Novosti
16.05.2021.

Blagodeti konopljinog proteina

Are you hemperience?

Proizvođači tretiraju seme i izbacuju veći deo ulja hladnim presovanjem. Ovim postupkom se uklanja značajna količina masti. Dobijeni semenski kolač se melje i proseje da bi se dobio protein konopljine prah.

Blagodeti:

Bogat je omega-6 i omega-3 masnim kiselinama, a jedna porcija od 30 grama i obezbeđuje do 3 g, uglavnom, nezasićenih masti. Tu je i 20 aminokiselina, od čega 9 esencijalnih i oko 8 g/100g vlakana. Protein konoplje je posebno bogat vitaminima E, magnezijumom, kalijumom, gvožđem, cinkom i vitaminima B.

Studija objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistri 2010. godine otkrila je da je najmanje 91% proteina u mlevenom semenu konoplje svarljivo. Ovakva lakoća varenja je verovatno posledica edestina i albumina koje sadrži. Telo relativno brzo razgrađuje ove određene proteine. Svakako je bolji izbor od većine drugih proteina biljnog porekla. Bez glutena je i lako se svari.

Proetin konoplje sadrži značajnu količinu arginina, aminokiseline koja proizvodi azotni oksid. Ovo je molekul gasa koji pomaže krvnim sudovima da se šire i opuštaju. Studija objavljena u časopisu Nutrition 2005. analizirala je 13.000 ljudi. Istraživači su otkrili da je veći unos arginina rezultirao nižim nivoima C-reaktivnog proteina (CRP). Poznat je kao marker upale, a veće količine povećavaju rizik od srčanih bolesti. Studija objavljena u Američkom časopisu za fiziologiju u novembru 2007. otkrila je da su pacovi hranjeni semenom konoplje doživeli smanjenje krvnog pritiska. Takođe su imali smanjenje rizika od stvaranja krvnih ugrušaka.

Može da pruži antioksidativne efekte. Ovo je nalaz studije objavljene u Food Chemistri 2018. Godine I mogu pomoći ako iate neuropatski bol

Sadrži značajan nivo gama-linolenske kiseline (GLA). Ovo je polinezasićena masna kiselina koja ima moguće antiinflamatorne efekte.

Slični članci

25.
Mar.
2024.
Novosti
mikronutrijentI organskih plodova kupine, maline, cvekle i stabljika celera. flavonoidi za bolji rad srca, vitamin C za jači imunitet i ...
17.
Mar.
2024.
Novosti
Lekovita dejstva đumbira: - protiv mučnine i povraćanja, regulisanje telesne težine i holesterola, ublažava upalu mišića, može pomoći kod osteoporoze,...