Novosti
22.01.2024.

Kiseli djumbir za sladak obrok

Djumbir, djumbir e pa šta

Đumbir je jedna od onih biljaka koje imaju ogroman pozitivan učinak na ljudski organizam. Konzumira se i sirov i ukiseljen. U drugoj verziji đumbir može zadržati svoju prirodnu nijansu ili postati blago ružičast. Blago marinirani roze đumbir za suši.

U poslednje vreme đumbir dobija sve veću popularnost, sve se više koristi kao začin raznim jelima - od mirisnog dodatka čaju do preliva za meso. Ipak, najčešći je i dalje kiseli đumbir, čiji je recept celom svijetu predstavila Azija.

U svojoj domovini, takvo jelo se zove Gari Ginger, ili Amazu Shoga. Reč Gari u azijskim zemljama smatra se đumbirom kao vrstom tsukemona, što doslovno znači kiselo povrće. Obično se sirće i šećer dodaju u tsukemono kao marinadu.

Odakle đumbir dobija svoju ružičastu nijansu?

Velika količina flavonoida, koji se nazivaju antocijanini i koji se nalaze u izobilju u rizomu mladog đumbira, daje kiseloj biljci „ružičastu“ boju. Antocijanini imaju tendenciju da postanu ružičasti kada su u kontaktu sa kiselinom, kao što je sirće.

Ukiseljeni đumbir se odlično slaže s drugim jelima na bazi morskih plodova. Pa, ako vam se samo sviđa ukus kiselog đumbira, zašto je onda potrebno smišljati neka jela uz koja se može i treba poslužiti? Ako želite, možete ga jesti uz bilo koje jelo koje volite.

Sačuvano u omiljne
Japanska 1111111111886
Odlično se slaže s jelima na bazi morskih plodova.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
699,00 RSD

Slični članci

29.
Jun.
2025.
Novosti
Superhrana za energiju, imunitet i zdravlje kože. Baobab prah potiče od plodova drevnog afričkog drveta koje vekovima upija sunčevu i zemljinu energiju. Ovaj...
29.
Jun.
2025.
Novosti
Proces proizvodnje ovog dragocenog sastojka započinje sakupljanjem shea orašastih plodova sa divljih stabala nakon što plodovi sami otpadnu. Na...
23.
Jun.
2025.
Novosti
Pravljen je od prirodnih sastojaka lokalnog porekla, kao što su kora platana, mahune kakaa, lišće palme i shea maslac. Oni se suše na su...