Novosti
06.10.2021.

Pasji trn koji leči od sto bolesti

Oblepiha je prepuna vitamina C i A

OBLEPIHA, pasji trn (Hippóphae rhamnoídes L. Elaeagnaoeae) je razgranati, trnoviti grm, koji raste širom Evrope i u područjima Azije sa umerenom klimom. Plodovi su zlatno-žute ili narandžaste boje. Jestivi mesnati plodovi nalaze se na vrlo kratkim peteljkama, te se stvara utisak da su “oblepili grane“, te stoga ovu biljku u Rusiji, gde je veoma popularna, nazivaju „oblepiha“.

Samonikli pasji trn sadrži više vitamina i drugih korisnih materija nego kultivisani, a odlikuje ga trnovitost i potpuno odsustvo peteljki.

U Rusiji se pasji trn od davnina smatra plodom koji leči „od sto bolesti“. U XVII veku, tokom osvajanja Sibira, ruski kozaci koji su dospeli u surove ruske predele bez neophodnih lekova, lečili su se i jačali zdravlje upotrebom ove biljke.

Pasji trn je široko rasprostranjen u umerenoj klimi Evroazije, na Kavkazu, u istočnom i zapadnom Sibiru, Zabajkalju, Mongoliji, Indiji i Kini.

Zbog lekovitih svojstava oblepihe, u fitoterapiji koriste se plodovi, seme, listovi, kora i mladi izdanci. Po svojim svojstvima pasji trn-oblepiha je jedinstvena biljka.

Naime, oblepiha je jedina biljka na svetu koja u sebi sadrži sve esencijalne (3, 9, 6 i 7) masne kiseline. Poseduje mnogostruko veći sadržaj karotenoida od šargarepe (za koju se smatra da je najbogatija), a po sadržaju askorbinske kiseline je ispred mnogih drugih tradicionalno poznatih biljaka (limun, šipurak), te je zasigurno najbogatiji prirodni izvor vitamina C. Kuriozitet predstavlja činjenica da je nivo serotonina („hormona sreće“) u pasjem trnu čak hiljadu puta veći nego u bananama ili čokoladi.

Plodovi oblepihe bogati su vitaminima – A, B1, B2, B3, B6, B9, C, PP, E pektinom, belančevinama, a sadrže i tanine, organske kiseline, fitoncide. Fitoncidi se još nazivaju „prirodnim antibioticima“.

Njihova upotreba je bezbedna i bez posledica koje mogu da prouzrokuju antibiotici dugotrajnom upotrebom.

Uz odgovarajući način života, i pravilnom ishranom, fitoncidi značajno utiču na kvalitetno poboljšanje imunog odgovora organizma.

Oblepiha pospešuje rad metabolizma, jača zidove krvnih sudova i čini ih elastičnim, poseduje antioksidantna svojstva.

Bogat nivo vitamina čini snažnu potporu u slučaju avitaminoze, anemije, a zbog idealno izbalansiranog odnosa vitamina koje sadrži, koristi se kao podrška u tretmanu bolesti oka.

Askorbinska kiselina koja se sadrži u plodovima ob lepihe jača imunitet, poboljšava stanje kod anemije, uravnotežava lučenje žuči, eliminiše upalne procese, poboljšava proces varenja hrane, regeneriše štitnu žlezdu, poboljšava stanje jetre kao i drugih unutrašnjih organa. Vitamin C u kombinaciji sa antioksidansima ubrzava zarastanje rana kao i proces epitalizacije tkiva.

Pasji trn je bogat natrijumom, kalijumom, kalcijumom i fosforom. Ovi elementi su neophodni u procesu stvaranja novih ćelija i podržavaju fiziološke funkcije čitavog organizma.

Takođe učestvuju u stvaranju bazne sredine u organizmu. Potrebno je podsetiti da je u baznoj sredini razvoj i egzistencija gljivica, (uključujući candida albicans i sl patogenih bakterija npr. echerichia coli i parazita otežana, stoga je oblepiha veoma popularno i delotvorno sredstvo narodne medicine u svim slučajevima infektivnih oboljenja.

Tiamin i riboflavin u plodovima oblepihe normališu rad nervnih ćelija i blagotvorno utiču na stanje celokupnog nervnog sistema. Visok sadržaj vitamina E u kombinaciji sa antioksidansima dozvoljava da se procesi regeneracije u organizmu intenzivno odigravaju.

 

Za proizvod CELEBNAJA OBLEPIHA kapsule, katedra za farmakognoziju Farmaceutskog fakulteta univerziteta u Beogradu navodi stručno mišljenje u kome stoji da tradicionalna medicina koristi plodove oblepihe u različite svrhe: kod groznice, kašlja i prehlade, bolesti jetre, poremećaja cirkulacije, inflamacije, ishemijske bolesti srca (angina pektoris), za bolje varenje, kao laksativ, čišćenje krvi i tretman tumoroznih promena (posebno želuca i ezofagusa).

Ne samo da plodovi pasjeg trna imaju hranljivu vrednost, već su svi delovi biljke izvor hranljivih i bioaktivnih sastojaka: sterola, terpenoida, fenola, tanina, masnih kiselina, vitamina (vitamin E, C, karotenoida) i mineralnih sastojaka.

Flavonoidi (glikozidi kvercetina, kemferola miricetina, kao i najzastupljeniji aglikon izoramnetin nalaze se u plodu), zajedno sa fenolkarbonskim kiselinama (u plodu prisutne galna, protokatehinska, P-kumarna, ferulinska, P-hidroksibenzojeva i elagna kiselina) su najznačajniji polifenoli u listovima i plodovima.

Značajan je sadržaj kalijuma, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, natrijuma, mangana i selena, posebno visok sadržaj vitamina C, kao i vitamina A, E i B kompleksa.

Preko 40 različitih isparljivih sastojaka se nalazi u plodu. Kora, stabljika i perikarp ploda sadrže redak 5-hidroksistriptamin koji u organizmu ima ulogu neurotransmitera. Pored zasićenih i nezasićenih masnih

kiselina, oblepiha sadrži karotenoide, tokoferole i fitosterole, takođe oblepiha je izvor jedinog prirodnog ulja koje sadrži omega-3,6,7 i 9 nezasićene masne kiseline.

Prisutni karotenoidi (alfa-, beta- i gama-karoten, likopen, zeaksantin, zeaksantin diplamitat i beta-kriptoksantin palmitat) u plodu su značajni kod bolesti koje su povezane sa starenjem (npr. degeneracija makule). Vitamin C, karotenoidi i flavonoidi iz ploda su najznačajniji antioksidansi u ekstraktima ploda.

Dosadašnja ispitivanja su pokazala antimikrobnu, gastroprotektivnu, antioksidativnu, antitumorsku, radioprotektivnu, kao i inhibiciju agregacije trombocita, zatim protektivni efekat na jetru i srce.

U klinčkim studijama su dokazani pozitivni efekti na agregaciju trombocita, degeneraciju retine, i noćno znojenje kod žena u menopauzi.

 

KADA SE PRIMENjUJE I KOME SU NAMENjENE CELEBNAJA OBLEPIHA KAPSULE:

Proizvod CELEBNAJA OBLEPIHA namenjen je deci i odraslima sa ulogom da koriguje poremećene funkcije organizma, usled dejstva toksičnih agenasa virusa i bakterija, kao i da podrži i poboljša fiziološke i metaboličke procese u organizmu.

Preparati oblepihe poseduju brojna korisna svojstva u funkcionisanju kardiovaskularnog sistema. Flavonoidi pasjeg trna sprečavaju oštećenje krvnih sudova izazvano hipertenzijom.

Konzumiranjem preparata plodova oblepihe, sprečava se oštećenje miokarda nastalo ishemijom. Eksperimentalna istraživanja su pokazala da se pod uticajem antioksidanasa pasjeg trna povećavaju adaptacione sposobnosti kardiovaskularnog sistema na račun stabilizacije njegovih funkcionalnih pokazatelja (brzine pulsa i arterijskog pritiska), a povećava se i adaptacioni potencijal celog organizma.

Plodovi pasjeg trna poboljšavaju krvnu sliku i smanjuju rizik pojave tromba, smanjuju nivo holesterola, povećavaju otpornost organizma narušenu zračenjem elektronskih uređaja).

Oblepiha je nezamenljiv izvor neophodnih elemenata namenjen slaboj i često bolesnoj deci, deci koja borave u dečjim kolektivima, i koja su sklona upalama uha, grla i oka.

Oblepiha ispoljava visok stepen efikasnosti kada je potrebna dodatna energija nakon preležanih težih bolesti. Takođe, koristi se u prevenciji virusnih, bakterijskih i autoimunih oboljenja. Oblepiha kapsule pružaju podršku organizmu u toku hemio i radio terapije. Oblepiha kapsule se mogu koristiti u slučajevima anemije, opšte slabosti, zamora i stresa.

Zbog prirodno uravnoteženog odnosa vitaminai minerala, oblepiha kapsule su prvi izbor suplementacije, koja u značajnoj meri prevazilazi upotrebu sintetskih vitamina.

Oblepihu mogu da koriste deca koja borave u dečijim klektivima sklona upalama uha, grla, nosa i oka.

Alergije, iscrpljenost, hronični umor, stres  su stanja u kojima se takođe koriste oblepiha kapsule.

Sačuvano u omiljne
Lekovito bilje 1111111111474
Suplementacija ishrane Ruskim kedrovim uljem u želatinskim soft gel kapsulama jača imun...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.190,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Lekovito bilje 1111111111471
Najbogatiji izvor karotenoida i prirodni multivitaminski kompleks namenjen deci i odras...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.183,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Čajevi i napici 8606108480083
IMUNORM čaj u obliku briketa je njegov prvi i najbolji pomoćnik u zaštiti vašeg imunite...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.085,00 RSD

Slični članci

07.
Apr.
2024.
Novosti
Veoma je moćan antioksidans (sadrži karotin i katehin) jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih ob...
07.
Apr.
2024.
Novosti
Važno je istaći da je ogromna razlika u efikasnosti izmedju sintetičkog i prirodnog vitamina C. Prirodni C vitamin je onaj koji dobijamo direktno iz biljaka ...