Od Sokoca mi se mešaju mirisi. Biljke su u Bosni na sve strane. Na poljani, u rafovima, na ulici…Velika je ljubav Bosanaca, Hercegovaca, Srba, Muslimana, Hrvata (valjda nisam nekog zaboravio) prema biljkama. Žive sa njima i veruju im. Gaje ih, ljube i neguju.
Biljke su i život Nade Šarić koju upoznajem prvog dana Sajma u Mostaru. Simpatična, nasmejana i tiha žena. Nenametljiva. Bogougodna.
Ona je osmislila Projekat: Izletište za upoznavanje biljnih vrsta, tradicionalnih jela i melema i izradu biljnih osobnih parfema na tradicionaln način.
Ideja je da provedete jedan (samo jedan?) dan u mestu Šarića poljana, mesna zajednica Sutina, opština Posušje učeći da berete biljke, radite destilaciju i kreirate personalni parfem od biljaka.
Projekat vodi gospođa Nada sa porodicom. A pored turističkih aranžmana, u domaćinstvu se rade tinture, melemi, čajevi, mirisna ulja, parfemi, uljni parfemi a posebno je specifično da rade i parfem u boci. I sve to pod brendom/imenom Narcis.
Kako sve to izgleda, priča gospodja Nada:
Jednodnevna tura, tj jedan dan u životu destilera-parfemijera i farmera, podrazumeva sledeće:
- Radionicu za izradu tradicionalnog doručka
Gosti se ne dočekuju sa spremljenim doručkom, već zajedno pravimo tradicionalne uštipke, a uz to dodajemo kajmak, sir, suho meso...
Potom krećemo na pešačenje od tri kilometara gde upoznajemo biljne vrste koje rastu na nadmorskoj visini od 800m do 1100m. Pri šetnji beremo isto to bilje i odvajamo ga za destilaciju.
- Radionicu Destilacija bilja u kojoj punimo kotlove sa biljkama i pripremamo proces. I ona traje otprilike sat vremena
- Radionicu za pripremu tradicionalnog ručka
Do izlaska prve pare iz kotlova, što je otpilike sat i po, radi se priprema za ručak. Pripremamo meso na starinski način, dugotrajnim pečenjem. Naš gost učestvuje u svemu. I u pripremi salate i u obradi mesa... U svemu. Naravno, prema svojim mogućnostima i uz našu asistenciju.
- Potom kreće destilacija.
Uzimamo prva, raspoloživa, mirisna ulja i mirišemo ih sa prvim kapima pare koji izlaze iz destilatora. Tada dobijamo prvu sliku o parfemu kojeg želimo. Proces se proteže na ceo dan. Non stop mirišemo i uklapamo. Suština je da tokom celog dana uklapamo ulja za sebe. Počevši od donjih nota pa nadalje. Tj mi pravimo jedinstveni, lični, parfem. Prema sopstvenim željama i u skladu sa sopsvenim čulima.
Dakle gošća/gost na osnovu sopstvenog nosa, kreira parfem koji će biti samo njegov, i za koji dobija recepturu i uzorak Parfema od autentičnog hercegovačkog bilja, kojeg kasnije može replicirati. Naravno, imamo i bilja iz drugih mesta koja mogu upotpuniti parfem, i tu je u totalu negde oko 200 raznih mirisnih materijala. 200 biljaka.
Kako izgleda saznajni momenat osobe koja miriše razne destilate 30 do 40 puta? Kako shvata šta joj/mu tačno odgovara? Kako zna šta je njegovo/njeno? Autentično...
Vrlo jednostavno. To i jeste fantazija radionice. Ne odlučuju se ljudi odmah, ali kad krenu mirisat, to nekako ide... Parfemi se slažu po nekim pravilima. Evo npr. počećemo od benzoina. On je odlična osnova. Pomirišite... I ako se odlučite za ovu podlogu onda gledate šta ćete da uklopite. Pa onda uklapate na taj novi miris, pa na sledeći.... I tako ceo dan, jer miris vašeg parfema se sve vreme menja. Čista fantazija, jer ceo dan osećate nešto drugo.
Da pojasnimo: To nisu klasični parfemi. To je biljni parfem koji isparava kako telo diše i uvek je malo, malo različit u zavisnosti od topline kože koja podiže miris. Evo npr ovaj (otvara bočicu) ovo je parfem koji je Marija (kći) radila od biljke silikat i on mi je jedan od omiljenih.
Odličan miris
Tako je. A probajte sad na ruci. Drugačije, zar ne?
Jeste. Baš je drugačiji na telu u odnosu na bočicu. Koliko dugo prirodni biljni parfem može da se zadrži na koži?
Problem (ako se tako može reći) biljnih parfema je to što molekule isparavaju. Ne zadržavaju se kao sintetika. Uspeh je trajnost od šest sati. Mi smo to uspeli sa parfemom Ero kojeg smo predstavili na Izložbi prirodnih parfema u Ljubljani. Kada napravite lični parfem, on može da izdrži i više od tri sata. Zavisi od komponenti.
Meni sve ovo zvuči sjajno. Koliko košta celodnevni aranžman o kojem pričamo?
Tri radionice hrane, radionica učenja o bilju, radionica destiliranja i radionica izrade parfema koštaju zajedno 50 eura po osobi. Broj učesnika u radionici je 5 (min) do 10 (maks).
Dakle, dan u prirodi, plus tri obroka, plus tri radionice i plus bočica 10 ml personalizovanog prirodnog biljnog parfema koštaju kao jedan prosečni parfem u radnji?
To je praktično promotivna cena, kojom mi promovišemo lepote našeg kraja. U biti, mi tu pokrivamo naše troškove i promovišemo naša mesta.
A da li na radionici mora da se jede meso ili može i biljna ishrana?
Sve je stvar dogovora. Mi sadimo kupus, mrkvu, raštan... Radimo našu kompletnu zimnicu. Zapravo 90% hrane na stolu su naši proizvodi. I voće i povrće.
Koliki je onda to prostor?
Mi imamo oko pet hektara naše zemlje. To je muževo nasleđe koje smo mi počeli obnavljati za vreme korone sa idejom o turizmu. Mi gledamo nešto napraviti novo u mestu i promovisati to.
Otkud vi u svemu tome? Da li ste se bavili time?
Moje prve igre su bile slaganje buketića od bilja u parfeme i davala sam ime parfema tim buketićima. Ja sam živela sa biljem, neformalno, jedan sretan život i koristila ga za svoje zdravstvene potrebe, i nisam o razmišljala o njemu na poslovan način. Čovek je zaradjivao, ja sam čuvala decu i uživala. I 2010. se desio taj trenutak u kojem shvatate da vam se život menja. Čuvala sam kozice, deca su bila u školi, uživala sam u sreći kada me pozvala mama uplakanim glasom. Na moje pitanje Šta joj je, odgovorila je da nije ništa, već je tužna jer su joj njeni otišli za Zagreb. U tom momentu sam shvatila da će i moja deca morati otići odavde, jer ovde nemaju šta radit. A ja gazim 15 trava jednim korakom, 15 drugim. I znam ih iskoristiti. I onda mi je brat iz Zagreba, koji je nažalost umro prošle godine, predložio da kupi kotlove za destilaciju i rekao: Igraj se, pa ako nešto bude, bude.
Malo pomalo sam učila, a onda sam završila tečaj prirodne parfemistike. Bilo mi je bitno da shvatim da li mogu proizvoditi parfeme, ili ću se ograničiti na proizvodnju ulja, tinktura... Srećom, imam taj nos, gde uz učenje, mogu naučiti i parfemije.
Od korone se i porodica uključila u sve to. Ja nisam tip čoveka koji može napraviti tvornicu i izdati jedan parfem i nisam osoba koja može imati neki biznis, ali želim opet raditi to, preko ovog turizma i bitno mi je da ljudi uživaju u tome.
Vrlo zanimljiv je koncept prirodnih parfema. Ja nisam poznavalac te oblasti i ne znam koliko je to traženo u našim krajevima, ali znam da veliki broj žena ne koristi parfeme jer imaju parabene u sebi i sl... Ali pretpostavljam da bi biljne prafeme koristile, samo da mogu da dodju do njih.
Da bi bilo šta stavio u parfem, moraš ga proučiti od A do Š. Meni su trebale godine da izučim pravljenje tinktura, lipstika... i završila sam mnoge radionice i stekla solidno znanje. Svaki dan se uči. I kada god mi dodju prijateljice i mentorice u posetu ja otkrijem dve do tri trave na koje nisam obraćala pažnju. Jer Mi obraćamo pažnju samo na ono što znamo. U biti je to konstantno medjusobno učenje. Mi smo prošle godine imali turiste iz Irske koji su zamolili da im pričam o travama na engleskom. Dakle da naučim ja sve to na engleskom i da njima mogu lepo da ispričam. I onda sam morala naučiti engleski...
I ono što je najlepše, shvatila sam da ovome pristupaju samo pozitivni ljudi i divno mi je što nikad nisam u kontaktu sa negativnim osobama.