Novosti
05.06.2022.

o nani

Mentha piperita za stres je finta

Narodna imena:

Crna nana, ljuta nana, metva, metvica, paprena metva, paprena nana.

 

Nana ili metvica je trajna zeljasta biljka sa podzemnim podankom iz koga rastu nadzemni i podzemni korenasti izbojci. Stabljika je uspravna ili polegnuta, četvorougaona, razgranata, često ljubičasta, a naraste do visine od 80 cm. Listovi imaju peteljke, nasuprotni su i ukršteni, jajasto kopljasti, crvenkasti, a na naličju vunasto dlakavi. Cvetovi su na drškama, uglavnom dvopolni, svetloljubičasti. Cveta od juna do avgusta. Plodove faktički i ne stvara, već se razmnožava vegetativnim putem. Cela biljka miriše. Gaji se kao kulturna biljka. Divlja nana raste na vlažnim mestima.

Primena:

Koristi se za umirenje živaca, nervnu rastrojenost, glavobolju, zujanje u ušima, histeriju i hipohondriju, groznicu, slabost i noćno znojenje. Otklanja vetrove, podrigivanje, povraćanje, grčeve u želucu i materici, pospešuje krvotok, utiče na izlučivanje žuči, mokraće i želudačnih sokova, leči prehladu, promuklost i kašalj.

Način upotrebe:

Destilacijom se od nane proizvodi eterično ulje koje ima višestruku upotrebnu vrednost u lečenju raznih bolesti. Kod unutrašnje primene srednja dnevna doza iznosi 6-12 kapi, a za inhalaciju se uzima 3-4 kapi ulja.

 

Recepti :

- Čaj:

Dve do tri kašikice svežih listova ili suve biljke prelijemo vrućom vodom i ostavimo pokriveno 5-10 minuta. Čaj se pije između obroka 3-4 puta na dan. Čaj se koristi i za inhalacije.

- Tinktura: 20 g suve biljke prelijemo sa 100ml 70% etilalkohola. Uzima se 15-20 kapi.

Čajevi i napici 1111111111521
Koristi se za umirenje živaca, glavobolju, slabost i noćno znojenje. Otklanja vetrove, ...
120,00 RSD

Ostavi komentar

Slični članci

04.
Jul.
2022.
Novosti
Preporučuje se ljudima svih uzrasta za jačanje opšteg stanja organizma, imuniteta i otpornosti na stres, posebno deci, omladini, sportistima i ljudima...
26.
Jun.
2022.
Novosti
Blagotvorno deluje na sve unutrašnje organe: jetru, slezinu, bubrege, bešiku, pluća. Koristi se kao čaj i lek za jačanje, za lečenje bolesti or...
string(0) ""