Novosti
20.02.2022.

Žalfija za bolje varenje

Recepti, čajevi i kupke od žalfije

Zovu je još i kadulja, križna kadulja, ljekovita kadulja, kadunabeli džiger, vrtni žajbel, goloper, žavbej, žajbl, žalvija, žalfa, janovdenče, kadilja, kaloper, kaluper, krastatica, ljekovita slavulja, nemački kaloper, pelin, perušina, pitomi pelin, prava kadulja, slavlja, slavulja, uzani kaloper, crni kaloper, crnogorski pelen, lekovita slavulja, krstašica.

Višegodišnja razgranata biljka iz familije usnatica. Visoka je 50—90 cm. Stablo je delom odrvenelo i četvorouglasto na poprečnom preseku. Listovi su srebrnozeleni, sitno naborani, uski, sa dugačkom peteljkom. Cvetovi su plavo-ljubičasti, ponekad ružičasto-beličasti. Cela biljka je vrlo aromatična i svojstvenog mirisa. Raste divlje, po kamenitim i neplodnim mestima, a uzgaja se i u vrtovima.

Primena:
Koristi se kod probavnih smetnji, kod nedovoljnog lučenja želudačne kiseline, kod anoreksije, kod infekcija probavnih organa i zapaljenja sluzokože. Povećava otpornost zidova krvnih sudova. Koristi se kod lečenja dijabetesa. Smanjuje preterano znojenje. Spolja se koristi za ispiranje usta i za grgljanje kod upalnih infekcija, angine, kod lečenja kožnih oštećenja koja sporo zaceljuju.

Recepti:
- Čaj:
Jedna mala kašika prelije se sa četvrt litre ključale vode i ostavi da malo odstoji.

- Sirće od žalfije:
Boca se do grlića rastresito napuni cvetovima livadske žalfije i prelije prirodnim sirćetom; nivo sirćeta treba da bude iznad nivoa biljke. Bocu 14 dana ostaviti na suncu ili na toplom mestu.

- Sedeća kupka:
Dve pune pregršti listova stave se u hladnu vodu i ostave preko noći. Sledećeg dana sve se greje do ključanja i dodaje vodi za kupanje.

Čajevi i napici 1111111111528
Koristi se kod probavnih smetnji, kod nedovoljnog lučenja želudačne kiseline, kod anore...
90,00 RSD
Prirodna kozmetika 4600702068740
Pasta za zube sa žalfijom i uljem kedrovog oraha protiv upale desnih.
370,00 RSD
Eterična ulja 8606107342849
Upotreblava se za inhalaciju (čišćenje sinusa, kašalj) i pri masaži kojom se uklanjaju ...
850,00 RSD
Tonik 8606105262217
Nanet na kožu glave sprečava nastanak peruti i preterano mašćenje kose. Stimuliše cirku...
310,00 RSD

Ostavi komentar

Slični članci

22.
May.
2022.
Novosti
Napravljen od čilija sazrelog na suncu, spreman za upotrebu sa pečenim ili hladno rezanim mesom, ćevapom ili bilo kojem vašem omiljenom jelu.
22.
May.
2022.
Novosti
Riblji sos je zapravo tečni začin napravljen od ribe ili krila koji su obloženi solju i fermentisani do dve godine. Koristi se kao osnovni začin u kuhinji is...
16.
May.
2022.
Novosti
Proteini iz surutke se porede sa proteinima majčinog mleka i preporučuju se onima koji su alergični na proizvode od kravljeg mleka.
string(0) ""