Novosti
22.01.2023.

Divlja kafa sa Kosmaja

U žiru je tajna dugovečnosti

Hrast  veliko i dugovečno drvo je u Slovena simbol snage, materijalne i duhovne stabilnosti. Koliko je poštovan u narodu govori u prilog i činjenica da se i danas  za badnjak u kuću unosi mladi hrast, Pržen hrastov žir doveden u praškasto stanje, u obliku kafe, sadrži minerale potrebne organizmu. Koristi se kao funkcionalna hrana i dužom upotrebom poboljšava opšte zdravstveno stanje.

Žir sadrži dosta aktivnih materija, a najvažnije od njih su velike količine gvožđa, bakra, fosfora i kalijuma, a ima u njemu i proteina, masti i ugljenih hidrata. U 100 grama kafe od žira pronadjeno je: 140mg P, 84mg Ca, 300mg K, 55mg Mg, 25mg Fe, 9mg Na, 3,5mg Mn, 0,88mg Zn, 0,7mg Cu. Masa mineralnih materija može varirati i zavisi od stepena termičke obrade pri tehnološkom postupku proizvodnje kafe.

Kafa od hrastovog žira može se spremati i piti kao i svaka druga kafa, a ukus se prilagodjava dodavanjem šećera ili meda sa nekoliko kapi mleka. Može se piti i u obliku bele kafe. U šolju toplog mleka razmuti se supena kašika kafe od žira, a ukus podesi dodavanjem meda ili drugog zasladjivača. Za osobe koje ne podnose slatko mleko preporučuje se namaz napravljen od iste količine kafe od žira i meda, dobro izmešano u šolji. Mešavinom se namaže hleb ili pecivo i uz čaj biće brzo spremljen funkcionalni doručak.

Blagodeti pri korišćenju, prvenstveno zbog sadržaja makro i mikro nutrijenata, kao rezultat povratnih informacija od korisnika, osećaju se:

• poboljšanjem krvne slike, anemije, koja je posledica gubitka ili nedovoljnog unosa gvoždja u organizam,

• smanjenje kostobolje i bolova u zglobovima, naročito kod žena posle četrdesete godine života,

• bolji rad štitne žlezde

• bolji rad probavnog trakta

• Stabilizacija krvnog pritiska,

 U Rusiji, Ukrajini, Norveškoj i Švedskoj se od žira pravi brašno ili se peče i jede kao kesten. Minerali podižu životnu energiju, greju organizam, povoljno utiču na disanje i rad srca.

Čajevi i napici 1111111111687
Poboljšava krvnu sliku, odlična je kod kod spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida i sjajna...
495,00 RSD

Ostavi komentar

Slični članci

28.
Jan.
2023.
Novosti
Izvrstan je izvor proteina koje doprinose povećanju i održavanju mišićne mase, održavanju normalnih kostiju. Sadrži nizak udeo ugl...
28.
Jan.
2023.
Novosti
Preporučuje se kao zaštita u stanjima smanjene funkcije jetre. Štiti je od toksičnih delovanja alkohola, lekova i drugih hemijskih su...
22.
Jan.
2023.
Novosti
Lekovita umeboši šljiva (ukiseljena japanska kajsija) čisti masnu jetru i otrove iz organizma, povećava imunitet i izdržljivost na stres, regul...
string(0) ""