Novosti
27.05.2023.

Stevia story

Najpoznatiji i najpriznatiji zasladjivac

Stevija je prirodni zaslađivač i zamena za šećer koji se dobija od listova biljne vrste Stevia rebaudiana, poreklom iz Paragvaja i Brazila. Koriste je više od 1500 godina koriste narodi Guarani u Južnoj Americi, koji su je zvali ka'a he'e („slatka biljka“). Listovi se tradicionalno koriste stotinama godina u Paragvaju i Brazilu za zaslađivanje lokalnih čajeva i lekova, i kao „slatka poslastica“. Rod je dobio ime po španskom botaničaru i lekaru Pedru Haimeu Esteveu (Petrus James Stevus, 1500–1556), profesoru botanike na Univerzitetu u Valensiji. 

Početkom 1970-ih, zaslađivači kao što su ciklamat i saharin su postepeno smanjeni ili uklonjeni iz varijante formulacije Coca-Cole. Shodno tome, upotreba stevije kao alternative počela je u Japanu, sa vodenim ekstraktom listova koji daje prečišćene steviozide koji su se razvili kao zaslađivači. Prvi komercijalni zaslađivač Stevia u Japanu proizvela je japanska firma Morita Kagaku Kogio Co., Ltd. 1971. godine. Japanci koriste steviju u prehrambenim proizvodima i bezalkoholnim pićima. Japan je 2006. godine konzumirao više stevije nego bilo koja druga zemlja, pri čemu je stevija činila 40% tržišta zaslađivača.

Aktivna jedinjenja su steviol glikozidi koji su oko 50 do 300 puta slađi od šećera. Stabilni su na toplotu, pH-stabilni i ne mogu fermentirati. Ljudsko telo ne metaboliše glikozide u steviji, tako da sadrži nula kalorija kao nenutritivni zaslađivač. Ukus stevije duže traje od šećera, a pri visokim koncentracijama neki od njenih ekstrakata mogu imati ukus koji se opisuje kao sladić. Stevija se koristi u hrani i pićima sa smanjenim sadržajem šećera i kalorija kao alternativa za varijante sa šećerom.

Glikozidi su molekuli koji sadrže ostatke glukoze vezane za druge supstance bez šećera koje se nazivaju aglikoni (molekuli sa drugim šećerima su polisaharidi). Preliminarni eksperimenti su zaključili da receptori ukusa na jeziku reaguju na glikozide i transduciraju osećaj slatkog ukusa i dugotrajni gorak ukus direktnim aktiviranjem receptora slatkog i gorkog.

Prema osnovnim istraživanjima, steviol glikozidi i steviol stupaju u interakciju sa proteinskim kanalom zvanim TRPM5, potencirajući signal sa receptora slatkog ili gorkog, pojačavajući ukus drugih slatkih, gorkih i umami ukusa. Sinergetski efekat glikozida na receptor slatkog i TRPM5 objašnjava osećaj slatkoće. Neki steviol glikozidi (rebaudiozid A) se smatraju slađima od drugih (steviozid).

Steviol se obrađuje crevnom mikroflorom i takođe se preuzima u krvotok, dalje metaboliše u jetri u steviol glukuronid i nekoliko drugih metabolita i izlučuje se urinom.

Upotreba: Za zaslađivanje toplih i hladnih napitaka, kolača, torti, sosova. Čuvati na suvom i tamnom mestu.

Nutritivna deklaracija na 100g

Energetska vrednost         0 kJ (Kcal)

Masti                              0g

- zasićene masne kiseline 0g

Ugljeni hidrati                  0g

- šećeri                           0g

Proteini                           0g

Biljna vlakna                    0,2g

So                                   0g

Sačuvano u omiljne
Jedan gram praha stevie menja 300g belog šećera.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
410,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Zaslađivači 4048132003359
Stevia prah možete koristiti kao zamenu za šećer za zaslađivanje deserta, voća, cereali...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
420,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Zaslađivači 90125768
Stevija zaslađivač, može da se koristi u pripremi poslastica, kulinarstvu, mogu da ga k...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
345,00 RSD

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Novosti
Napravite ekološki iskorak sa ECOEGG sredstvom za uklanjanje fleka! Spakovano u plastici 100% recikliranoj iz okeana, sa veganskom formulom na biljnoj...
21.
Apr.
2024.
Novosti
Ovaj inovativni, britanski ECOEGG 4u1 proizvod nije samo deterdžent, već moćna kombinacija deterdženta, omekšivača, izbeljivača na bazi kiseonika i sr...