Novosti
16.08.2021.

Starogrčki melem je mastiha

Rešava želudac

Istorija

Starogrčki i latinski lekari, poput Hipokrata, Galinosa i Dioskurida, otkrili su lekovita svojstva mastihe, koju su nazvali „smola od lentiska“.

Tokom vizantijskog perioda, mastiha je bila jedna od retkih izvoznih luksuznih roba u Carigradu, donoseći 120.000 zlatnika u carsku blagajnu guvernera ostrva.

Prelazak Genovesea sa Hiosa (1346-1566) sistematizovao je trgovinu mastihom, otvarajući tržišta na istoku i zapadu. Mastiha putuje u Jerevan, Kipar, Rodos, Veneciju i London, gradove u kojima su se mešale civilizacije, ljudi, religije i ukusi.

Tokom perioda Otomanskog carstva, Masticohoria (sela koja proizvode mastihe) proživljavala su period velikog perioda prosperiteta, iako su bila obavezna da pošalju najkvalitetnije mastihe u Carigrad, pri čemu je sultanov harem bio najistaknutiji primalac .

Drvo

Drvo mastiha ili lentisk je zimzeleni grm, visok 2-3 metra, čak i 5 metara u zrelom dobu. Životni vek mu je više od 100 godina, ali ne može proizvesti mastihu pre pete ili šeste godine svog života. Maksimalni prinos dostiže nakon petnaeste godine.

Drveće mastiha i slične sorte ove porodice drveća bitan su deo vegetacije tipa makui koja se nalazi u mediteranskim zemljama, ali samo na drvetu Hios i priroda nudi te dragocene "suze" mastihe.

Uzgoj

Sredinom januara i tokom februara orezuju se donje grane kako bi stablu dali specifičan oblik i stvorili prolaze za cirkulaciju vazduha i svetlosti, kao i za sušenje smole. Pre procesa rezbarenja drveća i sakupljanja mastihe, tlo oko debla mora biti oslobođeno drugih biljaka. Tako će se od sredine juna do početka jula izvršiti čišćenje i ravnanje tla tako da se svaki plod koji padne na zemlju mogao lako prikupiti.

"Kentos", kako se naziva urezivanje malih ožiljaka na kori lentiska, najvažnija je faza u proizvodnji mastiha. Počinje u julu i traje tokom avgusta, dok ponekad može biti više rezbarija do kraja septembra.

Od 1997. godine Chios mastiha je identifikovana kao zaštićena oznaka proizvoda porekla (ZOP), podložna Uredbi Evropske unije br.123/1997 (L0224/24-1-97) i registrovana je na relevantnoj listi zajednica ZOP proizvodi.

Opšti podaci

Aktivni sastojak: prirodna smola Chios Mastiha (Pistacia Lentiscus var. Chia).

Indikacije: Chios Mastiha doprinosi iskorenjivanju Helico-bakterije pilori (uzročnika stvaranja čireva), ublažavanju žgaravice i problema sa varenjem. Chios mastiha doprinosi oralnoj higijeni. Kontraindikacije: Nisu prijavljene.

Upotreba tokom trudnoće / dojenja: Nema podataka.

Interakcija sa lekovima ili supstancama: Nema podataka.

Doziranje: Odrasli, 2-4 tablete za žvakanje dnevno, 30 minuta pre obroka. Idealno je žvakati 4 tablete dnevno, 2 pre svakog obroka.

Neželjeni efekti: Nije bilo neželjenih efekata u dozama do pet grama dnevno tokom perioda do 6 meseci. Veće doze nisu korišćene u kliničkim studijama.

Svako pakovanje sadrži 40 tableta za žvakanje.

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Novosti
Napravite ekološki iskorak sa ECOEGG sredstvom za uklanjanje fleka! Spakovano u plastici 100% recikliranoj iz okeana, sa veganskom formulom na biljnoj...
21.
Apr.
2024.
Novosti
Ovaj inovativni, britanski ECOEGG 4u1 proizvod nije samo deterdžent, već moćna kombinacija deterdženta, omekšivača, izbeljivača na bazi kiseonika i sr...