Novosti
06.02.2022.

Lotus je i na nebu i na zemlji i u vodi

Istočnjački pristup za zdraviji život

Vrlo cenjen koren azijskog vodenog ljiljana, opran, rezan i sušen na suncu. Tradicionalna zdrava hrana. Jednostavno ga namočite da odstoji i dodajte u kuvana ili pržena jela, supe, čorbe.. (Vodu za namakanje iskoristite za čaj ili supu). Kremast je i glatke ali ipak hrskave teksture.

Deluje kod alergija, prehlada, upale sinusa, izbacivanja sluzi iz organizma, za ublažavanje kašlja i izbacivanja viška tečnosti.

Rizom, ili "koren" lotusa je delikatesno u jelo kuhinjama Dalekog Istoka, Orijenta, već više od milenijuma. Njegov blagi ukus se dobro kombinuje sa većinom povrća, a hruskava tekstura tanko narezanih kolutova je privlačna i u kuvanim i duboko prženim jelima, sa ili bez testa.

Mitoku Lotus Root Slices (Kiriboshi Renkon) se proizvodi vrlo jednostavno - rezanjem svežeg korena i sušenjem na zimskom suncu. Žanje se samo u jesen i zimu. Pa i tada, svež lotosov koren je teško naći - čak i kada je u sezoni. U Japanu, koren lotosa odavno se smatra jednim od najcenjenijih, čak lekovitih povrća. Koren raste u dubokom blatu u još uvek čistim jezerima Japana. Lotus jedina biljka na svetu koja zapravo raste u sva tri elementa: zemlji (blato), vodi i na vazduhu. Njegovi cvetovi su simbol lepote i dugovečnosti na celom Dalekom Istoku.

Ali obratite pažnju: Osušeni lotus najverovatnije će biti izbeljen, hemijski tretiran. Makrobiotičari, pre kupovine uverite se najpre da na paketu stoji oznaka koja kaže "neizbeljivan" - "unbleached".

Način pripreme:

Jedan kolut korena potopiti u dva decilitra hladne vode tokom oko dva sata. Nakontoga kuvati ga oko deset minuta za čaj ili ga pripremati sa ostalim povrćem. Kao začin dodati šoju ili tamari soja sos.

Sačuvano u omiljne
Zdravija hrana 1111111111223
Povoljno deluje kod alergija, prehlada, upale sinusa, izbacivanja sluzi iz organizma, z...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.765,00 RSD

Slični članci

07.
Apr.
2024.
Novosti
Veoma je moćan antioksidans (sadrži karotin i katehin) jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih ob...
07.
Apr.
2024.
Novosti
Važno je istaći da je ogromna razlika u efikasnosti izmedju sintetičkog i prirodnog vitamina C. Prirodni C vitamin je onaj koji dobijamo direktno iz biljaka ...