Novosti
19.04.2021.

Organski med je vukomed

Čist i domaći organski med

Med sadrži 37 mineralnih materiјa (aluminiјum, bor, gvožđe, јod, kalciјum, siliciјum, magneziјum, mangan, bakar, nikl, kalaј, olovo, sumpor, hrom, cink i dr. ), skoro sve aminokiseline (17) koјe dolaze iz nektara i polena, broјne vitamine (B1, B2, B3, B6, B12, S, N, A, K, E, folna kiselina), organske kiseline i aromatične materiјe.

Mnogo je razloga za upotrebu meda jer je on u isti mah i hrana i lek. Koristimo ga redovno kako bi bolje podnosili fizičke i umne napore i kako bi telo osnažili i pomogli mu da se izbori sa raznoraznim izazovima savremene civilizacije.

Organski med znači izuzetno kvalitetan i zdrav med, zaštićene pčele i potpuno očuvanu životnu sredinu. U svetu postoji tek nekoliko hiljada pčelara koji su svoje pčele podvrgli metodama organske proizvodnje meda.

Vrlo strogi uslovi sertifikacije, ali i nemogućnost pronalaska adekvatnog prirodnog okruženja sprečili su čak i ambiciozne, vrlo iskusne pčelare da se u potpunosti upuste u ovu vrstu pčelarstva.

Ovakav med odlikuje kvalitet približan onom u konvencionalnoj proizvodnji, ali sa značajnom razlikom u kojem apsolutno svi nutritivni elementi imaju prirodno poreklo. Razlika u izgledu i kvalitetu na bilo koji drugi način ne bi trebalo da postoji.

Bitna razlika su i izazovi same proizvodnje. Osim nedovoljno dostupne literature i iskustva, izazov je pronaći organsko okruženje u kojem pčelinji pašnjaci nisu izloženi upotrebi nedozvoljenih hemijskih sredstava ili bilo kojoj drugoj vrsti zagađenja. Organske košnice moraju biti u organskom okruženju u radijusu od čak pet kilometara.

Pčele se prema organskim principima ne smeju hraniti veštačkom prehranom, pod kojom se podrazumeva i šećer, bez obzira da li je on organskog porekla.

Organsku proizvodnju meda takođe odlikuje i potpuni izostanak pasterizacije, proces kojim se med izlaže do 70 celzijusovih stepeni kako bi mu se povećala trajnost, tečno stanje i uklonili mikroorganizmi.

Slični članci

30.
Mar.
2025.
Novosti
Ultra čisto, visoko koncentrovano, sveže riblje ulje sitnih inćuna iz južnog Pacifika.
30.
Mar.
2025.
Novosti
Koriste se dve vrste organskih oblika magnezijuma (glukonat i taurinat) koji su fokusirani na postizanje najbolje moguće apsorpcije.
23.
Mar.
2025.
Novosti
Kombuha je fermentisani napitak dobijen procesom simbiotske fermentacije crnog ili zelenog čaja uz pomoć SCOBY kulture (Simbiotic Culture of Bacteria and Yea...