Novosti
18.09.2022.

Urma je kraljevska

Slatke, a nisu šećer

Urme su plod urmene palme, koja se uzgaja u mnogim tropskim regionima sveta. Gotovo sve urme koje se prodaju u zapadnim zemljama su sušene. Možete reći da li su urme sušene ili ne na osnovu njihovog izgleda. Naborana koža ukazuje na sušenje, dok glatka koža ukazuje na svežinu.

Urme su bogate nekim važnim hranljivim sastojcima i imaju niz prednosti i upotrebe. Pošto su sušene, njihov broj kalorija je veći od većine svežeg voća i većina potiče od ugljenih hidrata. Ostatak je od vrlo male količine proteina. Uprkos kalorijama, urme sadrže neke važne vitamine i minerale pored značajne količine vlakana. Na 100g sadrže 277kcal=1159kJ, 75g ugljenih hidrata (od toga 32g šećera), 7g vlakana i 2g proteina. Takođe, urme obezbeđuju različite antioksidante koji imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjeni rizik od nekoliko bolesti. U poređenju sa sličnim vrstama voća, kao što su smokve i suve šljive, čini se da urme imaju najveći sadržaj antioksidansa.

Zdravlje kostiju:

Urme sadrže nekoliko minerala, uključujući fosfor, kalijum, kalcijum i magnezijum. Svi oni su proučavani zbog njihovog potencijala da spreče stanja vezana za kosti poput osteoporoze.

Kontrola šećera u krvi:

Urme imaju potencijal da pomognu u regulaciji šećera u krvi zbog svog niskog glikemijskog indeksa, vlakana i antioksidanata. Stoga, njihov unos može biti od koristi za upravljanje dijabetesom.

Zdravije poslastice 8607000301322
Idealan balans slatke urme i kiselkaste maline daje i savršen ukus pored mnogobrojnih b...
590,00 RSD

Ostavi komentar

Slični članci

18.
Sep.
2022.
Novosti
Čia semenke pomažu kod dijabetesa tako što njihov gel stvara fizičku barijeru između ugljenih hidrata i digestivnih enzima koji ih razbijaju i usporav...
string(0) ""