Novosti
09.05.2021.

Novo brašno na tržištu

Polba je kraljica žitarica

Prvi tragovi divlje polbe vode nas u 17000 god pre n.e, a najraniji tragovi od pitome polbe su nadjeni na Indijskom potkontinentu starosti oko 6000 pre n.e. Polba je bila sastavni deo staroegipatske kulture, i to kao glavni sastojak hleba i piva. U Evropu je donosi Julije cezar. Danas se uzgaja u Rusiji, Maroku i mediteranskom delu Evrope u čemu prednjači Italija koja je zaštitila i geografsko poreklo jedne podvrste ove žitarice od koje se pravi hleb Panne di Farro. U Holandiji se hleb od ove drevne žitarice tretira kao luksuzni proizvod u supermarketima. U prodavnicama zdrave hrane u Evropi se mogu naći cookie i špageti od ovog zrna.

U Rusiji je zovu i crni kavijar. Otporna je na vetrove i voli svetlost. Uzgaja se u regionu Volge i u centralnim i u severnim provincijama Rusije. Lokalni seljaci vole polbu jer se lako uzgaja i ne plaši se štetočina i bolesti. Polba se ne prska i ne tretira. Zato i daje tri puta manje prinosa po hektaru od pšenice belije.

Sve više se koristi i u mediteranskoj kuhinji (pogotovo u Grčkoj), jer usled visoke količine proteina, menja ili se kombinuje sa mesom u mnogim jelima (sarme, punjene paprike...).

Brašno od polbe je blago-slatkastog ukusa, fine mekoće i strukture sa vrlo malo glutena. Prirodni je imunostimulator, zbog povišene količine magnezijuma i cinka. Dobra je za dijete jer ima nisku kalorijsku vrednost i povišen nivo proteina i vlakana.

Sačuvano u omiljne
Brašno, mekinje i griz 8606109176527
Brašno od očišćene, posebno pripremljene drevne žitarice polba, mlevene na mlinu sa mli...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
144,00 RSD
Ušteda 20%
180,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Brašno, mekinje i griz 8606109176336
Brašno od očišćene, posebno pripremljene polbe mlevene na mlinu sa mlinskim kamenom. Zb...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.294,00 RSD

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Novosti
Napravite ekološki iskorak sa ECOEGG sredstvom za uklanjanje fleka! Spakovano u plastici 100% recikliranoj iz okeana, sa veganskom formulom na biljnoj...
21.
Apr.
2024.
Novosti
Ovaj inovativni, britanski ECOEGG 4u1 proizvod nije samo deterdžent, već moćna kombinacija deterdženta, omekšivača, izbeljivača na bazi kiseonika i sr...