Novosti
19.06.2022.

Intezivni i organski čaj od kamilice

Pomaže kod nesanice i groznice

Kamilica je jednogodišnja zeljasta biljka, tankog razgranatog korena, 15-60 cm visoka. Stabljika je uspravna i gola većinom razgranata. Listovi su dvostruko perasto rascepljeni. Cvetne glavice su pojedinačne, imaju ispupčenu i šuplju cvetnu ložu a sastavljene su od dvopolnih žutih cevastih cvetića u sredini i belih jezičastih cetića na ivici, koji su povijeni prema dole. Cveta od aprila do septembra.

Primena: 

Korisna je u lečenju bubrega, jetre i žuci. Izaziva znojenje, deluje smirujuće, deluje dezinfekciono i sprečava upale svih vrsta, posebno upale sluzokože. Spolja se upotrebljava za obloge i ispiranje kod zapaljenja očiju,upale vežnjače, kod osipa koji vlaže i svrbe. Koristi se za ispiranje usne šupljine i za ispiranje rana. Dobra je za pranje kose, olakšava pražnjenje creva i na taj način indirektno leči hemoroide. Inhalacija pare kamilice doprinosi brzom poboljšanju kada je reč o kijavici i upali sinusa. Ima ublažavaujuće dejstvo na groznicu i snižava temperaturu. Koristi se u lečenju razdražljivosti.

Način upotrebe: 
 

Pripremanje čaja:

Jedna puna mala kašika se popari sa četvrt litre vode i ostavi da odstoji kratko vreme. Dodatak vodi za kupanje: za kupanje u kadi uzeti dve pune pregršti, a za pranje lica i kose po jednu punu šaku cveta od kamilice, pa prokuvati i ostaviti da malo odstoji. 
 

Oblozi:

Četvrt litre vrelog mleka prelije se preko jedne pune velike kašike kamilice, ostavi da malo odstoji, procedi i upotrebljava za pravljenje toplog obloga. 
 

Inhalacija:

puna velika kašika kamilice popari se litrom ključale vode. Para se udiše ispod peškira.

Čajevi i napici 1111111111585
Upotrebljava se kod oštećenja nerava i kod živčanih tegoba svih vrsta, kod povreda od u...
249,00 RSD
Čajevi i napici 1111111111584
Pomaže kod nadutosti, proliva i osipa na koži, zatim kod oboljenja želuca i u slučajevi...
249,00 RSD
Čajevi i napici 1111111111583
Lekovita biljka za ženske bolesti, kod mokrenja u krevet dece i starijih ljudi, kao i k...
249,00 RSD

Ostavi komentar

string(0) ""