Novosti
01.02.2021.

Spas sa mediterana za bronhitis

Kad je zima, seme crnog kima

Seme crnog kima je tamno, tanko, srpastog oblika. Koristi se vekovima unazad na Srednjem istoku, Mediteranu i  Indiji kao začin ili medicinska biljaka.

Semenke crnog kima sadrže preko 100 hemijskih jedinjenja, a glavni aktivni sastojak je nigelon. Sadrži i timokinon, beta-sitosterol, mirinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, palmitooleinsku kiselinu, oleinsku kiselinu, stearinsku kiselinu, linolensku kiselinu, arahidonsku kiselinu, proteine, vitamine B1, B2, B3, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, bakar, cink i fosfor.

Upotreba semenki crnog kima je posebno bila odomaćena u starom Egiptu. Prilikom ispitivanja Tutankamonove grobnice, nađena je i bočica ulja crnog kima, verovatno su verovali da će mu biti potreban u zagrobnom životu. Lekari egipatskih faraona koristili su te semenke nakon obilnih gozbi da smire poremećene stomake. Koristili su su ih i za lečenje glavobolja, zubobolje, prehlada i infekcija.

U narodnoj medicini se najviše koristi za lečenje bolesti respiratornog sistema (astma, bronhitis, prehlade). Takođe, ova biljka deluje povoljno i u slučaju reumatskih tegoba.

Ulje semenki crnog kima pomaže da se smire nervi, ublaže bolovi usred crevnih grčeva, podstiče proizvodnju urina, poboljšava varenje i pomaže da se niveliše krvni pritisaka.

Sačuvano u omiljne
Eterična ulja 8606107342078
Alergiju, astmu, probavne probleme, dijabetes, holesterol, grip i prehladu odagnaćete u...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.485,00 RSD

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Novosti
Napravite ekološki iskorak sa ECOEGG sredstvom za uklanjanje fleka! Spakovano u plastici 100% recikliranoj iz okeana, sa veganskom formulom na biljnoj...
21.
Apr.
2024.
Novosti
Ovaj inovativni, britanski ECOEGG 4u1 proizvod nije samo deterdžent, već moćna kombinacija deterdženta, omekšivača, izbeljivača na bazi kiseonika i sr...