi komentar

Slični članci

22.
May.
2022.
Novosti
Napravljen od čilija sazrelog na suncu, spreman za upotrebu sa pečenim ili hladno rezanim mesom, ćevapom ili bilo kojem vašem omiljenom jelu.
22.
May.
2022.
Novosti
Riblji sos je zapravo tečni začin napravljen od ribe ili krila koji su obloženi solju i fermentisani do dve godine. Koristi se kao osnovni začin u kuhinji is...
16.
May.
2022.
Novosti
Proteini iz surutke se porede sa proteinima majčinog mleka i preporučuju se onima koji su alergični na proizvode od kravljeg mleka.
string(0) ""