Novosti
18.07.2022.

Za sirkulaciju i bubrege

Jagorčevina je sunašce

Narodna imena: Jagorčevina, galcina, jaglac rani, jaglac, krstata jaglika, bela bukvica, gajčin, galčina, grmuljica, jaglica, jagorčina, jagotac, krstato jagliče, krstato jegliče, kunjavac, lestedaj, petoprs, piskalica, pramaliće, prvi cvit, sunašce, cvićac.

Višegodišnja zeljasta biljka sa kratkim valjkastim korenom. Nadzemni delovi biljke pokriveni su višećelijskim i žlezdanim dlakama sa crvenim glavicama. Listovi su u prizemnim rozetama, većinom jajasti, postepeno ili naglo prelaze u lisnu dršku, na naličju dlakavi, pa zato beličasti. Cvetovi su u štitastoj cvasti na vrhu stabljike. Plod je ovalna čaura, 6 -10 mm dugačka. Cveta u aprilu i maju. Raste na gotovo svim livadama, na obodima šuma i ispod žbunova.

Primena:

Koristi se za lečenje plućnih bolesti, nesvestice i lupanja srca, migrene, neredovne menstruacije, bolesnih bubrega, reumatizma. Pospešuje cirkulaciju krvi. Odlično deluje na kašalj, bronhitis, nazeb i uopšte kod nagomilavanja sluzi u organima za disanje. Deluje kao umirujuće sredstvo za stišavanje glavobolje, nervoze, nesanice, vrtoglavice i nesvestice.

Recept

- Čaj: jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi da odstoji kratko vreme.

Čajevi i napici 1111111111512
Koristi se za lečenje plućnih bolesti, nesvestice i lupanja srca, migrene.
220,00 RSD
Sirupi 1111111111200
Saponini koje sadrži koren jagorčevine potpomažu izlučivanje sluzi iz bronhija i olakša...
250,00 RSD

Ostavi komentar

string(0) ""