Pasta sos od ljute paprike Sunchang Gochujang
Sunchang Gochujang

Pasta sos od ljute paprike Sunchang Gochujang

Šifra artikla: 1111111111885
Tradicionalni korejski slatko pikantni sos. Odličan za varenje.
1.750,00 RSD
1.750,00 RSD
1.750,00 RSD
Ušteda: 0,00 RSD
Obavesti me o sniženju
  • 1000g
Količina: 1 Kom
2
1
Sačuvajte u listi želja
Autentični fermentisani korejski Gochujang pikantan i sladak sos. Savršeno izbalansirani spoj slatke, pikantne i slane arome. Gochujang se može koristiti kao sos za umakanje ili marinada. Gochujang je jedna od najčešće konzumiranih namirnica kod Korejaca i može se koristiti samo kao začin ili dodatak u kuku, bančanu. Takodje, odličan je uz školjke, ribu ili piletinu. Sunčang se nalazi u jugozapadnom regionu Koreje gde su visoke temperature i vlažnost koja je pogodna za fermentaciju gočujanga. Pored toga, karakteristična godišnja doba i temperaturne razlike između dana i noći pomažu u uzgoju visokokvalitetnih crvenih paprika sa umerenim nivoom začinjenosti. Sunchang gochujang se uživao na kraljevskom dvoru. Predstavljen kao lekovita hrana u medicinskim novinama, a njegove recepte su zabeležili kraljevski lekari tokom dinastije Chosun. Ovo pokazuje da je Sunchang gochujang stekao popularnost ne samo zbog svog ukusa već i zbog svojih lekovitih efekata. Jedan od glavnih sastojaka gochujang-a je meju koji se pravi od kuvanog zrna soje i neglutinskog pirinča u odnosu 6:4. Ova mešavina se zatim plete slamom, a potom suši 2-3 meseca. Gochujang se pravi od meju praha pomešanog sa sladom, solju, pirinčanim brašnom i crvenom paprikom u prahu. Tipičan recept za gochujang je 25% crvene paprike u prahu, 22,2% glutinoznog pirinča, 5,5% meju praha, 12,8% soli, 5% slada i 29% vode. Kada se ovi sastojci pomešaju i stave u posudu, potrebno je otprilike 6 meseci do 1 godine da dođe do fermentacije. Mikroorganizmi u gočujangu dobijaju proteine iz soje i ugljene hidrate iz pirinča. Tokom fermentacije, mikroorganizmi razgrađuju ove proteine i skrob. Stari zapisi sugerišu da gochujang ima očiglednu efikasnost u poboljšanju zdravlja. Konkretno, pomaže u rešavanju problema sa varenjem uzrokovanih slabostima slezine i želuca. Pored toga, koristio se za ublažavanje simptoma povraćanja i dijareje. Takođe, zapisano je da je gochujang kuvan u tang sa šaranskom kašom ili piletinom efikasan u obnavljanju snage od opšteg osećaja nedostatka energije. Čak je objavljeno da je gochujang zalepljen na područja čireva nakon tretmana akupunkturom. Štaviše, u knjizi Sujinkiungheomsinbang (xiù zhēn jīng yàn shén fāng, 1913), zabeleženo je da je bol u leđima ublažen uzimanjem gochujang čaja. Hiljadama godina korejski ljudi su jeli hranu dobrog ukusa kako bi održali telo poboljšanjem dinamičkog ponašanja creva, uz razvoj tehnologije fermentacije u smislu tretmana hrane (shí zhì). Gochujang se sastoji od 44,6% vode, 43,8% ugljenih hidrata, 4,9% proteina i 1,1% masti. U svakih 100 g gochujanga, ima 178 kcal, 822 mg kalijuma i 408 mg vitamina A (Baza podataka o ishrani Ministarstva za bezbednost hrane i lekove Koreje). Glavna bioaktivna jedinjenja u ljutoj paprici su karotenoidi, kapsaicinoidi i flavonoidi. Pored toga, vitamina C ima u izobilju u čiliju (1,2 mg/g) i sva ova jedinjenja imaju antioksidativna svojstva. Kapsaicin je povezan sa metaboličkim sindromom, osim za ublažavanje bolova i antikancerogene aktivnosti. Kapsaicin stimuliše lipazu osetljivu na hormone i posledičnu lipolizu preko TRPV1, člana porodice receptora prolaznog potencijala. Takođe povećava termogenezu izazvanu ishranom tako što reguliše ekspresiju proteina 2 koji se razdvaja. Kroz ove funkcije, kapsaicin povećava potrošnju energije. Tj. poboljšava metabolički sindrom, povećavajući potrošnju energije kao termogenezu i oksidaciju masnih kiselina i regulišući nivoe glukoze i lipida u krvi. Iako su direktne reference na gochujang pronađene još od dinastije Čosun (1400-te), neizostavni deo korejske ishrane i postao je jedna od najčešće konzumiranih namirnica.
Kukuruzni sirup, mešana začina crvene paprike (crvena paprika u prahu, morska so, beli luk, luk), pirinčano brašno, voda, izomalto oligosaharid, fermentisana sojina pasta, morska so, crvena paprika u prahu (3%), alkoholna pića, ekstrakt kvasca u prahu, glutenski pirinač, slad od semena.
Karakteristika Vrednost
Kategorija Korejska
Brend Sunchang Gochujang
Dobavljač Sl color
Način proizvodnje Vegan, Vegetarian
Namena Čišćenje creva, Lenja creva, Varenje
Nutritivne informacije proteini (više od 10g na 100g)
Oblik pakovanja Plastika kutija
Pol Unisex
Sadržaj pakovanja Sos

Slični proizvodi

Sačuvano u omiljne
Korejska 1111111112123
Biber začin sa šećerom, soja sosom, susamom, čilijem, belim lukom plus umami i začini.
529,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Korejska 1111111111884
Ljuto slatki sos odličan uz meso i ribu.
795,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Korejska 1111111111561
Napravljen od čilija sazrelog na suncu, spreman za upotrebu sa pečenim ili hladno rezan...
790,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Korejska 1111111111560
Autentični tajlandski čili sos koji je majstorski spoj svih začinjenih, slatkih i slani...
690,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Korejska 1111111111559
Riblji sos je gurmanski začin, neophodan za kinesko kuvanje ima primenu u dnevnim obroc...
760,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Korejska 4902880070554
Ljuto pikantni sos
2.100,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Korejska 4902551013156
Ono što je najviše pomoglo spajanju zapadnih „kotleta“ sa japanskim kuvanjem je Bull-do...
1.360,00 RSD
1.750,00 RSD
1.750,00 RSD
1.750,00 RSD
Ušteda: 0,00 RSD
Obavesti me o sniženju
Izaberite količinu:
2
1