Novosti
22.01.2023.

Divlja kafa sa Kosmaja

U žiru je tajna dugovečnosti

Hrast  veliko i dugovečno drvo je u Slovena simbol snage, materijalne i duhovne stabilnosti. Koliko je poštovan u narodu govori u prilog i činjenica da se i danas  za badnjak u kuću unosi mladi hrast, Pržen hrastov žir doveden u praškasto stanje, u obliku kafe, sadrži minerale potrebne organizmu. Koristi se kao funkcionalna hrana i dužom upotrebom poboljšava opšte zdravstveno stanje.

Žir sadrži dosta aktivnih materija, a najvažnije od njih su velike količine gvožđa, bakra, fosfora i kalijuma, a ima u njemu i proteina, masti i ugljenih hidrata. U 100 grama kafe od žira pronadjeno je: 140mg P, 84mg Ca, 300mg K, 55mg Mg, 25mg Fe, 9mg Na, 3,5mg Mn, 0,88mg Zn, 0,7mg Cu. Masa mineralnih materija može varirati i zavisi od stepena termičke obrade pri tehnološkom postupku proizvodnje kafe.

Kafa od hrastovog žira može se spremati i piti kao i svaka druga kafa, a ukus se prilagodjava dodavanjem šećera ili meda sa nekoliko kapi mleka. Može se piti i u obliku bele kafe. U šolju toplog mleka razmuti se supena kašika kafe od žira, a ukus podesi dodavanjem meda ili drugog zasladjivača. Za osobe koje ne podnose slatko mleko preporučuje se namaz napravljen od iste količine kafe od žira i meda, dobro izmešano u šolji. Mešavinom se namaže hleb ili pecivo i uz čaj biće brzo spremljen funkcionalni doručak.

Blagodeti pri korišćenju, prvenstveno zbog sadržaja makro i mikro nutrijenata, kao rezultat povratnih informacija od korisnika, osećaju se:

• poboljšanjem krvne slike, anemije, koja je posledica gubitka ili nedovoljnog unosa gvoždja u organizam,

• smanjenje kostobolje i bolova u zglobovima, naročito kod žena posle četrdesete godine života,

• bolji rad štitne žlezde

• bolji rad probavnog trakta

• Stabilizacija krvnog pritiska,

 U Rusiji, Ukrajini, Norveškoj i Švedskoj se od žira pravi brašno ili se peče i jede kao kesten. Minerali podižu životnu energiju, greju organizam, povoljno utiču na disanje i rad srca.

Slični članci

30.
Mar.
2025.
Novosti
Ultra čisto, visoko koncentrovano, sveže riblje ulje sitnih inćuna iz južnog Pacifika.
30.
Mar.
2025.
Novosti
Koriste se dve vrste organskih oblika magnezijuma (glukonat i taurinat) koji su fokusirani na postizanje najbolje moguće apsorpcije.
23.
Mar.
2025.
Novosti
Kombuha je fermentisani napitak dobijen procesom simbiotske fermentacije crnog ili zelenog čaja uz pomoć SCOBY kulture (Simbiotic Culture of Bacteria and Yea...