Novosti
06.06.2021.

Hidžiki alge

Minerali iz okeana

Hidžiki alge sadrže deset puta veću količinu kalcijuma nego ista količina mleka, sira ili drugih mlečnih proizvoda. Veoma su korisne u ishranu dijabetičara. Gvožđe (55mg na 100gr sušenih algi) potpomognuto kalcijumom (1400 mg u 100gr sušenih algi), koji omogućava njegovu ugradnju, popravlja kvalitet krvi. Natrijum, kalijum, fosfor i jod su neophodni minerali koji regulišu metaboličke procese u organizmu. Vitamini B1, B2, B3 omogućavaju nesmetano funkcionisanje nervnog sistema, ojačavaju zidove kapilara i obnavljaju crevnu floru. U tradicionalnoj medicini hidžiki alge se koriste za jačanje creva jer imaju jako antiseptičko i antitoksično delovanje (uništavaju bakterije truljenja).

Prema predanju, Japanke imaju tamnu, sjajnu, gustu i bujnu kosu upravo zahvaljujući redovnom konzumiranju hidžiki algi. Istraživanja su pokazala du su minerali veoma važni za zdravlje kose, a ove alge sadrže 34 grama minerala, na 100 grama sopstvene težine.

Mitokuov glavni snabdevač hidžiki algama, porodica Nišikava, neguje tradicionalan način pripreme hadžiki algi. U rano proleće, kada hidžiki dostiže vrhunac svog ukusa, alge se beru. Ubrane alge zatim peru, te se devet sati pare u sopstvenim sokovima. Na taj način omekšavaju, a boja im se menja iz svetlo smeđe u crnu. Suše se na suncu, a potom se pakuju. Ova tradicionalna metoda se veoma razlikuje od komercijalne, tokom koje se hidžiki alge prokuvavaju dugi vremenski period, što dovodi do gubitka minerala.

Priprema:

Namaču se 3-4 minuta u hladnoj vodi pa se onda kuvaju dok ne proključaju. Zatim se na tihoj vatri se kuvaju još pola sata. Na kraju se dodaje šoju sos i kuva otklopljeno dok ne ispari višak vode. Ako ste pripremili preveliku količinu hidžiki algi možete ih odložiti u frižider, jer se one u njemu mogu dobro očuvati.

Hidžiki alge mogu se pržiti i peći i u dubokom ulju. Leti Japanci ih rado jedu u salatama, uz malo malo šoju sosa.

Sačuvano u omiljne
Detoksikacija 6971732870053
Vakame (wakame) su blagog ukusa i mekane, bogate kalcijumom a sadrže i značajne količin...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.200,00 RSD

Slični članci

07.
Apr.
2024.
Novosti
Veoma je moćan antioksidans (sadrži karotin i katehin) jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih ob...
07.
Apr.
2024.
Novosti
Važno je istaći da je ogromna razlika u efikasnosti izmedju sintetičkog i prirodnog vitamina C. Prirodni C vitamin je onaj koji dobijamo direktno iz biljaka ...