Novosti
01.02.2021.

Spas sa mediterana za bronhitis

Kad je zima, seme crnog kima

Seme crnog kima je tamno, tanko, srpastog oblika. Koristi se vekovima unazad na Srednjem istoku, Mediteranu i  Indiji kao začin ili medicinska biljaka.

Semenke crnog kima sadrže preko 100 hemijskih jedinjenja, a glavni aktivni sastojak je nigelon. Sadrži i timokinon, beta-sitosterol, mirinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, palmitooleinsku kiselinu, oleinsku kiselinu, stearinsku kiselinu, linolensku kiselinu, arahidonsku kiselinu, proteine, vitamine B1, B2, B3, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, bakar, cink i fosfor.

Upotreba semenki crnog kima je posebno bila odomaćena u starom Egiptu. Prilikom ispitivanja Tutankamonove grobnice, nađena je i bočica ulja crnog kima, verovatno su verovali da će mu biti potreban u zagrobnom životu. Lekari egipatskih faraona koristili su te semenke nakon obilnih gozbi da smire poremećene stomake. Koristili su su ih i za lečenje glavobolja, zubobolje, prehlada i infekcija.

U narodnoj medicini se najviše koristi za lečenje bolesti respiratornog sistema (astma, bronhitis, prehlade). Takođe, ova biljka deluje povoljno i u slučaju reumatskih tegoba.

Ulje semenki crnog kima pomaže da se smire nervi, ublaže bolovi usred crevnih grčeva, podstiče proizvodnju urina, poboljšava varenje i pomaže da se niveliše krvni pritisaka.

Ulja 8606110843098
Doprinosi širenju bronhija i pomaže eliminaciji sekreta, ublažava simptome alergija i a...
450,00 RSD
Eterična ulja 8606107342078
Ulje crnog kima naročito je delotvorno protiv alergija, astme i drugih respiratornih ob...
1.485,00 RSD

Ostavi komentar

Slični članci

03.
Mar.
2021.
Novosti
Poznata je po svom korenu koji može izrasti i preko 9 metara u dubinu, te tako crpi retke minerale: gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, sumpor, hlor, ...
28.
Feb.
2021.
Novosti
Jača imuni sistem, čisti telo od toksina, otpada, teških metala, poboljšava i ubrzava metabolizam.
14.
Feb.
2021.
Novosti
Nije bitno da li radimo u svojoj firmi ili kompaniji, već trenutak u životu kada shvatimo da ne živimo večno i da je život dar koji trebamo upraviti na umnož...
string(0) ""