Novosti
19.01.2025.

Pravo iz grožđa u srce

Resveratol čisti krvne sudove i opušta

RESVERATROL je polifenol, tačnije fitoaleksin Stvaraju ga biljke kao zaštitu od infekcije patogenim mikroorganizmima, npr. gljivicama.

Najbolji izvor resveratrola je grožđe iz kog se dobija vino – Vitis vinifera, vrste Labruska i Muskatin. Resveratrola ima u vinu, korenu, semenju i stabljikama, ali se najveća koncentracija resveratrola nalazi u ljusci ploda grožđa: 50-100 µg/g. Sadržaj resveratrola u crnom vinu je mnogo veći nego u belom, jer se u proizvodnji crnog vina koriste i ljuske i seme, dok se za belo vino koristi isključivo sok dobijen iz pulpe kojoj je prethodno uklonjena ljuska.

Polifenoli u ljusci i semenu grožđa

Ljuska i seme, pored resveratrola, sadrže i brojne polifenole, uključujući proantocijanidine, kvercetin, katehine i galokatehine. Sadržaj resveratrola u vinu zavisi od vrste grožđa i dužine vremena tokom kog je ljuska prisutna u procesu fermentacije. Najveća količina resveratrola se nalazi u sortama Pinot Noir i Cabernet Sauvignon, koje rastu u hladnoj, vlažnoj klimi (Bordo i Kanada), gde su gljivične infekcije češće, pa se resveratrol stvara kao odgovor na njih.

Ostali izvori resveratrola

Nefermentisani sok od grožđa ne sadrži značajnije količine resveratrola. Manje količine resveratrola su nađene u dudinjama, kikirikiju, eukaliptusu, ljiljanu i omorici. U značajnim količinama ga ima u osušenom korenu i stabljici biljke Polygonium cuspidatum.

Pozitivni efekti resveratrola

Znanja o pozitivnim efektima resveratrola potiču od prepoznavanja pozitivnih efekata crnog vina na kardiovaskularni sistem, kao što su antioksidativno dejstvo, inhibicija sinteze holesterola, inhibicija ateroskleroze, inhibicija oksidacije LDL, zaštita i održavanje endotelnog tkiva, supresija agregacije trombocita, promocija vazodilatacije, odbrana od oštećenja izazvanih ishemičnom reperfuzijom, i estrogeno delovanje. Takođe, moguće je i antikancersko delovanje, inhibicija aktivacije kancerogenih supstanci i supresija razvoja tumora.

Istraživanja resveratrola

U in vitro studijama je pokazano zaštitno delovanje od malignih bolesti, različitim mehanizmima, kao što su inhibicija aktivacije karcinogena, supresija inicijacije tumora inhibicijom COX-1, inhibicija signalne kaskade između ćelija, i uticaj na apoptozu. Resveratrol može i da smanji proliferaciju ćelija u humanom retinalnom epitelu, što znači da ima sposobnost da uspori razvoj staračke makularne degeneracije oka.

Dodatak ishrani koji sadrži 250mg resveratrola čistoće 99,8%. Zbog svoje antioksidativne aktivnosti, resveratrol doprinosi zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Doprinosi kardiovaskularnom zdravlju.

PAKOVANJE 60kapsula/30g – Jedno pakovanje je dovoljno za dva meseca upotrebe.

Preporučena dnevna doza je jedna kapsula dnevno.

Sačuvano u omiljne
Brzo pretvara u NAD+, koji je odgovoran za starenje. NAD+ održava preko 400 metabolički...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.125,00 RSD
Sačuvano u omiljne
99,8% čisti polifenol iz semenke grožđa. Da srce radi tika taka, tika taka.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.625,00 RSD

Slični članci

15.
Jun.
2025.
Novosti
Ako tražite prirodan i efikasan način da ojačate imunitet svog deteta, ublažite simptome prehlade ili podržite zdravu probavu – Manuka med je možda upr...
18.
May.
2025.
Novosti
Đumbir je jedna od onih biljaka koje imaju ogroman pozitivan učinak na ljudski organizam. Konzumira se i sirov i ukiseljen. U drugoj verziji đumbir može zadr...
18.
May.
2025.
Novosti
„Zahvaljujući specijalnoj pripremi i visokom sadržaju vlakana, Deus proizvod se preporučuje dijabetičarima, osobama sa visokim holesterolom i visokokv...