Glavna aktivna supstanca koja se izoluje iz ovog aromatičnog začina je eugenol i on deluje kao prirodni anestetik (sredstvo protiv bola). Osim toga, eugenol ima i jaka antibakterijska i antiupalna svojstva. Upotreba karanfilića u oralnoj higijeni dovodi do smanjivanja otoka (desni) i smanjivanja preosetljivosti i bolova (desni i zubi). Stoga se karanfilić vekovima koristi kao sredstvo protiv karijesa i zubobolje.
Osnovni uzrok karijesa je delovanje bakterija u usnoj duplji, koje tokom svog metabolizma stvaraju kiselinu. Ova kiselina napada zube, stvarajući na početku tamnu mrlju (tačkicu), koja se kasnije pretvara u ,,bušotinu“ (karijes), ako se ne preduzmu odgovarajuće mere.
Karanfilić poseduje jaka protivgljivična, protivupalna i antibakterijska svojstva, pa je stoga odličan u borbi protiv truljenja zuba.
Antimikrobna svojstva karanfilića pomažu u borbi sa natečenim desnima i čirevima u ustima. Odličan je za osobe koje pate od neprijatnog zadaha iz usta.
Ajurvedski praktikanti usavršili su ekstarkciju ulja i upotrebu karanfilića u različitim, praktičnim oblicima primene. Ustvari, oni su razvili naučni postupak da bi izvukli najveću korist od upotrebe karanfilića za održavanje pravilne usne higijene.