Novosti
29.08.2021.

Biljka sa najviše vitamina C

Acerola je imuno booster

Acerola je žbunasta voćka koja potiče iz tropskih oblasti zapadne hemisfere. Iako njeni plodovi prilično liče na trešnju, to nije vrsta trešnje. Plodovi acerole su prijatnog ukusa, bogati vitaminom C i koriste se odavno u tradicionalnoj medicini, a poslednjih decenija sve više i u obliku suplemenata (najčešće praha).

Acerola je najpoznatija po izuzetnom bogatstvu vitaminom C. Zbog toga se često koristi u prevenciji prehlada i gripa, radi poboljšanja imuniteta. Takođe se koristi i kao prirodni antioksidans. Acerola je prirodni astringent, pa po tvrdnjama komplementarne medicine može da pomogne u ublažavanju određenih digestivnih problema, kao i problema sa kožom. Komplementarna i tradicionalna medicina takođe koriste acerolu kao sredstvo protiv proliva, protiv gljivica, za poboljšanje fizičke kondicije (kod atletičara), protiv depresije, kao i za uklanjanje fleka sa kože.
Acerola se na našem tržištu najčešće nalazi u obliku suplemenata, zato što je to najbolji način da se očuva (sveža voćka acerole ne može dugo da stoji), tako da se može naći u obliku praha, kapsula i tinkture, ali je acerola u prahu najpopularnija. Dobija se od dehidrirane sveže voćke i može se dodavati u razne napitke, smutije, sokove i druge stvari.
Istraživanja koja su ispitivala voće koje sadrži vitamin C pokazala su da je acerola u samom vrhu - ima više vitamina C i od pomorandži i od jagoda. Bogata je takođe i vitaminom A. Pored vitamina A i C, acerola sadrži i kalcijum, gvožđe, vitamine B1, B2 i B3, kao i fosfor.
Nedavna istraživanja su takođe potvrdila da je acerola veoma bogata antioksidansima.

Sačuvano u omiljne
Superfood 1111111111146
Biljka sa najviše vitamina C.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.390,00 RSD

Slični članci

07.
Apr.
2024.
Novosti
Veoma je moćan antioksidans (sadrži karotin i katehin) jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih ob...
07.
Apr.
2024.
Novosti
Važno je istaći da je ogromna razlika u efikasnosti izmedju sintetičkog i prirodnog vitamina C. Prirodni C vitamin je onaj koji dobijamo direktno iz biljaka ...