Novosti
19.06.2022.

Kantarion za rane je spas

Usporava krvarenje i amortizuje menstruaciju

Višegodišnja zeljasta biljka čija je stabljika uspravna i razgranata u gornjem delu. Visoka je 15 do 60 cm. Listovi su naspramni, sedeći, ovalno eliptični do ovalno lancetasti, po obodu celi. Na vrhovima stabljike i grančica nalaze se cvasti sastavljene od pravilnih petodelnih cvetova zlatnožute boje. Cveta od juna do avgusta. Plodovi sazrevaju u avgustu i septembru. Raste na travnatim ledinama, na ivicama šuma, šumskim proplancima, na bregovima i livadama, pored puteva, u brazdama, na ivicama polja.

Primena: 
Odličan lek protiv proliva. Podstiče razvoj ženskih organa i reguliše neredovne menstruacije. Koristi se kod otvorenih rana, svežih povreda, krvarenja, oteklih žlezda i kao sredstvo za negu hrapave kože lica, kao sredstvo za utrljavanje kod bolova u leđima, zatim kod krstobolje, išijasa i reume. Protiv opekotina od sunca, hemoroida, za lečenje bolesti digestivnog trakta (ulkus, gastroenterocolitis), jetre, žučne kese, čireva, bolesti usta, za inhalaciju gornjeg respiratornog trakta, itd. Biljka stimuliše apetit, stimuliše aktivnost različitih žlezda, podstiče regeneraciju (obnovu) tkiva.

Recepti: 
- Pripremanje čaja: 
jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi da odstoji kratko vreme. 

- Ulje od kantariona: 
Mala boca se do grlića rastresito napuni cvetovima ubranim po suncu koji se preliju kvalitetnim maslinovim uljem. Ono mora da prekrije cvetove. Boca se dobro začepi i nekoliko nedelja ostavi na suncu ili blizu izvora toplote. Posle izvesnog vremena ulje pocrveni. Procedi se kroz gazu, istisnu se ostaci i boca se odloži na tamno mesto (za upotrebu kod opekotina umesto maslinovog može da se upotrebi laneno ulje). 

 

Sačuvano u omiljne
Čajevi i napici 1111111111586
Za pročišćavanje krvi od koje istovremeno raste i broj crvenih krvnih zrnaca. Pošto ona...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
249,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Čajevi i napici 1111111111585
Upotrebljava se kod oštećenja nerava i kod živčanih tegoba svih vrsta, kod povreda od u...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
249,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Čajevi i napici 1111111111513
Upotrebljava kod oštećenja nerava i kod živčanih tegoba svih vrsta, kod povreda od udar...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
150,00 RSD

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Novosti
Napravite ekološki iskorak sa ECOEGG sredstvom za uklanjanje fleka! Spakovano u plastici 100% recikliranoj iz okeana, sa veganskom formulom na biljnoj...
21.
Apr.
2024.
Novosti
Ovaj inovativni, britanski ECOEGG 4u1 proizvod nije samo deterdžent, već moćna kombinacija deterdženta, omekšivača, izbeljivača na bazi kiseonika i sr...