Novosti
22.09.2021.

Sirovi neflitrirani med iz Sibira

Prirodni med iz najčistijeg dela planete

Po čemu je med od heljde poseban?

Kada uzmete teglu meda, verovatno očekujete da će biti slatkog ukusa i svetlo žute boje. To svakako nije med od heljde, jer je jedan od tamnijih proizvedenih meda i ima snažan ukus. Ne izgleda i nema ukus poput uobičajenih sorti poput meda od bagrena ili meda od lipe. Mnogi ovaj tamni med uporedjuju sa melasom. Neki opisuju ukus kao sladni ili karamelni ili orašasti, ali se i dalje veoma razlikuje od ukusa lakih vrsta meda. Ponekad ćete videti med od heljde tamno ćilibar sa crvenom nijansom, ali češće ima boju koja se kreće od crne do tamno ljubičaste. To je zato što je većina cvetova heljde tamne boje, pa i med proizveden iz njega taman. Heljda cveta u severnoj klimi koja je vlažna i hladna, prirodno se nalazi u zemljama poput Rusije, Kine i Kanade. Slavuj sirovi med od heljde je iz najčistijeg dela planete. Iz Sibira.
Heljdin med svakako nije redak, ali se ne proizvodi u velikim količinama kao sorte meda poput bagremovog ili lipovog zbog kraće sezone cvetanja heljde koja traje samo 60 dana, kao i zbog činjenice da mali cvetovi biljke dovode do manjeg prinosa nektara i meda . Odatle i nešto viša cena na tržištu.
Ukratko, ovo je med za poznavaoca i veoma je cenjen zbog mnogih zdravstvenih koristi. 

Heljdin med u kuhinji i u ishrani

Med od heljde izuzetno dobro uklapa sa mnogim namirnicama. Njegov ukus i gusta tekstura čine ga idealnom zamenom za javorov sirup, savršen za prelivanje po palačinkama i francuskom tostu. Odličan je u marinadama i umacima za roštilj. Pruža kontrapunkt pri prelivanju slatkih deserta poput sladoleda ili smrznutog jogurta, dodaje sasvim novu dimenziju keksu, hlebu. Može da se suprotstavi ukusima jakih sireva poput kozjeg ili plavog sira. Mnogi pivari ga čak koriste i za pravljenje piva ili medovine.
Kao i kod većine meda, heljdin med ima malu nutritivnu vrednost, iako je bez glutena. Ima dosta ugljenih hidrata zahvaljujući prirodnim šećerima (više fruktoze nego glukoze, što znači da se sporije kristališe od svetlijih sorti). Sadrži više gvožđa, magnezijuma, cinka i bakra od većine sorti meda. Med od heljde je „zdravija“ zamena za šećer, ali sadrži dovoljno ugljenih hidrata i kalorija te ga treba konzumirati umereno.
Hrani donosi jedinstven ukus i dosta ljudi uživa u njoj direktno iz tegle, ali stvarne prednosti meda od heljde povezane su sa zdravljem.

Zdravstvene prednosti meda od heljde

Kada imate jak kašalj, obično posežete za lekom protiv istog. Studije, međutim, pokazuju da bi bilo bolje da posegnete za teglom meda od heljde.
Istraživanja (i široko rasprostranjeno iskustvo) dokumentuju činjenicu da je ovaj med posebno efikasan u lečenju kašlja kod dece mlađe od 18 godina. Jedna studija je uporedila rezultate lečenja dece sa sirupima protiv kašlja i lečenja medom od heljde. Ukratko, med je znatno nadmašio lekove . Na kraju i Američka akademija porodičnih lekara preporučuje med od heljde kao prvi tretman za kašalj kod dece.
https://www.aafp.org/afp/2012/0715/p153.html

Naučno je dokazano da tamni medovi poput heljde i manuke sadrže više antioksidativnih jedinjenja od svetlih sorti, a heljda je najbolja u grupi sa više antioksidanata i makronutrijenata od bilo koje druge sorte. Čak i od manuke. Evo istraživanja na tu temu.
https://www.sciencedaily.com/releases/1998/07/980708085352.htm

Visok nivo polifenola, čini ga dobrim oružjem protiv visokog holesterola i visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti i anemije. Antioksidansi se bore protiv štete koju slobodni radikali vremenom nanose telu jačanjem imunološkog sistema. Odličan je za želučane tegobe, infekcije.

Takodje je dobar u lečenju rana i opekotina, jer rezultati studija pokazuju da med od heljde (poput drugih tamnih medova) zaustavlja rast bakterija i gljivica u ranama upijajući višak vode na koži. To je isti razlog što med od heljde pravi dobre rezultate i pri tretmanu kože.

Postoji jedno važno upozorenje koje treba dodati. Skoro sve zdravstvene prednosti heljde i drugog meda zavise od upotrebe nefiltriranog, sirovog meda, a ne od visoko prerađenih verzija. Kada je sirovi med pasterizovan i jako filtriran, ima duži vek trajanja i sporije kristališe - ali većina važnih komponenti u medu se gubi. Polen i propolis prirodno se nalaze u sirovom medu i oni su odgovorni za medicinske prednosti meda. Kada ih filtrirate, uklonili ste zdravstvene razloge za konzumiranje meda.
Kada kupujete med od heljde, potražite proizvode koji navode „sirovi, nefiltrirani med od heljde“. 

Sačuvano u omiljne
Proizvodi na bazi meda 8606109176619
Odličan protiv visokog holesterola i anemije. Preporučuje se za želudačne tegobe, infek...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.299,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Proizvodi na bazi meda 9421021240106
Manuka med može pomoći kod: Psorijaze; upale grle, uva, sinusa; prehlade; Rana i ulku...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.799,00 RSD

Slični članci

07.
Apr.
2024.
Novosti
Veoma je moćan antioksidans (sadrži karotin i katehin) jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih ob...
07.
Apr.
2024.
Novosti
Važno je istaći da je ogromna razlika u efikasnosti izmedju sintetičkog i prirodnog vitamina C. Prirodni C vitamin je onaj koji dobijamo direktno iz biljaka ...