Recepti
13.02.2022.

Bokvica uskolisna lekovitost i recepti

Koristi se kod oboljenja disajnih organa i upale alveola

Bokvica uskolisna (Plantago lanceolata), 100g

Narodna imena: Konjska rebra, mala bokvica, koncula, žilovlak, trputac.

Muška (uskolisna) bokvica je višegodišnja zeljasta biljka visoka 10-30 cm. Ima uspravnu stabljiku sa 5 uzdužnih brazdi. Listovi se nalaze pri osnovi stabljike, imaju kratku dršku, lancetastog oblika sa 3-7 paralelnih nerava, sa celim ivicama. Cvetovi su sakupljeni u gust cilindrični klas dug 2-5 cm. Cveta krajem proleća i za vreme leta. Nalazi se na livadama, šumama sa dosta svetla.
Upotrebljivi delovi biljke. Koren, listovi, seme.

Primena: 
Koristi se kod obolenja disajnih organa, plućne astme, upale plućnih alveola, kašlja, pa čak i tuberkuloze. Čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka. Koristi se kod uboda insekata ili ujeda zmije, kod rana koje teško zarastaju, čak i otvorenih, ogrebotina, posekotina, uboda osa, kod ugriza besnih pasa. Pomaže kod gušavosti, tromboze, oboljenja jetre i bešike.

Recepti:
- Čaj: 
Jednu punu malu kašiku listova popariti sa četvrt litre vode i ostaviti da odstoji kratko vreme. 
- Čajna mešavina: 
Jednu punu malu kašiku mešavine istih delova lista bokvice i timijana popariti sa četvrt litre vode. 
- Oblog od listova: 
Oprani sveži listovi uskolisne ili širokolisne bokvice se na dasci izgnječe oklagijom tako da se od njih dobije kaša koja se potom upotrebljava za oblaganje. 
- Sirup, prvi način: 
Dve pune pregršti opranih listova bokvice samleti u mašini za mlevenje mesa. U dobijenu kašu dodati malo vode da se masa ne bi slepila, zatim 300 g nerafinisanog šećera i 250 g pčelinjeg meda. Stalno mešajući, masu za sirup kuvati sve dotle dok se ne pretvori u gustu tečnost kojom se, dok je još topla, pune staklenke. Ove treba čuvati u frižideru. 
- Sirup, drugi način: 
U teglu za zimnicu naizmenično stavljati po sloj opranih listova bokvice i nerafinisanog šećera. Sve dobro nabiti. Ostaviti masu da se slegne. Sledećeg dana teglu dopuniti novim slojevima listova i šećera koje treba stavljati sve dok ima mesta. Na zaštićenom mestu u bašti iskopati rupu i u nju staviti teglu zatvorenu sa tri ili četiri sloja pergamenta. Teglu poklopiti daskom, pa dasku pričvrstiti kamenom. Sve to potom zatrpati zemljom, ali tako da se daska i kamen mogu videti. Pod uticajem ravnomerne toplote koju zemlja oslobađa, šećer i listovi će se vrenjem pretvoriti u sirup. Posle otprilike tri meseca, teglu izvaditi iz zemlje, sok iscediti u sokovniku (ne kroz platno), jednom ga dobro prokuvati i njime napuniti staklenke sa patent-zatvaračima. Ako ne možete da sprovedete ovaj način dobijanja sirupa vrenjem, teglu ostavite na suncu ili blizu grejnog tela, gde treba da stoji sve dok se na dnu ne stvori sirup. I ovaj sirup se jednom dobro prokuva.

Slični članci

04.
Jun.
2023.
Recepti
Eterično ulje anisa se koristi kao antiseptik, sedativ, insekticid i sredstvo za ublažavanje grčeva
27.
May.
2023.
Recepti
Ima mnoga korisna svojstva za zdravlje, uključujući poboljšanje metabolizma i povećanje energije. Bogat je antioksidantima, koji štite ćelije o...