Novosti
19.02.2023.

Dulse za dijabetes und detoksikaciju

šećer stop

Dulse alge kao morski plodovi sadrže lako svarljive ugljene hidrate, biljne proteine, esencijalne aminokiseline, vitamine (A, B1, B2, B6, C, E i D, B12), minerale. Alge su jedna od namirnica najbogatijih kalcijumom. Crvene i zelene alge imaju količinu joda koja, ako jedemo samo jedan gram dnevno, obezbeđuje dnevnu potrebu za ovim mikroelementom.

Alge sadrže malo masti, samo 1 do 5% suve materije, ali ove masti imaju visok procenat esencijalnih masnih kiselina. Zelene alge sadrže linolein i alfa-linolein masne kiseline. Takođe imaju visok nivo vlakana, 32 do 50% suve materije, što snižava holesterol.

Zatim, sadrže esencijalne masne kiseline, omega-3 i omega-6. Takođe sadrže posebne vrste biljnih vlakana sa zanimljivim svojstvima. Oni su prirodna hrana, dobra za zdrav život, ali i lek koji je priroda darovala. Treba ih koristiti u svakodnevnoj upotrebi kao dodatak redovnoj ishrani.

Alge su veoma korisne u prevenciji i lečenju mnogih bolesti:

  • Uspešno reguliše metabolizam: izuzetno visoka koncentracija joda u određenim algama utiče na štitnu žlezdu; U Japanu su završene studije o uticaju konzumiranja algi na funkciju štitne žlezde. Pokazali su da se upotreba algi ne preporučuje osobama koje pate od smanjene funkcije štitne žlezde. Alge treba pažljivo koristiti, jer se suplementacija algama ne preporučuje u slučaju autoimunog ili Hašimotovog tiroiditisa. Prilikom uzimanja tiroidnih hormona potrebno je kod lekara proveriti da li je pametno uzimati preparate od algi uz navedene lekove.
  • Promovišu detoksikaciju tela: Oni su moćno antitoksično sredstvo. Oni su bogati hlorofilom, koji je jak prirodni detoksikant;. Preporučuje se za eliminaciju toksina kod osoba koje su konzumirale veće količine namirnica životinjskog porekla.
  • Prečišćavaju krv: hemijski sastav algi je veoma sličan ljudskoj krvnoj plazmi, pa uspešno pomažu u prečišćavanju krvi (AFA, spirulina i hlor), a time i celog organizma. Neke vrste imaju sposobnost da vezuju i izbacuju radioaktivne i druge štetne materije iz tela. Najbolje mehaničko čišćenje obezbeđuje hlor zbog obilja celuloze
  • Odlično deluju na koštanu srž: neke alge sadrže veliku količinu kalcijuma, što ih čini neprocenjivom hranom za kvalitet i zdravlje kostiju. Deluju preventivno i na dekalcifikaciju i zaustavljanje arteriosklerotičnih procesa.
  • Odlično za gubitak težine: visok udeo vlakana i hranljivih materija, zajedno sa niskom kalorijskom vrednošću, čine alge idealnom hranom za mršavljenje; dobri su za mršavljenje jer smanjuju apsorpciju masti. Proširuju osećaj sitosti i podržavaju funkcionisanje organa za varenje.
  • Uspešne su u prevenciji kardiovaskularnih bolesti: neke alge sadrže visoku koncentraciju magnezijuma koji snižava visok krvni pritisak i sprečava srčani udar. Istraživanja su pokazala da morske alge snižavaju nivo lošeg holesterola. Oni takođe smanjuju rizik od tromboze i posledično srčanog i moždanog udara.
Alge mogu pomoći u regulisanju šećera u krvi jer njihovo vlakno tkivo usporava brzinu kojom se hrana vari i apsorbuje u krvotok.
Osim toga, poznato je da hrana bogata vlaknima može sprečiti stvaranje kamena u bubregu. Koriste se i kod oštećenja bubrega izazvanih trovanjem živom i raznim lekovima. Pri tome regenerišu veliki deo oštećenih ćelija.
Usporavaju proces starenja organizma, štite od degenerativnih bolesti nervnog sistema, posebno starenja zaborava. Obiluju jakim antioksidansima koji štite telo od slobodnih radikala. Ova jedinjenja su odgovorna za brzo starenje organizma. Alge podmlađuju organizam jer utiču na povećanje broja ćelija, povećavaju vitalnu energiju i jačaju prirodne odbrambene mehanizme organizma. Poboljšavaju pamćenje i imaju važnu ulogu u stimulisanju moždanih procesa.
Morske alge su dobro zastupljene u kozmetici. Oni čine mnoge kozmetičke proizvode za negu lica i tela. Pored obilja vitamina i minerala, sadrže prirodne proteine - uglavnom kolagen, i utiču na zatezanje i omekšavanje kože. Posebno su efikasni u borbi protiv najomraženijih neprijatelja lepote – celulita i bora. Takođe rehidrira i učvršćuje kožu i na taj način sprečava nastanak bubuljica. Osim toga, jačaju nokte i kosu, pomažu nam u slučaju proširenih vena i kapilara.
Dulse alga je veoma bogata gvožđem, pa se koristi u slučaju nedostatka gvožđa. Dulse alge jačaju imunitet.
Zdravija hrana 1111111111701
Bogate kalcijumom I jodom. Jedan gram algi je dovoljan za dnevni unos joda
755,00 RSD
Zdravija hrana 1111111111425
Pošto nemaju intenzivan ukus kao druge alge, svojim prijatnim, blagim ukusom su kao stv...
395,00 RSD
Superfood 1111111111147
Kelp alge su prirodni izvor vitamina A, B1, B2, C, D i E, kao i brojnih minerala joda, ...
1.195,00 RSD

Ostavi komentar

Slični članci

26.
Mar.
2023.
Novosti
Masaža sa esencijalnim uljem anisa odličnan je način za ublažavanje nevoljnih grčeva ili spazma u mišićima.
26.
Mar.
2023.
Novosti
Zbog svog poznatog delovanja na suzbijanje suvišnog lučenja masnoće, eterično ulje litsee se koristi u spravljanju preparata  za masni tip koze. ...
19.
Mar.
2023.
Novosti
string(0) ""