Novosti
13.03.2022.

Ruzmarin čaj, za grčeve daj

Obloge od ruzmarin čaja odlične za uganuća i modrice

Narodna imena: 
Rozmarin, rosmarin, rožmarin, rusmarin, ružmarin, ruzman, zimorad.

Botaničke karakteristike:
Ruzmarin je grmolika biljka koja naraste i do dva metra visine. Grane ruzmarina su odrvenele i gusto su obrasle kožastim, dugim šiljastim listovima bez peteljaka. Cvetovi su svetloplavi, sitni i u gornjim delovima grančica skupljeni u cvasti. Ugodnog je i intenzivnog mirisa.
Nalazi se na osunčanim i kamenitim stranama obalnog područja,a kao ukrasna biljka gaji se po vrtovima, parkovima i u loncima. Osetljiv je na mraz pa ga je potrebno zaštititi. Za lek se skupljaju cvetovi, izdanci u cvetu i listovi.

Primena: 
Ulje ruzmarina poboljšava prokrvljenost i širi krvne sudove. Pomaže kod loše probave, anemije i tromosti želuca. Ruzmarinovo vino ili rakija pospešuje rad jetre i izlučivanje žuči, ublažava padavicu, podiže nizak krvni pritisak, pospešuje krvotok, leči vodenu bolest srčanog porekla, žuticu, iscrpljenost, neplodnost, belo pranje, vrtoglavicu, nadimanje, zastoj mokraće. Čaj deluje protiv grčeva, kašlja, mokraćnih kamenaca, astme, migrene, istrebljuje gliste. Oblozi od čaja se stavljaju na uganuća, iščašenja, modrice, edeme, kontuzije.

Recepti:

- Čaj: 
Čaj pripremljen od 30 g ruzmarina u litri vode, gde se natapao 2-3 sata, procediti i piti dva puta dnevno pre jela. Taj čaj podstiče stvaranje želudačnih sokova. 

- Kupka od ruzmarina: 
4 pregršti na 5 litara vode kuva se 3-5 minuta. 

- Tinktura ruzmarina: 
Dve kašike usitnjenog lišća i cveta na litru 60% alkohola, ostaviti da stoji 10 dana. Nakon toga ocediti. Od tog leka uzeti 6-10 kapi na kocku šećera ujutro natašte. Može se uzeti i sa medom. 

- Ruzmarinovo vino: 
20 gr biljke držati nedelju dana u litri kvalitetnog vina. 

Čajevi i napici 1111111111525
Poboljšava prokrvljenost i širi krvne sudove. Pomaže kod loše probave, anemije i tromos...
90,00 RSD
Eterična ulja 8606107342177
Ulje ruzmarina stimuliše rad limfnog sistema, ubrzava cirkulaciju, deluje kod niskog kr...
850,00 RSD
Eterična ulja 8606105262477
Ovo ulje stimuliše folikule dlake i mikrocirkulaciju skalpa, te je poželjan dodatak šam...
340,00 RSD

Ostavi komentar

Slični članci

22.
May.
2022.
Novosti
Napravljen od čilija sazrelog na suncu, spreman za upotrebu sa pečenim ili hladno rezanim mesom, ćevapom ili bilo kojem vašem omiljenom jelu.
22.
May.
2022.
Novosti
Riblji sos je zapravo tečni začin napravljen od ribe ili krila koji su obloženi solju i fermentisani do dve godine. Koristi se kao osnovni začin u kuhinji is...
16.
May.
2022.
Novosti
Proteini iz surutke se porede sa proteinima majčinog mleka i preporučuju se onima koji su alergični na proizvode od kravljeg mleka.
string(0) ""