Novosti
11.06.2023.

Mediteranska harisa pasta

Pasta koju koriste najdugovečniji ljudi

Harisa pasta je tradicionalan proizvod iz južne mediteranske kuhinje. Napravljena je od fino mlevenih paprika i luka, koje se kombinuju sa uljem i drugim začinima kako bi se stvorio jedinstven začinjeni ukus. Vrlo je versitalna i može se koristiti kao začin za brojna jela, uključjući povrće, meso, ribu i špagete. Pasta se može koristiti u suvoj ili tečnoj formi, a njena jačina može se prilagoditi u skladu sa željama korisnika. Ona je idealna za one koji vole jake, začinjene ukuse. Tradicionalno se koristi u kebabima, čorbama, supama, gulašima, salatama…

Harisa pasta je izvor nekih nutritivnih sastojaka kao što su vitamin C (u paprici), koji pomaže u jačanju imunog sistema. Luk koji se koristi u harisi takođe je veoma zdrav zbog izvora alicina, sastojka koji ima antibaterijska i antivirusna svojstva, što može pomoći pri prevenciji nekih bolesti. Međutim, harisa pasta može sadržati visoke nivoe soli i ulja, zato se preporučuje da se koristi umereno kako bi se izbegao prekomerni unos soli i nezdravih masti u organizam. Ukupna kalorijska vrednost ove namirnice može varirati, zato se preporučuje da se pažljivo prati količina korišćene paste kao bi se održao zdrav i izbalansiran obrok.

Makronutrijenti harisa paste mogu da variraj u zavinosti od sastojaka koji se koriste u njegovoj proizvodnji. Međutim, prosečno, 100g harisa paste sadrži: 10-15g ugljenih hidrata; 10-15g masti i oko 2-3 grama proteina.

Slični članci

30.
Mar.
2025.
Novosti
Ultra čisto, visoko koncentrovano, sveže riblje ulje sitnih inćuna iz južnog Pacifika.
30.
Mar.
2025.
Novosti
Koriste se dve vrste organskih oblika magnezijuma (glukonat i taurinat) koji su fokusirani na postizanje najbolje moguće apsorpcije.
23.
Mar.
2025.
Novosti
Kombuha je fermentisani napitak dobijen procesom simbiotske fermentacije crnog ili zelenog čaja uz pomoć SCOBY kulture (Simbiotic Culture of Bacteria and Yea...