Novosti
29.05.2022.

Vitamin D koji se 100% apsorbuje

Imunitet kida od vitamina D

Pošto vitamin D hranom ne unosimo u dovoljnoj količini, nedovoljno se metabolizira, pa se brzo izbacuje iz organizma, priroda se postarala da ga sami proizvodimo izlaganjem sunčevoj svetlosti, kada se u dodiru sa kožom pokreće sinteza vitamina D. Time se podstiče resorpcija kalcijuma i fosfora i omogućava njihovo deponovanje u kostima.

Ali šta radimo kada nema sunca, kada duže boravimo u zatvorenom prostoru, kada je pametno, zbog visokog indeksa UV zračenja, ograničiti izlaganje kože sunčevoj svetlosti, kako bi smanjili rizik od raka kože? Tada ćemo se suočiti sa nedostatkom vitamina D, koji kod dece izaziva rahitis, a kod odraslih bolove u kostima i mišićnu slabost, a da ne govorimo o ozloglašenoj osteoporozi.

Nova saznanja o ulozi vitamina D fokusirana su na veoma pozitivan uticaj na imuni sistem, gde ga veliki broj prestižnih naučnika preporučuje kao osnovni vitamin (sa vitaminom C) u imunizaciji i zaštiti organizma od koronavirusa i drugih bolesti nastalih padom imuniteta.

Istraživanja su takođe potvrdila da vitamin D u velikoj meri usporava razvoj autoimunih bolesti (multipla sleroza, astma, reumatoidni artritis, dijabetes tip 1, upalne bolesti creva, alergije…) i igra veoma važnu ulogu u prevenciji raka, naročito raka dojke, prostate, pankreasa i debelog creva.

Vitamin D je jako bitan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, jer učestvuje u sintezi hormona i prenosilaca nervnih inpulsa. Poremećaji kao što su: depresija, šizofrenija, Alchajmer, autizam… se dovode u vezu i sa nedostatkom vitamina D.

Liposomalni vitamin D čini osnovu proizvoda LI-POTIO D, ali tu je i beta-glukan, ugljeni hidrat dobijen od ćelijske membrane ovsa i ima status potpuno bezbedne hrane za sve kategorije stanovništva. Osnovna mu je uloga regulisanje nivoa holesterola i šećera u krvi, ali beta-glukani su najpoznatiji kao imunomodulatori, sprečavajući prekomernu upalu i autoimuni odgovor.

Bitno je naglasiti da stimulišu sastavljanje imunih matičnih ćelija unutar koštane srži, što je jako bitno za osobe na hemoterapiji ili zračenju. Isto tako beta-glukan ima sposobnost da čini imuniotet jaćim i otpornijim da se izbori protiv štetnih mikroorganizamam bakterija, virusa i gljivica, kao i svih vrsta toksina.

Slični članci

07.
Apr.
2024.
Novosti
Veoma je moćan antioksidans (sadrži karotin i katehin) jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih ob...
07.
Apr.
2024.
Novosti
Važno je istaći da je ogromna razlika u efikasnosti izmedju sintetičkog i prirodnog vitamina C. Prirodni C vitamin je onaj koji dobijamo direktno iz biljaka ...