Novosti
11.12.2022.

Crni kim za crne dane

Super hrana za prehladu i bolove

Ova kultura, koja se još naziva i setva chernoshka, dvogodišnja je trava koja pripada porodici krovnih setvi. Stabljika doseže prosečnu visinu od 0,6 m, a cvetovi u obliku kišobrana izdižu se do visine od 1,1 m. Biljka cveta u drugoj godini života krajem juna. Njegove crne duguljaste semenke imaju snažan miris i gorak, začinjeni/spicy, ukus. Semenke su, kao začin, vrlo popularne u kuvanju. Budući da je nepretenciozna biljka, crni kim raste dobro u suptropskoj klimi i u regijama sa umerenom klimom, pokazujući otpornost na niske temperature i u hladnom razdoblju.

Vitaminski set brašna od kima: A, B1, B2, B4, B6, B9, C, E…

Makro i mikronutrijenti u proizvodu: kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, bakar, gvožđe, selen, cink, mangan.

Osim toga, brašno je zasićeno sa omega-3, omega-6 i omega-9 masnim kiselinama, a 100 g brašna od kumina sadrži 332 kcal.

Crni kim može pomoći kod ublažavanje sindroma boli, jačanje imuniteta, lečenja disajnih organa, problema s probavnim traktom, čišćenjem creva, bolesti srca i krvnih sudova, borba protiv visokog krvnog pritiska, optimizacije koncentracije šećera u krvi.

Igra posebnu ulogu u poboljšanju rada tela žene.

Umerena količina brašna aktivira laktacijske funkcije kod dojilja, a istovremeno pomaže u uklanjanju želudačnih i crevnih kolika kod beba.

Važno! Maksimalna dnevna doza brašna od crnog kima je 25 g za odrasle i 10 g za decu u dobi od 3 do 12 godina.

Način upotrebe:

1. Da biste ublažili zubobolju, dodajte malu količinu maslinovog ulja na brašno i problematični zub namastiti dobijenom masom u obliku paste

2. Za borbu protiv kamenja u bubrezima i želucu potrebno je uzimati nekoliko kašika brašna od kumina dnevno u kombinaciji sa medom

3. Kod suvog kašlja prokuvajte jednu kašiku brašna od kima 10 minuta u 0, 5 l vode. Napitak se pije 3 puta dnevno, 100 ml pre jela.

4. Za prehladu, sipati brašno semenki crnog kima u kipuću vodu i kuvati 10 minuta. Zatim se prekriti peškirom i udisati 15 minuta.

I za kraj: Aroma semenki kima, koja je  privlačna mnogim ljudima, daje suprotan efekat na komarce, moljce, pa čak i zmije.

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Novosti
Napravite ekološki iskorak sa ECOEGG sredstvom za uklanjanje fleka! Spakovano u plastici 100% recikliranoj iz okeana, sa veganskom formulom na biljnoj...
21.
Apr.
2024.
Novosti
Ovaj inovativni, britanski ECOEGG 4u1 proizvod nije samo deterdžent, već moćna kombinacija deterdženta, omekšivača, izbeljivača na bazi kiseonika i sr...