Novosti
11.04.2021.

Kokos puter je melem za dušu

I slan i sladak i tonik za lice - genijalni kokos puter

O kokos puteru

Zbog velikog sadržaja visokokvalitetnih nutrijenata, naročito nezasićenih omega 3 i omega 6 masnih kiselina, puteri od celog zrna se preporučuju svima koji žele da sačuvaju zdravlje uživajući u vrhunskim ukusima. Odavno je poznato da pomenute masti dobro utiču na mozak, podmlađuju kožu i organizam uopšte. Pored masti, tu su i složeni ugljeni hidrati koji se lako vare i daju energiju, čitav spektar  različitih minerala, vitamina, kao i vlakna. Konzumiranjem biljnih putera mogu se uneti značajne količine kvalitetnih proteina bez mnogo truda oko žvakanja, što pogoduje starijim osobama.

Uputstvo za upotrebu:

Pre upotrebe poželjno je izmešati a ponekad čak i zagrejati da bi se lakše  koristio. Na površini se ponekad izdvaja ulje a sve zbog toga jer je proizvod prirodan. U zavisnosti od temperature i vlažnosti može biti mekan, tečan i tvrd.  Kokosovo ulje je odavno poznato po svojoj lekovitosti i najveći je sastavni deo putera.  Kao i druga biljna ulja je  zapaljivo, tako da treba biti obazriv prilikom zagrevanja. U mikrotalasnoj pećnici ga ne treba držati duže od desetak sekundi.  Ako puter zagrevate u originalnoj staklenoj ambalaži, obavezno skinite metalni poklopac. Kokosov puter nije potrebno čuvati u frižideru. Potpuno je stabilan na sobnoj temperaturi ako nije izložen sunčevoj svetlosti.

Način upotrebe:

Ljubitelji kokosa mogu uživati tako što će ga mazati na hleb i kombinovati sa džemom, medom, tahinijem i koristiti ga kao preliv za voćne  salate.  

Odličan je dodatak za testa i čest sastojak u istocnjačkim kuhinjama jer se dodaje u kari ili supe. Predivan je namaz  za pečenu piletinu i sjajan kad je pomešan sa semenom maka. Može se dodavati u muslije, ovsenu kašu, prelivati po kokicama. Umesto mleka se može dodati u kafu, šejkove i vruć kakao.

Najjednostavniji napitak koji se može napraviti od kokosovog putera je kokosovo mleko. U blender sipajte  toplu vodu i po sopstvenom ukusu dodajte kokosovog putera dok ne postignete željenu gustinu. Ako želite  možete u napravljeno mleko dodati zaslađivač po želji, med, vanilu ili začinsko bilje.  U  frižideru ga možete čuvati par dana.

Urme punjene kokos puterom su jednostavna i zdrava  poslastica koja se može spremiti za samo par minuta. 

Sladoled od  zaledjene banane i meda se pravi tako što zaledimo dobro zrelu bananu  prethodno iseckanu na kolutiće, ubacimo je u malo jači blender, dodamo kašičicu  kokos putera  i zasladimo medom. Sve zajedno izblendamo i to je to!

Na sličan naćin se pravi i čoko - kokos puding. Dve zrele banane, dve supene kašike kakao praha, tri kašike kokos putera, jedna kafena kašičica meda i jedna kašičica kokos brašna se zajedno izblenda i zasladi steviom ili nekim drugim zaslađivačem po ukusu.  

Namaz koji se može koristiti kao majonez se pravi tako što se u blenderu  dobro izmiksaju  ½ šolje  kokosovog putera, ½ šolje tople vode, ¼ šolje  ekstradevičanskog maslinovog ulja, 3-4 čena belog luka  i  malo morske soli. Ostavite u frižider  na pola sata.

Kozmetička upotreba:

Kokosov puter se može koristiti i kao prirodan skidač šminke ili  maska za lice.  Ako mu se doda malo himalajske morske soli može da posluži kao piling za kožu. Dve kašike kokos putera pomešane sa jednom kašičicom ekstradevičanskog maslinovog ulja fantastično hidriraju suvu kožu laktova, kolena, pa čak i usana.  Puter pomešan sa malo morske soli ili sode bikarbone se može koristiti za izbeljivanje zuba. 

Sačuvano u omiljne
Ulje i sirće 8606018800537
Zanimljivo je da je kokosovo ulje, posle majčinog mleka, najbogatiji izvor laurinske ki...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.035,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Proteini i fitness 8606107374826
Kokos je bogat proteinima, dijetalnim vlaknima i zdravim masnim kiselinama. Protein dob...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
240,00 RSD

Slični članci

07.
Apr.
2024.
Novosti
Veoma je moćan antioksidans (sadrži karotin i katehin) jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih ob...
07.
Apr.
2024.
Novosti
Važno je istaći da je ogromna razlika u efikasnosti izmedju sintetičkog i prirodnog vitamina C. Prirodni C vitamin je onaj koji dobijamo direktno iz biljaka ...