Novosti
12.06.2022.

Zovin organski čaj meni daj

Za prehladu, grlo i kašalj

Botaničke karakteristike.

Zova ili bazga raste kao grm ili drvo visoko 3 do 10 metara. Na donjem delu stabla kora je svetlosmeđa, a u gornjem delu sivo-bela, pomalo izbrazdana i bradavičasta. Već u blizini zemlje izbijaju postrane krhke i lako lomljive grane. Drvo okružuje plutasta, bela i veoma lagana srž. Nasuprotni listovi nepravilno su perasti s jajastim, zašiljenim, tamnozelenim liskama, koje su po rubu pilasto nazubljene. Cvetovi su sakupljeni u plosnati paštitac, a boja im je bela do žućkasto-bela. Iz cvetova se razvijaju bobe, u početku zelene, zatim crveno-smeđe i na kraju sjajnocme. Bobe su male i sočne. Cvetovi su jakog i veoma ugodna mirisa, koji u suvom stanju postaju blaži. Okus cvetova je gorkast i aromatičan. Sirove bobe (plodovi) imaju neprijatan ukus, dok su pripremljeni kao kompot ukusni.

Mladi izboji i mladi listovi sabiru se u proljeće, cvetovi za vreme cvatnje, plodovi nakon dozrevanja.

Primena

Čaj od cvetova bazge koristi se u lečenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, hripavca, početne upale pluća,kijavice, ospica, šarlaha, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i kod svih reumatičnih bolesti. Kora od grana i stabla koristi se za pripremanje čaja kojim se odstranjuju poteškoće kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i meura, leči vodenu bolest, razne edeme te tvrdu stolicu. 

Slični članci

30.
Mar.
2025.
Novosti
Ultra čisto, visoko koncentrovano, sveže riblje ulje sitnih inćuna iz južnog Pacifika.
30.
Mar.
2025.
Novosti
Koriste se dve vrste organskih oblika magnezijuma (glukonat i taurinat) koji su fokusirani na postizanje najbolje moguće apsorpcije.
23.
Mar.
2025.
Novosti
Kombuha je fermentisani napitak dobijen procesom simbiotske fermentacije crnog ili zelenog čaja uz pomoć SCOBY kulture (Simbiotic Culture of Bacteria and Yea...