Novosti
18.09.2022.

Čudotvorne čia

Odlična hrana za diabetičare

Čia seme se spominje u spisima Acteka, Inka i Maja kada se, zbog svoje dragocenosti koristilo i kao sredstvo plaćanja. Čia seme je bila jedan od glavnih prehrambenih useva, a pored ishrane, korišćena je u medicini i pri ritualnim ceremonijama.

Čia seme je bez glutena i sadrži kalcijum, fosfor, mangan i Omega 3 masne kiseline. Bogato je hranljivim materijama koje su bitne za ljudsko telo i posebno za mozak. Sadrži 6 puta više kalcijuma nego punomasno mleko, 3 puta više gvožđa nego spanać, 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20% više vlakana nego laneno seme a čak 60% masnoća u semenkama su Omega 3 masne kiseline kojih ima čak osam puta više od lososa. Sadrži još i cink, vitamine A, D, E, K i vitamine B grupe. Takođe sadrži tragove bora koji je glavni mineral koji pomaže transfer kalcijuma u kosti.

Izuzetno hidrira telo (jer ima sposobnost da lako veže vodu za sebe), reguliše ravnotežu elektrolita u telu, ubrzava razgradnju masti, pomaže kod gubitka kilograma, pruža osećaj sitosti i revitalizuje mišiće.

Zbog visoke koncentracije vlakana poboljšava probavu. Visok nivo antioksidanasa štite seme od užeglosti a nas štiti od slobodnih radikala koji dovode do starenja i prouzrokuju razne bolesti.

Čia seme ima pozitivan uticaj na nivelisanje glukoze u krvi i zato je odlično za dijabetičare koji treba da ga uzimaju pre ili za vreme obroka. Čia semenke pomažu kod dijabetesa tako što njihov gel stvara fizičku barijeru između ugljenih hidrata i digestivnih enzima koji ih razbijaju i usporavaju pretvaranje ugljenih hidrata u šećer. Odličan je izvor energije i zbog  toga ga svrstavaju u superhranu (”superfood”).

Preporučuje se deci, sportistima, vegetarijancima i veganima.

 

Zdravstveni benefiti čija semena:

Način upotrebe:

Preporučeni dnevni unos je 1 supena kašika. Čia semenke su sjajna zamena za jaja, samo ih pomešajte sa vodom da se napravi gel i dodajte ih kao zamenu za jaja u receptima (1 supena kašika gela = 1 jaje). Možete ih posuti po gotovo svakoj hrani koju jedete. Dodajte ih u testa kada mesite hleb ili pravite mafine. Dodajte ih u žitarice za doručak, supe i salate ili ih pomešajte sa vodom ili kokosovom vodom da dobijete gusti gel.

Čia semenke ne moraju biti samlevene kao laneno seme da bi se iz njih izvukle sve hranjive materije. Druga prednost u odnosu na laneno seme je da mogu dugo da stoje, a da se ne pokvare.

Sačuvano u omiljne
Zdravija hrana 1111111111642
Zbog visoke koncentracije vlakana poboljšavaju. Visok nivo antioksidanasa nas štiti od ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
100,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Dtc
Varenje 8606108318119
Organsko čia seme poboljšava probavu, štiti od slobodnih radikala i niveliše glukozu u ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
360,00 RSD

Slični članci

07.
Apr.
2024.
Novosti
Veoma je moćan antioksidans (sadrži karotin i katehin) jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih ob...
07.
Apr.
2024.
Novosti
Važno je istaći da je ogromna razlika u efikasnosti izmedju sintetičkog i prirodnog vitamina C. Prirodni C vitamin je onaj koji dobijamo direktno iz biljaka ...