Novosti
06.02.2022.

Lotus je i na nebu i na zemlji i u vodi

Istočnjački pristup za zdraviji život

Vrlo cenjen koren azijskog vodenog ljiljana, opran, rezan i sušen na suncu. Tradicionalna zdrava hrana. Jednostavno ga namočite da odstoji i dodajte u kuvana ili pržena jela, supe, čorbe.. (Vodu za namakanje iskoristite za čaj ili supu). Kremast je i glatke ali ipak hrskave teksture.

Deluje kod alergija, prehlada, upale sinusa, izbacivanja sluzi iz organizma, za ublažavanje kašlja i izbacivanja viška tečnosti.

Rizom, ili "koren" lotusa je delikatesno u jelo kuhinjama Dalekog Istoka, Orijenta, već više od milenijuma. Njegov blagi ukus se dobro kombinuje sa većinom povrća, a hruskava tekstura tanko narezanih kolutova je privlačna i u kuvanim i duboko prženim jelima, sa ili bez testa.

Mitoku Lotus Root Slices (Kiriboshi Renkon) se proizvodi vrlo jednostavno - rezanjem svežeg korena i sušenjem na zimskom suncu. Žanje se samo u jesen i zimu. Pa i tada, svež lotosov koren je teško naći - čak i kada je u sezoni. U Japanu, koren lotosa odavno se smatra jednim od najcenjenijih, čak lekovitih povrća. Koren raste u dubokom blatu u još uvek čistim jezerima Japana. Lotus jedina biljka na svetu koja zapravo raste u sva tri elementa: zemlji (blato), vodi i na vazduhu. Njegovi cvetovi su simbol lepote i dugovečnosti na celom Dalekom Istoku.

Ali obratite pažnju: Osušeni lotus najverovatnije će biti izbeljen, hemijski tretiran. Makrobiotičari, pre kupovine uverite se najpre da na paketu stoji oznaka koja kaže "neizbeljivan" - "unbleached".

Način pripreme:

Jedan kolut korena potopiti u dva decilitra hladne vode tokom oko dva sata. Nakontoga kuvati ga oko deset minuta za čaj ili ga pripremati sa ostalim povrćem. Kao začin dodati šoju ili tamari soja sos.

Zdravija hrana 1111111111223
Povoljno deluje kod alergija, prehlada, upale sinusa, izbacivanja sluzi iz organizma, z...
1.195,00 RSD

Ostavi komentar

Slični članci

22.
May.
2022.
Novosti
Napravljen od čilija sazrelog na suncu, spreman za upotrebu sa pečenim ili hladno rezanim mesom, ćevapom ili bilo kojem vašem omiljenom jelu.
22.
May.
2022.
Novosti
Riblji sos je zapravo tečni začin napravljen od ribe ili krila koji su obloženi solju i fermentisani do dve godine. Koristi se kao osnovni začin u kuhinji is...
16.
May.
2022.
Novosti
Proteini iz surutke se porede sa proteinima majčinog mleka i preporučuju se onima koji su alergični na proizvode od kravljeg mleka.
string(0) ""