Novosti
12.06.2022.

Trava hajdučka sreća junačka

Podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca

Narodna imena:

Hajdučica, sporiš, stolistnik, ravanj, romanika, ravan, roman, romonika.

Hajdučka trava je višegodišnja zeljasta biljka koja ima uspravnu i čvrstu, ponekad na vrhu razgranatu stabljiku, visoku do 50 cm, retko više. Listovi su lancetasti do linearni, dvostruko do trostruko perasto deljeni. Pri osnovi stabljike listovi su složeni u rozetu i imaju peteljku, dok su oni na stabljici sa kratkom peteljkom ili sedeći i manji od prethodnih. Na vrhu stabljike se nalaze glavičaste cvasti žućkaste ili svetloružičaste boje. Cela biljka je manje ili više dlakava. Rasprostranjena je od nizije do planinskih predela i može se naći na livadama, pored puteva, zapuštenim staništima i šumskim čistinama.

Primena:

Lekovita biljka za ženske bolesti, kod mokrenja u krevet dece i starijih ljudi, kao i kod belog pranja. Koristi se protiv nesvestice, migrene, nagona za povraćanje, zatim kod oboljenja očiju praćenih sekretom i suzenjem, kod jakih bolova u očima i krvarenja iz nosa. Hajdučka trava direktno deluje na koštanu srž i u njoj podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Pomaže kod krvarenja iz pluća i želuca, kod hemoroida koji jače krvare, kao i kod pritiska u želucu i jake žgaravice. Upotrebljava sekao antitrombičko sredstvo kod moždane i srčane tromboze. Osim toga koristi se kao snažno antibakterijsko sredstvo protiv stafilokoka, ešerihije, kandide i dr.

 

Recepti:

- Čaj

Jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi da odstoji kratko vreme.

 

- Tinktura od hajdučke trave

Cvetovima hajdučke trave, ubranim na suncu, do grlića napuniti bocu i preliti rakijom od žita, ili voćnom rakijom jačine 38-40%, te na suncu ili blizu izvora toplote ostaviti 14 dana.

 

- Mast od hajdučke trave

Ddobro ugrejati 90 g neosoljenog maslaca ili svinjske masti i dodati 15 g svežeg isitnjenog cveta hajdučke trave i 15 g sitno nasečenih listova maline. Pustiti da baci dva do tri ključa, promešati i skloniti sa vatre. Sledećeg dana masu zagrejati, procediti kroz platno i njome napuniti pripremljene čiste tegle. Mast čuvati u frižideru! 

Sačuvano u omiljne
Čajevi i napici 1111111111584
Pomaže kod nadutosti, proliva i osipa na koži, zatim kod oboljenja želuca i u slučajevi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
249,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Čajevi i napici 1111111111583
Lekovita biljka za ženske bolesti, kod mokrenja u krevet dece i starijih ljudi, kao i k...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
249,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Čajevi i napici 1111111111511
Lekovita biljka za ženske bolesti, kod mokrenja u krevet dece i starijih ljudi, kao i k...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
150,00 RSD

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Novosti
Napravite ekološki iskorak sa ECOEGG sredstvom za uklanjanje fleka! Spakovano u plastici 100% recikliranoj iz okeana, sa veganskom formulom na biljnoj...
21.
Apr.
2024.
Novosti
Ovaj inovativni, britanski ECOEGG 4u1 proizvod nije samo deterdžent, već moćna kombinacija deterdženta, omekšivača, izbeljivača na bazi kiseonika i sr...