Novosti
17.03.2024.

Prirodni antiseptik je djumbir

Čuva uho, grlo, nos

Đumbir (lat. Zingiber officinale) višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Zingiberaceae je jedan od najzastupljenijih začina širom sveta. Zajedno sa kurkumom i kardamonom čini jedinstvenu porodicu začina iz Azije koji su veoma cenjeni u kulinarstvu i medicini.
U ishrani se koristi koren biljke, koji naraste do oko 12 cm dužine i 2 do 3 cm širine.
Ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini i kuvanju, koja datira još od antičkih vremena u Aziji i na Bliskom istoku. Korišćen je za lečenje raznih bolesti, a takođe je bio cenjen zbog svog jedinstvenog i aromatičnog ukusa. Danas se đumbir još uvek široko koristi u raznim jelima i sve je popularniji zbog svojih brojnih prednosti.
Đumbir u prahu se dobija sušenjem i mlevenjem svežeg đumbira. Reč je o beličastom prahu sa jakom aromom i slatkasto ljutim ukusom. Ovakav đumbir se lakše čuva i duže traje.
Lekovita dejstva đumbira:
- protiv mučnine i povraćanja, regulisanje telesne težine i holesterola, ublažava upalu mišića, može pomoći kod osteoporoze, reguliše  nivo šećera u krvi, pomaže kod gastritisa, ublažava menstrualne bolove.
Stanja u kojim bi treblo izbegavati đumbir ili konzumirati sa oprezom:
• Trudnoća – Trudnice ne smeju koristiti đumbir u velikim količinama jer može dovesti do prevremenih kontrakcija, najbolje je konsultovati se sa lekarom oko doziranja.
• Dijabetičari – Osobe koje imaju dijabetes i ubrizgavaju insulin ili piju tablete, ne bi trebalo da uzimaju đumbir. Razlog je jer postoji mogućnost da previše snizi šećer.
• Đumbir treba izbegavati i ako koristite lekove protiv zgrušavanja krvi.
• Đumbir ne smeju da koriste osobe koje imaju kamen u žuči.
• Đumbir može usporiti zgrušavanje krvi, pa se ne savetuje pacijentima na antikoagulantnoj terapiji da ga konzumiraju. Uzimanje đumbira zajedno sa lekovima koji takođe usporavaju zgrušavanje može povećati rizik od pojave modrica i krvarenja.
• Žene koje imaju povećano menstrualno krvarenje takođe treba da izbegavaju konzumiranje đumbira.

Sačuvano u omiljne
Dtc
Superfood 1111111112177
Ukoliko imate stomačne tegobe kao što su nadutost, gorušica, grčevi, zatvor ili mučnina...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
380,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Čajevi i napici 1111111112067
Za hladne dane i toplu gušu.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
55,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Japanska 1111111111886
Odlično se slaže s jelima na bazi morskih plodova.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
689,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Namazi 3492390012102
Stari francuski recept za voćni namaz od ukusnih narandže i djumbira zaslađenih samo ko...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
448,00 RSD

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Novosti
Napravite ekološki iskorak sa ECOEGG sredstvom za uklanjanje fleka! Spakovano u plastici 100% recikliranoj iz okeana, sa veganskom formulom na biljnoj...
21.
Apr.
2024.
Novosti
Ovaj inovativni, britanski ECOEGG 4u1 proizvod nije samo deterdžent, već moćna kombinacija deterdženta, omekšivača, izbeljivača na bazi kiseonika i sr...