Novosti
12.11.2023.

Med od heljde najnovija istraživanja

U borbi protiv kašlja i za dobar imunitet

Kašalj kod odraslih i kod dece

Kada imate jak kašalj, obično posežete za lekom. Studije, međutim, pokazuju da bi bilo bolje da posegnete za teglom meda od heljde.

Istraživanja dokumentuju da je ovaj med posebno efikasan u lečenju kašlja kod dece mlađe od 18 godina i kod starijih od 50. Jedna studija je uporedila rezultate lečenja dece sa sirupima protiv kašlja i lečenja medom od heljde. Ukratko, med je znatno nadmašio lekove.

Drugu studiju je sproveo Penn State College of Medicine i utvrđeno  je da male količine meda od heljde koje se daju pre spavanja pomažu u ublažavanju noćnog kašlja kod dece. Studija je utvrdila da med kontroliše ne samo učestalost kašlja, već i jačinu, a učesnici, uključujući odrasle i decu, imali su bolji kvalitet sna.

https://www.psu.edu/news/campus-life/story/honey-proves-better-option-childhood-cough-otcs/

Imunitet

Svi znamo da antioksidansi (u borovnici, aroniji...) pružaju odbranu od slobodnih radikala i pomažu u borbi protiv srčanih bolesti i kod podizanja imuniteta.

Naučno je dokazano da tamni medovi poput heljde i manuke sadrže više antioksidativnih jedinjenja od svetlih sorti, a heljda je najbolja u grupi sa više antioksidanata i makronutrijenata od bilo koje druge sorte. Čak i od manuke. 

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kalifornije, Dejvis, zaključilo je da konzumacija meda povećava nivo antioksidansa. Ovo je bila kontrolisana studija od 25 ljudi koji su jeli između četiri i deset kašika heljdinog meda svaki dan tokom mesec dana. Potrošena količina zavisila je od veličine pojedinca. Med je mogao da se jede na koji god način učesnici žele sve dok nije pečen ili rastvoren u vrućoj tečnosti. Rezultat je bio da se povećao nivo antioksidansa kod svih ljudi koji su učestvovali. Bitno: Niko od ljudi koji su učestvovali u njoj nije dobio na težini tokom studije.

Takođe, med od heljde je odličan izvor gvožđa čijim unosom se povećava zasićenost krvlju kiseonikom, a to utiče na detoksikaciju i opšte zdravlje.

Zašto sirovi nefiltrirani med od heljde

Kada se med preradi, zagreva se na temperature koje dostižu 160 stepeni. Nakon toga sledi proces filtriranja koji oduzima neke od kvaliteta koje med čine korisnim dodatkom ishrani. Ovo uključuje: polen, pčelinji vosak, enzimi...

Ne samo da su ovi i drugi kvaliteti uklonjeni, već neki punioci dodaju sastojke poput kukuruznog sirupa kako bi produžili rok trajanja meda.

Sirovi i nefiltrirani med od heljde se ne kuva i ne preradjuje i zadržava sve nutrijente u prirodnom obliku.

Sačuvano u omiljne
Proizvodi na bazi meda 8606109176619
Odličan protiv visokog holesterola i anemije. Preporučuje se za želudačne tegobe, infek...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.299,00 RSD

Slični članci

18.
Dec.
2021.
Novosti
Otkriveno je da Heljdin med ima veću antioksidativnu aktivnost od Manuke i pokazao je ekvivalentno antibakterijsko delovanje protiv bakterija Staphilococcus...