Novosti
27.02.2022.

Od uve čaj za upalu spas

Pomaže kod upale bešike i bubrega i problema sa mokrenjem

Narodna imena. Medveđe grožđe, medvjetka, medvedovo uho, medvedovo grožđice, medvedi grožđe, medvjedica, mečije grožđe, mlivnjak, mlivnjača, opernik, opirnik, oprnik, planika, crvena planika, gornik, bubina boba, divlja maginja, gornik, vučja jabuka, jabučica.


Uva je višegodišnja zimzelena biljka koja raste kao nizak, puzav grm. Glavne grane su obično prilegle uz podlogu, a vrhovi grančica su uspravni i gusto obrasli listovima. Listovi su kožasti, debeli, goli, sitni, loptastog oblika. Rub lista je ceo i malo savijen prema naličju. Cvetovi su mu sitni, zvonasti, ružičasti ili beli i vise u malim grozdovima. Plod je lepa crvena, brašnjava, okrugla mnogosemena bobica. Raste po suvim, osunčanim mestima planinskih predela. Za lek se beru listovi od maja do jula.
 

Hemijski sastav:
Listovi sadrže tanine galotaninskog i katehinskog tipa, fenole i njihove glukozide (arbutin, metilarbutin), flavonoide, katehine, triterpenoide, etarsko ulje, fenolkarbonske kiseline, vitamin C, karotin, iridoide, organske kiseline.

Primena:
Čaj od listova uve se koristi za dezinfekciju mokraćnog sistema i kao adstringent kod lečenja upala bešike i bubrega, kod problema sa mokrenjem, kod stvaranja bubrežnih kamenaca i naročito kod akutnih upala bešike do kojih dolazi zbog otežanog izlučivanja mokraće i njenog zakiseljavanja. Uzimanje većih doza može prouzrokovati mučninu.

Recepti:
- Čaj:
Jedna kašika izdrobljenog lista kuva se u 4 decilitra vode 3 minute.
- Prah:
Efikasnije je lišće uzimati u obliku praha dva puta dnevno: ujutro i uveče po pola kašikice zalivene sa malo vode.

Čajevi i napici 1111111111528
Koristi se kod probavnih smetnji, kod nedovoljnog lučenja želudačne kiseline, kod anore...
90,00 RSD
Čajevi i napici 1111111111527
Koristi za dezinfekciju mokraćnog sistema i kao adstringent kod lečenja upala bešike i ...
150,00 RSD
Čajevi i napici 1111111111507
Primenjuje se za lečenja upala (želuca, creva), grčeva u želucu, kašlja, astme.
110,00 RSD

Ostavi komentar

Slični članci

22.
May.
2022.
Novosti
Napravljen od čilija sazrelog na suncu, spreman za upotrebu sa pečenim ili hladno rezanim mesom, ćevapom ili bilo kojem vašem omiljenom jelu.
22.
May.
2022.
Novosti
Riblji sos je zapravo tečni začin napravljen od ribe ili krila koji su obloženi solju i fermentisani do dve godine. Koristi se kao osnovni začin u kuhinji is...
16.
May.
2022.
Novosti
Proteini iz surutke se porede sa proteinima majčinog mleka i preporučuju se onima koji su alergični na proizvode od kravljeg mleka.
string(0) ""