Novosti
21.06.2021.

Kombu alge

Zdravlje iz morskih dubina

U hladnim vodama ostrva Hokaido (najsevernijeg Japanskog ostrva), u gustim podmorskim šumama rastu alge smeđe boje, poznatije kao,,kombu”. Nošene talasima mora, one se ponekad uzdižu i do deset metara iznad morskog dna. Kombu alge japanske firme Mitoku beru se u oblasti Hidaka i jedne su od najkvalitetnijih i najpoznatijih. Sakupljaju se krajem leta, na tradicionalni način: uz pomoć oštrih sečiva pričvršćenih na krajeve bambusovih štapova. Kada isplivaju na površinu, prikupljaju se drvenim grabuljama. Nakon toga se malim čamcima ubrane alge prevoze na kopno, gde se rasprostru kako bi se prirodnim putem sušile na suncu. Bele tačkice koje se pojavljuju na površini osušenih kombu algi, sadrže minerale i složene šećere koji im daju izvanredan ukus. Ove bele tačkice zato ne treba spirati sa algi.

Kombu alge imaju široke debele listove poput. Crno smeđe su boje i specifičnog ukusa. Glavni su sastojak dašija (dashi) - tradicionalne japanske osnove za razne supe.

Prilikom pripreme kombu alge se na početku mogu samo prebrisati suvom ili vlažnom krpom, a ako ih peremo to činimo pod mlazom hladne vode.

Namaču se 10 minuta u vodi, ali ne predugo da ne bi postale klizave. Potom se režu se na tanke trake i kuvaju oko 30 minuta.  Jedu se kao prilog uz mahunarke, korenasto povrće ili žitarice jer olakšavaju njihovu probavu. Mogu se staviti u čajeve, kisela jela, začine i jela za grickanje.

Kada se kuvaju sa tamari sosom pojačavaju seksualnu vitalnost i snagu. Snižavaju nivo holesterola i krvni pritisak, a poboljšavaju probavu. Odlične su za obnavljanje krvotoka. Bogate su: vitaminima B1, B2, nijacinom koji ojačava zidove krvnih sudova i sprečava nastajanje ateroskleroze, kalcijumom (710mg u 100gr sušenih algi), kalijumom i natrijumom koji regulišu količinu tečnosti u organizmu.

Tu su i gvožđe, fosfor (200mg u 100gr) koji je neophodan za pravilan rad srca i bubrega I jod.

Sačuvano u omiljne
Superfood 1111111111147
Kelp alge su prirodni izvor vitamina A, B1, B2, C, D i E, kao i brojnih minerala joda, ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.195,00 RSD

Slični članci

06.
Jun.
2021.
Novosti
Tanke smeđe igličaste alge koje se skupljaju u rano proleće, kada hidžiki dostiže vrhunac svog ukusa. Potom se obrađuju tradicionalnom metodom, su&scaro...